Exfoliëren van de huid

De gouden gids voor het exfoliëren van de huid

Tegenwoordig hoor je steeds meer de term exfoliëren met ze zogeheten BHA of AHA producten. Maar waarom moet je de huid exfoliëren? Vroeger scrubde iedereen zijn huid, maar uit onderzoek is gebleken dat dit niet meer de correcte manier is om dode huidcellen te verwijderen. Scrubben is een agressieve methode om huidcellen te verwijderen, waarbij de huid uitdroogt en je schade aan de huid brengt. Exfoliëren is een mildere manier van scrubben zonder de harde korrels. Er zijn inderdaad twee varianten, of eigenlijk drie, BHA, AHA & PHA. Deze drie zuren kun je terugvinden in exfolianten of bij het inzetten van een chemische peeling. Dit artikel kun je zien als de gouden gids voor het exfoliëren van de huid.

Wat is exfoliëren en waarom moet je dit doen?

Exfoliëren is het simpelweg verwijderen van dode huidcellen en overtollig talg. Het is een milde vorm van scrubben zonder gebruik te maken van een harde korrel. Exfolianten zijn vaak erg vloeibaar, zoals een lotion, maar zijn soms ook verkrijgbaar in een crème-structuur.

Waarom is het belangrijk om de huid te exfoliëren?

Het is belangrijk om de huid te exfoliëren, omdat dode huidcellen ervoor zorgen dat er geen plaats is voor nieuwe frisse cellen. Dit kan ervoor zorgen dat:

 • Je een doffe huid krijgt
 • Talg ophoopt, waardoor er mee-eters en puistjes ontstaan
 • Je huid sneller veroudert
 • Je huid is minder soepel
 • Andere producten kunnen minder goed opgenomen worden in de huid

Wanneer gebruik je een exfoliant?

Een exfoliant heeft plek in je huidverzorgingsroutine na je reiniger en bij voorkeur in de avond. Een exfoliant verwijdert namelijk je ‘eerste huidlaag’ (de epidermis), waardoor je bescherming tegen de zon flink vermindert wordt. Als jij het in de ochtend zou gebruiken is je huid dus veel gevoeliger voor de zon. In de avond is dit een stuk milder en kan je huid herstellen in de nacht. Het is natuurlijk wel belangrijk om elke dag een SPF te dragen, ook in de winter & herfst en ook op een druilerige dag. UVA is het gehele jaar aanwezig, zelfs bij bewolking.

Wat is het verschil tussen alle exfolianten?

Er bestaan dus drie soorten exfolianten:

 1. AHA (Alpha hydroxy acids)
 2. BHA (Beta hydroxy acids)
 3. PHA (Poly hydroxy acids)

Alpha Hydroxy Acids, wanneer zet je deze exfoliant in?

De alpha hydroxy zuren is een zeer milde exfoliant die voor elk huidtype geschikt is. Er zijn verschillende ingrediënten waaruit een AHA exfoliant kan bestaan: glycolzuur, melkzuur, appelzuur, wijnsteenzuur, citroenzuur & amandelzuur. Het doel is om de dode huidcellen te verwijderen, maar het herstelt ook je pH-waarde en hydrateert de huid. Doordat je je huid exfolieert kunnen andere producten ook beter hun werk doen, waardoor je huid weer in zijn geheel verbeterd. Over het algemeen bestaat een AHA exfoliant voornamelijk uit glycol- en melkzuur. Glycolzuur is een echte vochtinbrenger, waarbij melkzuur goed ingezet kan worden om de pH-waarde te herstellen, maar ook om pigmentvlekken te verminderen.

AHA is ideaal bij:

 • Droge huid
 • Gevoelige huid
 • Huid die uit balans is, verkeerde pH-waarde

De beste exfolianten met AHA

1. Paula’s Choice skin perfecting 8% AHA lotion exfoliant. €34 bij Paula’s Choice. Een ideale exfoliant met 8% glycolzuur om de huid te verfrissen, hydrateren en een glow te geven aan je huid.

Paula's choice AHA 8% glycolzuur exfoliant, exfoliatie voor de droge huid, exfoliant droge huid

2. The Ordinary lactic acid 10% + HA 2%. €6,95 bij Look Fantastic. Melkzuur is ideaal om de droge huid aan te pakken, ook voor een gevoelige huid zeer geschikt. Het vermindert pigmentvlekken, verbetert de huidbalans en versterkt de huidbarrière.

the ordinary lactic acid, exfoliant, melkzuur 10%, hyaluronzuur, hydraterend, exfolierend, exfoliëren, the ordinary, the ordinary exfoliant, gevoelige huid, droge huid, rood heden verminderen, huid egaliseren, pH-waarde in balans brengen

3. Dr. Jetske Ultee exfoliant voor de normale tot droge huid. €34,95 bij Dr. Jetske Ultee. De exfoliant bevat 8% glycolzuur en is ideaal voor de droge & gevoelige huid.

Dr. Jetske ultee AHA exfoliant voor de normale tot droge huid.
8% glycolzuur

Beta Hydroxy Acids, wanneer zet je deze exfoliant in?

Een Beta Hydroxy zuur is een iets heftiger zuur, omdat het de huid sneller kan uitdrogen. Het is daarom ook niet geschikt voor elk huidtype en het is heel belangrijk om deze exfoliant rustig op te bouwen. Een BHA bestaat uit salicylzuur. Salicylzuur is ideaal om poriën te verkleinen en ontstekingen tegen te gaan. Een BHA exfoliant kan ten opzichte van een AHA exfoliant dieper in de cellagen werken, waardoor een ontsteking ook echt vanuit de wortel aangepakt kan worden. Verder kan een BHA met een laag percentage hydraterend werken, maar kan het ook fijne lijntjes tegengaan en de structuur van je huid verbeteren.

BHA is ideaal bij:

 • Ontstekingen, puistjes en mee-eters (Acne)
 • Grote (verstopte) poriën
 • Vette huid

De beste exfolianten met BHA

 1. Paula’s Choice 2% BHA exfoliant. €34 bij Paula’s Choice. De ideale exfoliant om ontstekingen en verstopte (grote) poriën te verhelpen. Geschikt voor alle huidtypes, maar vooral voor acne & de vette huid. Voor de andere huidtypes zal het voornamelijk de huid opfrissen, waardoor je doffe huid verdwijnt, fijne lijntjes verdwijnen en je huid weer gaat stralen.
Paula's choice BHA exfoliant, BHA exfoliant, vette huid, alle huidtypes, 2% salicylzuur, vermindert ontstekingen, exfoliëren, vermindert poriën

2. Dr. Jetske Ultee exfoliant voor de normale tot vette huid. €34,95 bij Dr. Jetske Ultee. De exfoliant bevat 1% salicylzuur en is er op gefocust om de poriën te reinigen, te verkleinen en ontstekingen tot in de diepste cellaag te verminderen.

Dr. Jetske ultee exfoliant voor de vette tot normale huid, salicylzuur

Poly Hydroxy Acids, wanneer zet je deze exfoliant in?

Het zou best kunnen dat jij AHA & BHA wel eens voorbij hebt zien komen, maar de PHA niet. Dat is vrij logisch, want hij is niet heel erg bekend onder deze naam. Het is ook één van de nieuwste zuren die goed in te zetten is bij de heel gevoelige huidjes. Het is ook een groot verschil met de BHA of AHA exfoliant, omdat PHA niet zo diep doordringt tot in de cellagen en daarom niet geschikt is om ontstekingen aan te pakken of verstopte poriën.

De PHA exfoliant is ideaal om jouw collageen en elastine aanmaak te stimuleren, de huid te hydrateren en te verzachten, maar het verbetert ook de huidbarrière en gaat tekenen van huidveroudering tegen. Andere namen voor PHA zijn: Gluconolacton, lactobionzuur & maltobionzuur. Het is ongeveer gelijk aan de AHA techniek, alleen is de PHA nog milder en het heeft totaal geen bijwerkingen en daarom geschikt voor elk huidtype, zelfs voor de gevoeligste huidjes.

PHA is ideaal voor:

 • De overgevoelige huid
 • Huidveroudering
 • Alle huidtypes

De beste exfolianten met PHA

 1. The Inkey List PHA toner. €11,45 bij Lookfantastic. Ideaal om de olieproductie te reguleren, de huid te hydrateren, de pH-waarde te herstellen en de huidbarrière te versterken. Er is 3% niacinamide toegevoegd, waardoor het ook je ontstekingen en pigment kan verminderen.
The Inkey list pHA toner, exfoliëren, dode huidcellen verwijderen, cellen vernieuwen

2. Benton PHA peeling toner. €18,25 bij Zalando. Een ideale toner om te gebruiken om de huid te hydrateren, zichtbare poriën te verkleinen en huidveroudering aan te pakken. Het is een combinatie van PHA zuren met hyaluronzuur. Hydratatiebooster dus!

Benton PHa peeling toner, exfoliëren, dode huidcellen verwijderen, gevoelige huid, hyaluronzuur

‘In dit artikel staan affiliate links. Dat betekent dat ik ene (kleine) commissie verdien wanneer jij een product koopt. Geen zorgen, jij betaalt niets extra.’

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.