skincare volgorde

De juiste skincare volgorde, wanneer gebruik je welk product?

Het is belangrijk om je producten in de juiste skincare volgorde te gebruiken, zodat je huid de juiste stoffen tot zich kan opnemen. Ook krijg je dan het beste resultaat van elk product. Zijn er ook essentiële stappen in een huidverzorgingsroutine of moet je altijd maar alles gebruiken? Ik vertel je de belangrijkste stappen in je huidverzorgingsroutine, hoe de skincare volgorde werkt en wanneer je een product als extra toevoeging kunt inzetten.

Wat zijn de essentiële basis stappen in je huidverzorgingsroutine?

Een basis routine bestaat uit:

  1. Reinigen
  2. Exfoliëren
  3. Hydrateren
  4. Beschermen

De eerste stap in een routine is reinigen. Je kunt dit doen door gebruik te maken van milde gezichtreinigers die passend is bij jou huidtype. Daarnaast is het belangrijk om een reiniger te gebruiken die jouw make-up reinigt en daarna pas een reiniger die echt jouw huid reinigt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je start met een oliereiniger, maar afsluit met een melk- of foamreiniger. Echter is het niet altijd nodig om dubbel te reinigen. Bij een droge of gevoelige huid kan dit zelfs soms erg vervelend aanvoelen voor de huid. Kijk dus naar jouw huid of dit een optie is. Draag je veel make-up? Dan is het wel prettig. Maar doe dit zeker niet elke ochtend en avond.

De tweede stap in je huidverzorgingsroutine is het gebruik van een exfoliant. Een exfoliant is erg nuttig om in te zetten, omdat het dode huidcellen verwijderd. Door het verwijderen van dode huidcellen, stimuleer je de huid om nieuwe cellen te produceren. Dit effect zorgt ervoor dat je huid minder snel rimpels ontwikkeld, je huid stabieler talg produceert en je geen dikke huid krijgt.

De derde stap in de skincare volgorde is hydrateren. Hydrateren kun je doen door gebruik te maken van een goede moisturizer. Ook bij een vette huid is het belangrijk om de huid te hydrateren, omdat dit los staat van de talgproductie. Hydratatie gaat om het vochtniveau en een talgproductie draait om de vetbalans. Een moisturizer zorgt ervoor dat je vochtbalans op peil blijft.

Ten slotte is het tijd voor het beschermen van de huid. Het beschermen van de huid doe je door middel van een zonnebrandcrème, of te wel een SPF. Mijn voorkeur gaat uit naar minimaal SPF 30, omdat dit 97% dekking geeft voor de huid. Smeer je elke dag in ter voorkoming van huidveroudering en het ontwikkelen van huidkanker. Een goede huid begint met het dragen van dagelijkse SPF, ook als het bewolkt is.

Wat zijn extra stappen in je huidverzorgingsroutine?

Ik hoor je denken, maar wanneer gebruik ik dan een serum, toner, masker of exfoliant? Dat zijn belangrijke producten, maar niet essentieel voor elke huid. Echter kan het zeker mooie resultaten geven, dus laten we snel verder kijken wanneer je deze producten in zet.

Wat bestaat er allemaal aan extra stappen in de huidverzorging?

  • Toner
  • Serums
  • Exfoliant
  • Masker
  • Nachtcrème
  • Boosters
  • Oogcrème

Hoe ziet een huidverzorgingsroutine eruit met de juiste skincare volgorde?

De eerste stap in de huidverzorging is het reinigen van de huid. Een vervolgstap kan zijn het aanbrengen van een toner voor het gezicht. Een toner kan effectief zijn, omdat het actieve ingrediënten kan bevatten. Echter zit er veel verschil in kwaliteit. De beste toner voor het gezicht bestaat uit actieve ingrediënten, ingrediënten die de huid kalmeren en bevat geen uitdrogende alcohol.

Daarna kun je gebruik maken van een exfoliant. Een exfoliant kun je vinden in de vorm van AHA of BHA. Dit zorgt ervoor dat je huid wordt ontdaan van dode huidcellen, overtollig talg en vuil. Het stimuleert nieuwe cellen en heeft verschillende doeleinden afhankelijk van het type dat je in zet. Zo is BHA (Salicylzuur) ideaal voor puistjes en AHA (Glycolzuur, melkzuur etc) ideaal voor het egaliseren van de huid.

Na het reinigen is het tijd voor extra actieve stoffen

We zijn al aangekomen bij stap 4 in je huidverzorgingsroutine, het toevoegen van serums. Er zijn ontzettend veel serums op de markt. Je kunt ze vinden met actieve stoffen, enkel voor hydratatie, tegen anti-aging of voor puistjes. Het is belangrijk om te kijken wat bij jouw huidtype past en te bedenken wat jij wilt bereiken met het serum. Gebruik je meerdere serums? Wacht dan totdat het serum is ingetrokken en breng dan pas het volgende serum aan. Ook is het belangrijk om van dun naar dik te werken. Dus eerst het meest vloeibare serum en daarna het dikkere serum.

Sommige merken kennen ook zogeheten boosters. Dit zijn producten met actieve stoffen, zoals vitamine C, maar dan in hogere percentages. Ze zijn ideaal om in te zetten bij een doelgericht probleem, zoals puistjes of een doffe huid.

Het is tijd voor hydratatie en herstel

Voordat je je moisturizer aanbrengt kun je ervoor kiezen om een oogcrème te gebruiken. Een oogcrème kan een goede aanvulling zijn, omdat de huid onder je ogen een stuk dunner is dan de rest van je huid. Dit kan ervoor zorgen dat je huid sneller rimpels gaat vertonen wat je met een oogcrème kan voorkomen.

Het is tijd om de huid te hydrateren. Je kunt kiezen voor een dagcrème, moisturizer of nachtcrème. Een moisturizer is simpelweg een crème die hydrateert. Een dagcrème is een crème die je draagt voor overdag, meestal gecombineerd met een SPF. En een nachtcrème richt zich vaak op het herstellen van de huid. Je kunt er voor kiezen om een 1 crème te kopen die je voor beide momenten kunt gebruiken, maar wil je doelgericht iets aanpakken dan kan het soms slimmer zijn om twee losse crèmes aan te schaffen.

Na de moisturizer gebruik je overdag natuurlijk ook je SPF.

Tot slot is het tijd voor nog een verwennerij in de avond. Wil jij je huid extra verzorgen? Gebruik dan een heerlijk masker. Let op, sheet masks zijn vaak niet heel nuttig, omdat het enkel ervoor zorgt dat het water beter absorbeert. Wil je echt veel hydratatie, verzorging en herstel? Kies dan voor een vol masker met herstellende ingrediënten zoals shea butter, hyaluronzuur, antioxidanten en niacinamide.

Wist jij hoe je jouw producten in de juiste skincare volgorde moet aanbrengen?

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: