5 tips om jouw huidbarrière te versterken

De huidbarrière hoe kun je die versterken? 5 tips voor jou huid!

Je huidbarrière is één van de belangrijkste elementen van je huid. Als je huidbarrière te zwak is, zal je gehele huid uit balans zijn. Dit kan zich uiten in rode vlekken, puistjes, bultjes, een ongelijkmatige structuur, oftewel een onrustige huid. Je kunt van alles snel irritatie ervaren en vaak is je vochtniveau ook uit balans. Veel mensen hebben geen idee hoe zij hun huid moeten voeden en versterken, maar dit is wel erg belangrijk. Want wist je dat? Je huidbarrière het belangrijkste middel is om jouw verder huid en lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Vandaag deel ik 5 tips om jouw huidbarrière te versterken.

Wat is een huidbarrière?

De huid wordt vaak gezien als een statische barrière die het lichaam beschermt tegen de buitenwereld. Het zorgt ervoor dat al je huidlagen goed bij elkaar gehouden worden. De huidbarrière speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van de hydratatie van je huid. Ook is de de huidstructuur ontworpen om stress over het weefsel te minimaliseren, omdat het wordt vervormd door beweging of externe krachten. Als de huidbarrière niet meer goed intact is verliest het zijn voedingsstoffen, zoals ceramiden, vocht en vetzuren. Die van belang zijn om je huid sterk en soepel te houden.

Hoe kun je een ‘zwakke’ huidbarrière herkennen?

Een huidbarrière die sterk en intact is, zorgt ervoor dat je huid glad en egaal eruit ziet. De eerste kenmerken van een zwakke barrière herken je vaak aan een doffe, ruwe huid die vaak te weinig vocht heeft.

  • Ruwe doffe huid
  • Vochtverlies
  • Soms bultjes, puistjes
  • Droog

5 tips om jouw huidbarrière te versterken

Heb jij last van een verstoorde/zwakke huidbarrière dan kunnen deze tips jou goed helpen. Wist je dat? Een droge huid een zwakkere huidbarrière heeft ten opzichte van een vette huid? Daarom heeft het altijd zin om je huid continu te voeden en te verstevigen. Dit dient de basis voor alle huidproblemen die zich kunnen ontwikkelen.

Tip 1: Het hydrateren van de huid

Het is belangrijk om elke huid te hydrateren, omdat hydratatie van de huid ervoor zorgt dat je cellen beter kunnen communiceren met elkaar en verbinden. Hydratatie zorgt ervoor dat jouw vochtbalans op peil komt, waardoor jouw huidbarrière sterker wordt. Een droge huid heeft altijd al een zwakkere huidbarrière doordat het vocht & talg te kort heeft. Een vette huid kan ook vochtarm zijn. Hydrateren is the key! Toppers om te hydrateren zijn hyaluronzuur, melkzuur, glycerine en ureum.

Tip 2: Exfolieer op een milde manier met AHA’s

Het exfoliëren van de huid betekent dat je dode huidcellen verwijderd op een zeer milde manier door een ‘chemisch ingrediënt’. Een scrub is mechanisch, de korrel zorgt ervoor dat je dode huidcellen worden verwijderd, echter kan dit soms niet geschikt zijn, omdat het vaak te agressief is. Cellulose korrels is een ander verhaal, deze zijn zeer mild en zijn wel geschikt. Het veiligste voor elk huidtype is door gebruik te maken van Alpha-Hydroxy-zuren, bijvoorbeeld glycolzuur of melkzuur. En deze ingrediënten hebben nog vele voordelen, zoals het verminderen van fijne lijntjes of de pH-waarde in balans brengen.

Tip 3: Zorg dat je pH-waarde herstelt nadat je water hebt gebruikt

Vaak reageert een huid met een zwakke huidbarrière na het douchen. Je hebt vaak last van roodheden, irritatie of soms zelfs bultjes. Dit komt omdat de pH-waarde van de huid veel lager ligt t.o.v. normaal warm water. Dit kan je huid irriteren en uitdrogen. Om ervoor te zorgen dat je huid weer hersteld na het douchen of tijdens het douchen, is het van belang om de huid te reinigen met een reiniger die je pH-waarde herstelt en na het douchen direct de huid te hydrateren met een serum of crème.

Tip 4: Bescherm je huid altijd met antioxidanten

Je huidbarrière wilt jou beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-licht en uitlaatgassen. Echter is hij niet intact en kan hij niet goed zijn werk uitvoeren. Om dit proces te blijven stimuleren en te ondersteunen gaan we antioxidanten in zetten. Antioxidanten zijn de beschermstoffen om deze schadelijke invloeden tegen te houden. Goede antioxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine C, A & E. Deze vitamines kun je zowel in je crèmes & serums gebruiken en tot je nemen in voeding.

Tip 5: Altijd zonbescherming (SPF) gebruiken, ook in de winter

Tot slot de laatste tip voor het versterken van je huidbarrière. Je hoort hem vaak voorbij komen, maar het is echt zo. SPF is de key. Zeker bij een verzwakte huidbarrière wil je niet dat jouw DNA beschadigt raakt. Dit heeft wel meer kans en daarom moet je blijven smeren met SPF. Zonbeschermingsproducten zorgen ervoor dat jouw huid niet beschadigt raakt, dat je huid gezond blijft en dat je cellen goed kunnen blijven functioneren. Als je het niet gebruikt, zal er nog meer schade ontstaan en kan je huidbarrière zeer moeilijk herstellen en dus ook het natuurlijke beschermingsmechanisme.

Gebaseerd op onderstaande wetenschappelijke artikelen

  • Schleusener, J., Salazar, A., von Hagen, J., Lademann, J., & Darvin, M. E. (2021). Retaining Skin Barrier Function Properties of the Stratum Corneum with Components of the Natural Moisturizing Factor-A Randomized, Placebo-Controlled Double-Blind In Vivo Study. Molecules (Basel, Switzerland)26(6), 1649. https://doi.org/10.3390/molecules26061649
  • Wong, R., Geyer, S., Weninger, W., Guimberteau, J. C., & Wong, J. K. (2016). The dynamic anatomy and patterning of skin. Experimental dermatology25(2), 92–98. https://doi.org/10.1111/exd.12832

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.