Curly Girl hair methode

De Curly Girl methode (CG methode), zo krijg jij weer mooie krullen

De Curly Girl methode, heb jij er wel eens van gehoord? Het is tegenwoordige een trendy techniek om jouw krullen weer in optimale conditie te krijgen. De haarverzorging voor krullen vereist een complexere techniek. De Curly Girl methode zorgt ervoor dat iedereen met een lichte slag in het haar, weer zijn krullen optimaal kan stijlen. Zo ontstaan er soms kapsels met krullen bij mensen die eerder enkel een slag in het haar hadden door een specifieke techniek en de juiste producten. In dit artikel leg ik je compleet alles uit over deze methode.

Hoe is de CG methode ontstaan?

De Curly Girl methode, ook wel de CG methode genoemd. Het is een haarverzorgingsmethode voor mensen met krullend haar. Deze methode is bedacht door Lorraine Massey en wordt beschreven in haar boek “Curly Girl: The Handbook”. Lorraine Massey had zelf lastige krullen en had elke dag struggles om haar krullen mooi te stijlen. Ze bleef door ploeteren, totdat ze zoveel had ontdekt dat ze de CG methode ontwikkelde.

”Het gaat erom dat je je krullen individueel knipt en wanneer ze droog zijn, in hun natuurlijke staat. We kunnen meerdere texturen van krullen in één hoofd hebben. We zijn niet “one size fits all”. Als je een jurk of pak laat passen, past het niet op natte stof, omdat het zal krimpen en slecht passend zal lijken als het droog is. Hetzelfde geldt voor haar. Haar is een stof, dus je maakt een vorm op maat die voor jou is coutured.” Aldus Lorraine Massey (Vertaald).

Wat houdt de Curly Girl methode precies in?

Het is belangrijk om bij de Curly Girl methode een aantal stappen te doorlopen, zodat jij precies weet welke haareigenschappen bij jouw passen. Op deze haareigenschappen kun jij jouw producten samenstellen. De basis van de CG methode bestaat uit wassen, hydrateren (conditioner) en stylen. Maar wat is daar dan anders aan t.o.v. een normale haarverzorgingsroutine?

Bij het wassen van je haren is het van belang om shampoo’s te gebruiken zonder sulfaten, omdat het de natuurlijke olielaag verwijderd van je hoofdhuid, terwijl krullen juist een olieachtige basis nodig hebben. Soms gebruik je ook een CG Cowash tijdens een wasbeurt. Dit is simpelweg je haar enkel wassen met een conditioner. Deze stap is extra belangrijk als jij erg breekbaar en droog haar hebt. De Cowash zorgt cer namelijk voor dat jouw haar wordt gehydrateerd en het extra vocht kan vasthouden.

In de stap van de conditioner, het hydrateren van de haren, verdeel je het product over je haren en ‘scrunch’ je de conditioner in je haren totdat je haren voldoende gehydrateerd zijn. Soms wordt het ook aangeraden om een leave-in conditioner te gebruiken.

Je haren zijn voldoende gehydrateerd als:

 • je bij het “scrunchen” een melkachtig mengsel van water en conditioner uit je haar knijpt,
 • je haar bij het “scrunchen” het geluid maakt van doorweekt haar
 • als je haar verzadigd en glad van conditioner aanvoelt

Bij de derde stap, het stylen van het haar, vaak wordt er een gel gebruikt, waardoor je je krullen kan verstevigen en vast kan zetten. Het is belangrijk om de stylingsproducten aan te brengen op nat haar.

De juiste producten gebruiken voor de CG methode, hoe doe je dat?

Om te bepalen wat de juiste producten zijn voor jouw haar met de Curly Girl methode, is het belangrijk om jouw haareigenschappen te bepalen. De haareigenschappen zijn bijvoorbeeld krultype, de dikte van één haar (haardensiteit), de porositeit (hoe goed kan jouw haar vocht absorberen) en elasticiteit. De belangrijkste haareigenschappen zijn de haardensiteit en de porositeit.

Hoe bepaal je de haardensiteit?

 • Het gaat hierbij om de haardikte van één losse haar. Je kunt fijn, medium (normaal) of grof haar hebben. Dit kun je testen door één losse haar tegen het licht houden.
  • Als je de haar bijna niet ziet, dan heb je fijn haar.
  • Als de haar duidelijk zichtbaar is, heb je grof haar.
  • Zit je haar er tussen in? Heb je medium haar.

Hoe bepaal je de porositeit?

 • Je hebt een lage porositeit, een hoge porositeit en een normale.
  • Een lage porositeit herken je aan de glans van je haar, de schubbenlaag is platliggend en kan het vocht niet goed opnemen. Het is belangrijk om niet te zware producten te gebruiken.
  • Bij een hoge porositeit is het herkenbaar dat het haar niet dof en niet glanzend is. De haarschubben staan omhoog, waardoor het snel vocht kan opnemen. Als je haar beschadigd is door o.a. verven of hitte is de kans groot dat je een hoge porositeit hebt.
  • Bij een normale porositeit is de schubbenlaag losser, waardoor je haren precies de juiste hoeveelheid vocht kan opnemen. Je hebt meestal minder producten nodig en het kost minder tijd omdat je haar in balans is.

Wil je graag meer leren over de CG methode? Dan adviseer ik je om eens een kijkje te nemen bij de CurlyGirlMovement.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.