Essentiële ingrediënten in huidverzorging

Wat zijn essentiële ingrediënten in je huidverzorging?

Ik hoor veel mensen het al zeggen, wat voor ingrediënten zijn nou essentieel in je huidverzorging? Hoe weet je precies welke ingrediënten goed zijn voor jou huidtype. Het is maar ingewikkeld hè, zo’n dag- of nachtcrème uitkiezen? Ik hoop daar met mijn artikelen meer duidelijkheid in te geven. Vandaag zullen jullie in dit artikel lezen wat voor ingrediënten echt essentieel zijn in je huidverzorging. Ik hoop dat ik daarmee de keuze iets gemakkelijker kan maken.

Ik verdeel de ingrediënten in verschillende huidtypes:

 • Vette huid
 • Droge huid
 • Gemengde huid
 • Gevoelige huid

Zoals ik jullie in het andere artikel heb verteld over tips voor de vette en droge huid, ga ik jullie vandaag verder helpen met ingrediënten. Ben je er nog niet achter welk huidtype je hebt? Lees dan eerst dit artikel.

Vette huid

Een vette huid heeft vaak last van overtollig talg. Dit wil je zo stabiel mogelijk houden, zodat er geen echte ophopingen ontstaan. Ophopingen van talg zorgen namelijk voor puistjes!

Welke ingrediënten zijn essentieel?

 • Salicylzuur. Dit ingrediënt is effectief in het bestrijden van verstopte poriën en bacteriële groei. Het verwijdert dode huidcellen en maakt de huid zachter. Het vermindert onzuiverheden en voorkomt het ontstaan van nieuwe onzuiverheden.
 • Zoethoutwortelextract (Glycyrrhizia glabra)
 • Groene thee. Het werkt ontstekingsremmend en voorkomt huidbeschadiging na blootstelling aan de zon.
 • Papaya. Het voorkomt mee-eters, verzorgd en reguleert de huid. Vaak wordt dit gezien in de vorm van een peeling. Dit zorgt ervoor dat het de dode huidcellen verwijdert.
 • Quercitin. Het is een krachtige anti-oxidant, het versterkt de werking van vitamine C en het remt histamine. Histamine wordt vaak als aanleiding voor een allergie gezien.
 • Betaglucan. Een ingrediënt wat helpt bij het versterken van de huidbarrière.
 • Vitamine C
 • Niacinamide
 • L-Carnitine. Dit is een ingrediënt met matterende deeltjes die het talg in de huid reguleert.
 • Licochalcone A. Dit is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer afkomstig uit de wortel van de Chinese zoethoutplant. Daarnaast vermindert het roodheid en remt het de ontsteking.  

Droge huid

Mensen met een droge huid hebben vaak het idee om maar te blijven smeren. Herken je dat? Zorg dan dat er genoeg voldoende hydraterende ingrediënten in je product aanwezig zijn. Deze stoffen kunnen het vocht in je huid vasthouden, voorkomen dat het vocht uit je huid verdampt en herstelt je vochtbalans in je huidbarrière.

Wat zijn hydraterende ingrediënten?

 • Hyaluronzuur. Dit is een heel goed ingrediënt die zorgt voor het binden en vasthouden van vocht. Het werkt erg goed in combinatie met glycerine.
 • Glycerine. Het werkt vochtregulerend. En vanzelfsprekend werkt het goed in combinatie met hyaluronzuur.
 • Dimethicone. Ook wel siliconen genoemd. Opgepast, sommige mensen kunnen hier gevoelig voor zijn wat talgophoping kan veroorzaken. Over het algemeen zorgt dimethicone voor een laagje over de huid waardoor vocht minder goed kan ontsnappen. Ook geeft het de huid een glad gevoel, zonder vet aan te voelen.
 • Sodium PCA. Dit helpt de huid goed vocht vast te houden.
 • Plantaardige oliën (- bijvoorbeeld: kokosolie, jojoba olie, argan olie etc.). Gebruik het  met mate als je het puur gebruikt, dit kan de huid wel vettig maken. Ik zelf gebruik het 3x per week in de avond voordat ik mijn dagcrème opsmeer. Het houdt het vocht vast in de huid.
 • Petrolatum. Een vaseline, zorgt ervoor dat het vocht in de huid goed vastgehouden wordt.
 • Colloïdale haver. Het staat bekend om zijn kalmerende werking. Het is een goede bron van vezels, foliumzuur, minerale fosfor, mangaan, magnesium en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het zorgt voor vermindering van droogheid, jeuk en eczeem.
 • Shea boter. Het is een traditioneel voedingsrijkproduct. Het wordt veel gebruikt voor het behandelen van vlekken, eczeem, rimpels, striae en brandwonden. Het blijft uren gehydrateerd en is rijk aan vitamine A, D, E en F.
 • Aloe vera. De wel bekende plant uit het buitenland. Het wordt ook wel eens de ‘’Apotheek in pot’’ genoemd. Het wordt erg veel gebruikt, en sommige mensen beweren dat het goed is voor elk soort huidziekte. Het werkt hydraterend, verzachtend, ontstekingsremmend, pijnstillend, infectie werend en stimuleert de doorbloeding.

Gevoelige huid

Een gevoelige huid kenmerkt zich vaak door roodheden, onrustig, en misschien wat onzuiverheden. Deze huid reageert vaak heel snel op huidverzorgingsproducten. Deze huid heeft ingrediënten nodig die de huid verzorgen en kalmeren.

Welke ingrediënten zijn geschikt?

 • Allantoïne. Dit ingrediënt wordt van oudsher gebruikt om de wondgenezing te stimuleren. Het verzorgt en kalmeert de huid.
 • Zoethoutwortelextract (Licorice extract). Het werkt niet alleen kalmerend, maar ook bacteriedodend. Daarnaast heeft het een talg regulerende functie en het helpt tegen pigmentvlekken.
 • Bètaglucaan. Klinkt wel fancy hè? Het is een echte multitasker: het werkt kalmerend, het bevat anti-oxidanten en stimuleert de wondgenezing.
 • Niacinamide. Nog zo’n pracht ingrediënt. Deze stof wil je echt in je product hebben. Het heeft een fantastische functie. Het werkt kalmerend, ontstekingsremmend en verzorgend. Het is daarom erg fijn voor mensen met acne, rosacea en natuurlijke de gevoelige huid.
 • Bisabolol. Een ingrediënt wat zorgt voor kalmering van de huid. Daarnaast stimuleert het de wondheling en heeft het ontstekingsremmende eigenschappen. Ook wordt het soms ingezet tegen schimmels en bacteriën.
 • Grape seed. Ook dit ingrediënt helpt goed tegen wondgenezing. Daarnaast geeft het een verzachtend effect, beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf, het werkt ontstekingsremmend en het beschermt tegen verlies van collageen en elastine.
 • Groene thee. Het gene wat groene thee zo goed maakt is ‘’ECGC’’ ook wel polyphenol genoemd. Het is verantwoordelijk voor het positieve effect van de huid. Het heeft namelijk als functie om ontstekingen te remmen en de zonbeschadiging van de huid te voorkomen. Interessant om te weten is dat als je extract koopt van minimaal 2% dat het preventief werkt tegen het ontstaan van rimpels. Dit klinkt geweldig, maar soms zit er zo’n klein percentage in dat het niet de dingen doet die hij moet doen.
 • Resveratrol. Dit is een ingrediënt die werkt als anti-oxidant. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend.

32 reacties op “Wat zijn essentiële ingrediënten in je huidverzorging?”

 1. Amy - Sommarmorgon.com

  Fijn artikel en helder uitgelegd! Dat scheelt zoveel bij het kopen van nieuwe producten. Mijn (vette tot gemengde) huid gaat heel goed op Salicylzuur merk ik.. als je dat weet kun je dat makkelijk toepassen.

 2. Marcelina - A cup of happiness

  Vitamine C en zoethoutwortel voor mij o.a. lees ik. Leuk, want daar hou ik wel van Ik heb last van een vette huid. Nu weet ik wat ik kan doen om mijn huid beter te voeden zonder dat het vet wordt.

 3. lodiblogt – Lodiblogt, staat voor family – fashion – fun. een site waar verschillende onderwerpen samen komen. Ik ben Lodi, ga zo langzaam aan richting de 50, getrouwd en moeder van 2 zonen (2007 & 2009). Bohemian, loop het liefst op hakken en gooi af en toe rijkelijk met roze confetti. Ik ben net zo georganiseerd als de categorieën op mijn blog, maar wel met een planner in mijn hand.

  Interessant artikel, ik denk hier helemaal nooit zo bij na, terwijl het wel heel belangrijk is om te weten wat er nu allemaal in producten zit en welk huidtype je hebt.

 4. feliceveenman – Alphen aan den Rijn – Ik ben eigenares van www.babyenkind.nl op deze website combineer ik mijn passie voor schrijven met mijn plezier in kinderen in alle leeftijden. In mijn prachtige shop verkoop ik babyartikelen. Handel drijven is nieuw voor mij, maar tjonge, dat is leuk !

  als ik heel eerlijk ben, moet ik zeggen, dat ik me altijd afvraag of je al die spullen nu ech tnodig hebt…ik ben meer het zon en wind type, denk ik…

 5. bookstamel – gek op boeken in alle soorten en maten maar toch een voorliefde voor nederlandstalige schrijvers .

  Met je leuke artikelen haal je me langzaam aan toch over om eens wat cremes etc uit te gaan proberen .

 6. Victor Huiting

  Van veel ingrediënten had ik nooit gehoord, weer wat geleerd. Kan je ook een gemengde huid hebben? Bv gevoelig en vet?

  1. lipstickencupcakes

   Wat grappig. Zo aan je artikel te lezen ben ik al best goed bezig. Nu heb ik een vrij gekke huid ene keer droog, andere keer vet en gevoelig. Kan ik ze dan ook mixen?

   1. Ja zeker, maar het beste is om te kijken waardoor dat komt. Vaak ligt het er dan eerder aan dat bijvoorbeeld een reiniger je huid uitdroogt en je dagcreme voor de vette huid is. Probeer eerst je huid in balans te krijgen.

 7. Lisanne Pörteners

  Super interessant artikel! Ik heb snel een droge huid, dus het is echt heel fijn om deze lijst met hydraterende producten zo bij elkaar te hebben. Thanks!!

 8. Henk Hofman – contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

  Zijn er eigenlijk basis van huidskleur nog verschillen qua types huid? Dus dat bepaald type huid meer of minder voor komt?

 9. Life by - Mandy Eggens

  Hele fijne blog om te lezen weer, telkens lees ik weer wat nieuws in je blogs! Goed om te weten waar ik nu op moet letten.

 10. That One Time – Netherlands – Janet Dutch travelwriter on That One Time Content creator - blogger - writer - photographer Nature- outdoorsjunkie

  Haha het klinkt allemaal heel interessant maar het zegt me dus echt helemaal niets he.. wat erg toch (een teken dat ik me hier meer in moet gaan verdiepen ;).

   1. Deze huid is nog erg kwetsbaar. Probeer producten te gebruiken die geen parfum of zeep bevatten. Daarnaast ook geen alcoholen. Gebruik speciale badolie als ze in bad gaat dit beschermt de huidbarrière. Gebruik ook eventueel een olie voor na het douchen, dit kun je ook elke dag gebruiken. Bodylotions van zarqua zijn erg fijn voor kleine kindjes!

 11. Francis van Mamazetkoers – Drunen – Hey, ik ben Francis en het gezicht achter deze website. Ik woon samen met mijn man Jeffrey en onze twee kindjes Ize (2015) en Luke (2017) in Drunen. Mamazetkoers gaat over mijn koers in het moederschap waarin ik zo dicht mogelijk bij mijzelf probeer te blijven. Ik schrijf over mijn dagelijks leven, mijn worstelingen, deel hoogte- en dieptepunten maar laat ook andere mama’s aan het woord. Je vindt hier dus alles over no-nonsense moederschap, lifestyle en voeding en gezondheid. Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat jij ook jezelf durft te zijn! Laat je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen. Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

  Thanks voor dit fijne artikel. Ik zal de etiketten van mijn crèmes eens gaan lezen.

 12. www.jouvence.nl – Ik zal even iets over mijzelf vertellen.. Mijn naam is Amy, ik ben 27 jaar jong (5 mei 1993) en woon in een dorp in Gelderland tussen Arnhem & Nijmegen in. Met mijn man Wessel ben ik al 11 ½ jaar samen (waarvan 3 getrouwd) en vanaf april 2017 wonen we op onszelf. Inmiddels zijn we ‘papa & mama’ van 5 katjes; Bengel, Boefje, Kaylo, Mickey & Boemba.

  Leuk en handig om te lezen. Zelf heb ik een gemengde huid (vette t-zone).

 13. Henk Hofman – contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

  Lezenswaardige blog heb je weer geschreven; ik ga maar eens kijken welk type huid ik nou precies hebt. Thanks.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%%footer%%