Acne en de zon

Wat is nu waar over Acne en de zon?

Er gaan ontzettend veel verhalen rond dat Acne verminderd in de zomer door de zon. Vandaag zal ik hier dieper op in gaan om te beslissen wat nu wel waar is en niet en hoe dit komt. Het is namelijk een ontzettend moeilijk probleem. Acne kan zich jarenlang aanhouden, kan periodes hebben dat het verergert en verminderd. Lees dus snel verder als jij wilt weten hoe je met Acne om gaat in de zon.

Hoe ontstaat acne

Even een korte herhaling uit mijn vorige artikel waarin ik uitgebreid beschreef wat acne was, hoe het ontstond en wat je er aan kan doen.

4 factoren die belangrijk zijn bij het ontstaan van acne:

  • Verhoogde talgproductie onder invloed van androgenen (mannelijk en vrouwelijk hormoon)
  • Obstructie van de follikeluitgang ten gevolge van een verdikking van de hoornlaag (hyperkeratose). Wat weer voort kan komen uit androgenen en een bepaalde bacterie het proprionibacterium acnes
  • Inscheuring van de wand van de follikel, waardoor keratine (is een taai, onoplosbaar eiwit dat voorkomt in onder andere de epidermis (buitenlaag) van de huid bij mens en vele dieren.) en talg in het weefsel komt.
  • Bacteriële verspreiding in de talgfollikel komt door propionibacterium acnes bacteriën. Deze zetten namelijk talg om in vrije vetzuren die zorgen voor verdikking van de hoornlaag(hyperkertose) en een ontstekingsreactie. Met als gevolg dat dit leidt tot rode bultjes, puisten, littekens en cysten.

Wat heeft dat nu met de zon te maken?

Zelfs huisartsen geven helaas nog steeds de verkeerde adviezen mee aan acne patiënten. Ik zal de fabels uit de wereld helpen want de zon en acne zijn geen goede combinatie. Je zal aan het begin misschien denken dat het helpt, maar daarna komt het 10x zo erg terug.

Hoe komt dit?

Zoals je hierboven kunt zien is een oorzaak van acne dat er een verhoogde talgproductie aanwezig is. De zon zorgt ervoor dat de huid uitdroogt. Dit effect is een reden dat Acne eerst minder wordt, maar vervolgens wilt een droge huid meer talg. Met als gevolg dat de talgproductie weer gestimuleerd wordt. Dit zorgt weer voor talgophoping waardoor er nieuwe puistjes ontstaan. Ook zorgt het ervoor dat de talgbarrière verdikt wordt waardoor de talguitscheiding moeilijker wordt.

De meeste mensen komen dan in een vicieuze cirkel terecht met als gevolg dat de Acne niet verdwijnt. Daarnaast kan een Acne huid sneller verbranden, omdat de huid al geïrriteerd is en de huidbarrière verzwakt is.

Tips acne en de zon

Smeren smeren en smeren! Smeer je altijd in met SPF 50 en een speciale zonnebrand voor het gezicht. Daarnaast moet je tussen 11 en 3 uit de zon blijven en ten alle tijde voorkomen dat je verbrand. Een acne huid herstelt namelijk vele malen minder dan een gezonde huid.

Voor meer tips en uitleg over UV-straling verwijs ik naar mijn vorige artikelen.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.