4 skincare fouten

De 4 meest gemaakte skincare fouten

Skincare is een belangrijk onderdeel van je levensstijl en zorgt ervoor dat je huid in optimale conditie blijft. Mits je natuurlijk de juiste skincare gebruikt, de juiste merken, maar ook vooral op de juiste manier aanbrengt. Er zijn ontzettend veel producten op de markt en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Ook zijn er tegenwoordig zoveel manieren hoe je iets kan aanbrengen, maar ook zijn er merken die serums verkopen met 1 ingrediënt. Dan moet je serums gaan stapelen, dit kan wel eens fout gaan. Vandaag vertel ik je de 4 meest gemaakte skincare fouten.

De eerste fout van de skincare fouten: ‘Serums stapelen op de verkeerde manier’

Je kent vast wel veel budget merken die goedkope serums produceren. Echter zijn dit vaak serums met maar 1 effectief ingrediënt, bijvoorbeeld hyaluronzuur of vitamine C. Dit kan werken, maar meestal zijn er meerdere ingrediënten nodig om een huidaandoening te kunnen verhelpen. Neem als voorbeeld het verminderen van pigmentvlekken. Om pigmentvlekken effectief te bestrijden moet je deze op 4 manieren aanpakken en dat kun je niet enkel door 1 ingrediënt bijvoorbeeld alpha-arbutin te gebruiken.

Goed, je hebt de keus gemaakt om toch meerdere serums te gebruiken. Je gebruikt alles door elkaar en let niet op de volgorde. Dit gaat fout, maar waarom?

Serums worden verschillend geformuleerd en worden ingezet voor verschillende doeleinden. Een hyaluronzuur serum moet je aanbrengen op een vochtige huid, omdat hyaluronzuur dan beter kan worden opgenomen in de huid en zich beter kan hechten aan je cellen. Maar een vitamine C serum moet je absoluut niet aanbrengen op een vochtige huid, maar juist op een droge huid. Daarnaast kunnen sommige formules niet over elkaar heen gebracht worden, omdat dit ‘pilling’ kan veroorzaken of misschien juist irritatie van de huid. Pilling van de huid zijn de welbekende rullende velletjes, dit is een manier om te vertellen dat je serums niet aan elkaar kunnen hechten. Het kan niet in de huid worden opgenomen en het blijft op de huid liggen.

De tweede skincare fout: ‘Ingrediënten door elkaar gebruiken die niet samen kunnen’

Je hoort van alle nieuwe trends en je wilt dit graag toepassen op je huid. Even exfoliëren met glycolzuur, een retinol serum erbij, een vitamine C serum en ook nog even goed reinigen met salicylzuur. Je denkt goed bezig te zijn, maar toch ontstaat er irritatie of bultjes op de huid. Je huid gaat er slechter uit zien, maar je was toch goed bezig? Ik zie dit soort dingen regelmatig terug komen in de praktijk. Als je deze producten/ingrediënten los bekijkt zijn het inderdaad goede ingrediënten, echter moet je niet alles combineren.

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet alle ingrediënten in huidroutine kan combineren. Je bent dan niet je huid aan het verbeteren, maar juist aan het beschadigen. Je huid wordt te veel getriggerd, waardoor hij een tegenreactie gaat bieden.

Je kunt veel beter de producten verspreiden over de week:

  • Maandag: Reinigen met salicylzuur + retinol serum
  • Dinsdag: Reinigen met salicylzuur + Vitamine serum
  • Woensdag: Basisreiniger + glycolzuur exfoliant

Eventueel kun je ook altijd kijken of je bijvoorbeeld in de ochtend je vitamine C & hyaluronzuur gebruikt en in de avond werk je meer met zuren en dan elke dag afwisselen wat je gebruikt. Of bijvoorbeeld enkel 3x per week zuren. Let op je huid continu!

Vergeet ook nooit om je huid goed te hydrateren als je exfolieert of andere zuren gebruikt. Bekijk goed je huidreactie. Merk je dat je huid gevoeliger wordt of roodheden vertoond? Stop dan even met exfoliëren of het gebruik van andere zuren (bijv. retinol). En bouw altijd je producten goed op, ga nooit direct elke avond retinol gebruiken.

De derde skincare fout: ‘Het reinigen van je huid overslaan’

Het reinigen van je huid is een ontzettend belangrijke stap. Veel mensen denken dat dit niet veel effect heeft, maar het reinigen van je huid zorgt voor een schoon oppervlak. Gebruik je een reiniger met een zuurtje erin? Dan zul je ook direct je dode huidcellen verwijderen. Daarnaast zorg je ervoor met reinigen dat het talg en vuil wordt verwijderd. Je begint met een schoon oppervlakte voor je andere skincare, waardoor het beter in de huid wordt opgenomen.

Tot slot van de skincare fouten: ‘Het niet dagelijks hydrateren van de huid’

Ik hoor helaas nog veel te vaak dat mensen niet hun huid hydrateren of denken dat ze hun huid hydrateren, maar dit niet juist doen. Je huid hydrateren is een belangrijke stap, omdat je huidbarrière hierdoor sterk blijft. Als je huidbarrière sterk en gevoed is kan hij zich beter beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast zorgt hydratatie van de huid ervoor dat je celfunctie beter functioneert. Andere cellen kunnen beter hun werk uitvoeren.

Ook als je een vette huid hebt is het belangrijk om je huid te hydrateren. Dit hoeft niet met volle crèmes, maar gebruik serums met hoog & laag moleculair gewicht hyaluronzuur. Elk huidtype heeft hydratatie nodig. Soms blijf je juist in een visuele cirkel hangen, omdat je je huid niet hydrateert. Met als gevolg dat je huid alleen maar meer talg gaat aanmaken en je niet van je puistjes/vette huid afkomt.

Heb je behoefte aan informatie over hoe je het beste je routine kunt samenstellen? Lees dan eens onderstaande artikelen

Ook kun je natuurlijk gebruik maken van mijn persoonlijk huidconsult, zodat je altijd je skincare fouten kunt herstellen.

We kijken samen naar jouw gehele routine & ik maak een persoonlijk plan voor jouw huid inclusief opvolging en rekening houdend met jouw budget.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.