De Dermolin zonnecrème SPF 50 is een heerlijke zonnebrandcrème voor zowel het gezicht als het lichaam. Hij is parabenen vrij, vrij van parfum en kleurstoffen en schijnt heel geschikt te zijn voor een gevoelige huid. Ook dus voor mensen met veel allergieën. Ik heb dit product een hele tijd getest en vandaag deel ik mijn mening met jullie, zodat jullie misschien een nieuwe favoriete zonnecrème kunnen ontdekken!
Ingrediënten
Zonnefilters
- Ethylhexyl Methoxycinnamate, een zonnefilter die zowel beschermt tegen UVA en UVB. Helaas is er wel kans dat deze filter opgenomen wordt in het lichaam en kan hij inactiever worden door veel licht. Geeft wel heel weinig kans op huidirritatie. Bij het oordeel zal ik hier meer over toelichten.
- Diethylamino Hydroxbenzoyl Hexyl Benzoate, een zonnefilter die erg goed beschermt tegen UVA. Het is een stabiele filter, wordt niet opgenomen en geeft heel weinig kans op irritatie.
- Ethylhexyl Triazone, een zonnefilter die erg goed beschermt tegen UVB. Hij is stabiel, wordt niet opgenomen, geen hormoonverstorende werking en geeft heel weinig kans op irritatie.
- Bis-Ethylhexyloxphenol Methoxyphenyl Triazine, een zeer goede filter die zowel tegen UVA als UVB stralingen beschermt. Hij wordt niet door de huid opgenomen, geen hormoonverstorende werking, heel weinig kans op irritatie, geen vrije radicaalvorming en beschikt over ontstekingsremmende eigenschappen. De filter absorbeert zowel de vrije radicalen en vangt ze ook, waardoor het een all-in-one zonnefilter is met antioxidantenwerking.
Emulgator/textuur/stabilisator/conserveermiddel
- Glyceryl Stearate, is een emulgaat die in een olie in water emulsie stabiliseert.
- Laureth-7 Citrate, het is een vorm van de laurylalcohol, een niet-sensibiliserende vetalcohol afgeleid van kokosolie, die werkt als textuurverbeteraar. Het kan problematisch voor de vette huid ervaren worden.
- Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, een emulgator met hydraterende eigenschappen.
- Lauryl Glucoside, het is een oppervlakteactieve stof die gemaakt is van kokos- of palmolie en glucose uit maïs. Het wordt ingezet om het product goed smeerbaar te maken.
- Xanthan Gum, een gom die wordt ingezet als verdikkingsmiddel en om de viscositeit te verhogen. Ook werkt het als stabilisator en emulgator.
- Dibutyl Adipate, een ingrediënt dat ervoor zorgt dat alle ingrediënten goed aan elkaar kunnen binden.
- Phenoxyethanol, een conserveermiddel.
- Triethanolamine, emulgator.
- Sodium Cetearyl Sulfate, het zijn zouten van vetalcoholen die zijn gebonden aan een sulfaatgroep, ook wel alkylsulfaten genoemd. Sodium cetearyl sulfate is het natriumzout van een mengsel van cetyl en stearylsulfaat. Het is een wit tot lichtgeel poeder. Het wordt gebruikt bij de formulering van het product en als emulgator.
- Ethylhexyl Glycerin, een conserveermiddel die ook hydraterend werkt.
Verzorgend/hydraterend/antioxidant
- Cetearyl Alcohol, is een alcohol gebaseerd op palm en kokos olie, het is een goede alcohol die de huid niet uitdroogt.
- Glycerin, is een groep alcohol die veel voorkomt in de natuur. Het kan vocht vasthouden en ook uit de omgeving onttrekken, wat betekent dat het de huid goed hydrateert.
- Tocopherol, vitamine E.
- Helianthus annuus seed oil, Zonnebloemolie, een lichte plantenolie die een uitstekende basis vormt voor je huidverzorging. De olie bezit goede huidverzorgende eigenschappen en is een prima basisolie voor actieve stoffen. De olie is rijk aan onverzadigde vetzuren, zoals linol- en oliezuur.
- Aloe Barbadensis leaf juice, wordt gezien als een genezend ingrediënt. Bevat enorm veel vitaminen, mineralen en oxidanten. Het werkt ontstekingsremmend en hydraterend.
- C12-C15 Alkyl Benzoate, en stof die van nature voor komt in cranberries en cocosnoot olie en die de huid zachter maakt. Niet giftig of schadelijk.
Wat vind ik van de ingrediënten?
Wat mij als eerste opvalt is dat het veel hydraterende ingrediënten bevat, daarnaast ook antioxidanten. Maar ook zie ik heel veel emulgatoren, stabilisatoren en textuur ingrediënten. Dit is in principe niet erg, maar ik vind ze wel vrij hoog in de ingrediëntenlijst staan. Hoe hoger in de ingrediëntenlijst, hoe hoger de concentratie.
Het gaat natuurlijk om de zonnefilters en die wil ik dan ook liever bovenaan zien staan. De Dermolin zonnecrème bevat 4 zonnefilters die zowel tegen UVA als UVB beschermen. 3 van de 4 filters zijn zeer goed en beschermen je super goed tegen de zonnestralen. Ze zijn ook veilig voor je lichaam en er is een heel lage kans op huidirritatie. Dit verklaart het feit dat Dermolin zegt dat het geschikt is voor mensen met veel allergieën en de gevoelige huidjes.
Daarentegen bevat het helaas wel ”Ethylhexyl Methoxycinnamate”, dit is een zonnefilters die zowel tegen UVA als UVB beschermt maar niet heel goed voor het lichaam is. Hij geeft niet snel kans op huidirritatie, maar kan wel opgenomen worden in het lichaam. Ik moet daar wel bij zeggen dat als je gewoon een gezonde huid heb met een sterke huidbarrière dat dit niet veel kwaad kan. Het komt pas kritisch te kijken als je bijvoorbeeld last hebt van een huidaandoening zoals acne, eczeem of rosacea waarbij de huidbarrière is verstoord.
Al met al vind ik het een prima ingrediëntenlijst en beschermt en hydrateerd hij je huid goed.
Hoe is het product op de huid?
De zonnecrème smeert erg lekker soepel uit. Het laat geen witte waas achter en hydrateert de huid meteen. Dit is een voordeel, omdat hierdoor je huidbarière intact blijft. Een droge huid, heeft meer kans op verbranden dan een gehydrateerde huid. Daarnaast beschermt hij mijn huid goed en verbrand ik niet met deze zonnecrème. Ook heb ik geen last gehad van puistjes, irritaties of andere huidreacties.
Prijs-kwaliteit verhouding Dermolin zonnecrème SPF 50
De Dermolin zonnecrème SPF 50 is een prima zonnebrandcrème op een zomerse dag. Het beschermt je zowel tegen UVA als UVB en daarnaast hydrateert en ebschermt het je huid ook nog eens. Mocht je een huid hebben met bijvoorbeeld acne, rosacea of andere huidaandoeningen dan raad ik deze zonnebrandcrème niet persé aan, door de filter die ik bovenstaand heb genoemd. Heb je gewoon een gezonde huid met een sterke barrière dan is deze zonnecrème een prima product.
De Dermolin zit in een lage prijsklasse voor een zonnebrandcrème, ongeveer even duur als andere merken zoals Nivea of Biodermal. Hij kost €16,50 bij HuidExpertCentrum.