Gevoelige hoofdhuid

Een gevoelige hoofdhuid, wat kun je er tegen doen?

Een gevoelige hoofdhuid gaat vaak gepaard met roodheid, irritaties en jeuk. Ook kan je eczeem of psoriasis hebben, dan is het nog meer van belang dat je goed kijkt naar de producten die je gebruikt. Een gevoelige hoofdhuid hoort net zoveel aandacht te krijgen als je gevoelige huid, want ook je hoofdhuid is een onderdeel van je huid. Als je de verkeerde producten gebruikt, die bijvoorbeeld te agressief zijn, zul je het probleem verergeren en geen resultaat bereiken. Zeker als je speciale shampoo’s gebruikt om je psoriasis of eczeem te behandelen, zul je eerst je hoofdhuid stabiel moeten krijgen om resultaten te behalen. In dit artikel help ik je op weg hoe jij het beste om kunt gaan met je gevoelige hoofdhuid.

Wat is het en hoe kenmerkt het zich?

Een gevoelige hoofdhuid is eigenlijk een hoofdhuid die heel gevoelig reageert op producten, stofjes en de omgeving. Je huid kan rood gaan kleuren, je kunt schilfers krijgen, het gaat jeuken en irriteren. Dit is niet prettig. Met als gevolg dat je misschien gaat krabben, dit verergert het nog meer waardoor je in een cirkel beland. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar de producten die je gebruikt, omdat sommige ingrediënten niet geschikt zijn voor een gevoelige hoofdhuid.

Welke ingrediënten zijn niet geschikt?

Er zijn dus een aantal ingrediënten die minder tot niet geschikt zijn voor de gevoelige hoofdhuid.

Dit zijn onder andere:

  • Uitdrogende alcohol, zoals alcohol, alcohol denat, ethanol, SD alcohol, denatured alcohol, ethyl alcohol en benzyl alcohol.
  • Sulfaten en dan voornamelijk sodium lauryl sulfate. Dit is een reiniger die vrij agressief de hoofdhuid reinigt. Soms is dit nodig om het haar schoon te krijgen van bijvoorbeeld gel, maar over het algemeen vind je hoofdhuid dit niet zo prettig.
  • Parfum en geurstoffen
  • Etherische oliën

Welke shampoo’s zijn geschikt voor een gevoelige hoofdhuid?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het belangrijk om een shampoo te gebruiken die vrij is van sulfaten, parfum, niet-vette alcohol en etherische oliën. Dit is belangrijk om de hoofdhuid weer in balans te brengen. Om de hoofdhuid verder in balans te brengen is het van belang dat je kalmerende, hydraterende en milde reinigers gebruikt. Kalmerende ingrediënten zijn bijvoorbeeld panthenol. Een milde reiniger is vaak op basis van kokos.

Er bestaan verschillende producten speciaal ontwikkeld, onder andere shampoo’s voor de gevoelige hoofdhuid. Deze shampoo’s zijn soms volledig sulfaatvrij of er is gebruik gemaakt van een mildere variant van de sulfaat, sodium laureth sulfate. Dit is een mildere variant die minder de hoofdhuid irriteert en de hoofdhuid op een mildere manier reinigt in vergelijking met sodium lauryl sulfate.

Wat kun je nog meer doen bij een gevoelige hoofdhuid met psoriasis of eczeem?

Als je echt last hebt van psoriasis of eczeem, dan is het belangrijk om naast een milde shampoo ook vaak een andere behandeling te startren. Psoriasis of eczeem zijn beide gevoelig voor ontstekingen, waardoor het belangrijk is dat het een ontstekingsremmende component bevat. Ook hebben beide huidaandoeningen veel last van schilfers, wat erg kan jeuken. Het is belangrijk om hiervoor een olie te gebruiken, waardoor je op een zachte manier de schilfers kunt verwijderen als je in bad zit.

Psoriasis, Huid, Ziekte, Ontsteking, Geschubde

Ook zijn er speciale behandelingen mogelijk via de huisarts of dermatoloog.

Dit zijn onder andere:

  • Corticosteroïden
  • Vitamine D
  • Ketoconazol

Heb jij nog vragen over de gevoelige hoofdhuid? Stuur mij dan gerust een berichtje.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.