Cellulite, oorzaak & behandeling

Cellulite, wat is het en hoe behandel je het?

Cellulite wordt ook wel eens een ‘sinaasappelhuid’ genoemd, vanwege de bobbeltjes die ontstaan op verschillende lichaamsdelen. Je ziet het in het bijzonder vaak bij de bovenbenen, billen en armen. De oorzaak heeft te maken met de ontwikkeling van vetcellen en dat is natuurlijk belangrijk om te weten om een behandeling te ontwikkelen. Veel mensen (voornamelijk vrouwen) hebben last van cellulite en zoeken een oplossing. Natuurlijk ben ik weer de wetenschapsdatabanken ingedoken en heb ik alle wetenschappelijke feiten over cellulite voor je uitgezocht. Vandaag lees je alles over cellulite!

Wat is cellulite en wat is de oorzaak?

Cellulite wordt ook wel een sinaasappelhuid genoemd vanwege de hobbelige structuur op de huid. Deze aandoening wordt voor 80-90% gezien bij vrouwen na de puberteit. De oorzaak van cellulite bevindt zich waarschijnlijk in de vezelstructuur. Zo is er een verschil gevonden tussen mannen en vrouwen, waarbij de vezelstructuur bij vrouwen een golvend patroon vormt. Doordat mannen deze structuur niet hebben, denken de wetenschappers dat dit de reden is dat cellulite vaker ontstaat bij vrouwen.

Het behandelen van cellulite bestaat uit leefstijladviezen, bindweefselmassages en andere behandeltechnieken.

Als de hoeveelheid vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt, raken de bloedvaten vernauwd. Door de verminderde bloedcirculatie kunnen vet, vocht en afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Hierdoor verhardt het bindweefsel en vertoont de huid onregelmatigheden zoals bobbeltjes en putjes.

Verwar ‘Cellulite’ niet met ‘Cellulites’, want dit is weer iets anders! Cellulite is de sinaasappelhuis, de bobbeltjes. Maar cellulites heeft te maken met een bacteriële infectie en heeft je huid tekenen van ontsteking, zoals roodheid en warmte.

Behandelingen voor cellulite

Hoewel cellulite niet als echte ‘ziekte’ wordt gezien, maar meer als een gevolg van de puberteit en ontwikkeling van de vrouwelijke structuren, zijn er wel behandelingen en producten ontwikkeld om het uiterlijk te verbeteren.

Cellulite wordt ook wel een sinaasappelhuid genoemd vanwege de hobbelige structuur op de huid. Deze aandoening wordt voor 80-90% gezien bij vrouwen na de puberteit. De oorzaak van cellulite bevindt zich waarschijnlijk in de vezelstructuur.

Mechanische weefselstimulatie

Een van de oudste behandelmethoden voor cellulite is ‘Mechanische weefselstimulatie‘, dit is een vorm van lymfedrainage vaak gecombineerd met een apparaat. Het zorgt ervoor dat er een ritmische druk op het weefsel wordt uitgevoerd. Er wordt een soort schade aan het onderhuidse vet toegebracht, waardoor er een verbeterde vetverdeling ontstaat en de huidstructuur verbeterd. Handmatige lymfedrainage zorgt voor de verbetering van de bloedsomloop. Uit de studies is gebleken dat er wisselende resultaten voortkomen uit deze behandeling. Soms treedt er verbetering op, maar vaak ook niet.

Uit de praktijk zien we dat het behandelen met mechanische weefselstimulatie erg afhankelijk is van de kracht van het apparaat. Zo zien we bij het apparaat ‘Icoone’ duidelijke resultaten en ook relatief snel. Soms al na 1 à 2 behandelingen. Op Uskin, vind je een aantal voor- en na resultaten, daarna kun je gemakkelijk een kliniek vinden bij jouw in de buurt die dit apparaat heeft staan.

Hier zie je de tabel van de studies naar de behandeling ‘Mechanische weefselstimulatie’. Er zijn 3 studies met goede resultaten en 3 studies met geen resultaten. Echter zijn 5 van de 6 onderzoeken van slechte kwaliteit, waardoor de resultaten minder betrouwbaar zijn.

Akoestische golftherapie

Tegenwoordig kunnen we minder krachtige akoestische schokgolftherapieën (AWT) gebruiken met gerichte of radiale golven
om verschillende ziekten te behandelen, maar ook spierpijn en pijnsyndromen. Maar er zijn ook studies gedaan naar de effectiviteit bij cellulite, zij denken namelijk dat het de lokale bloedcirculatie zou kunnen verbeteren. Daarnaast zou het de fibroblasten verhogen, waardoor de elasticiteit kan verbeteren. In vitro tests hebben verder aangetoond dat cellulite de ‘celdoorlaatbaarheid’ kan verhogen, wat betekent dat het de uitwisseling van vetcellen kan stimuleren en activeren.

De studies naar de shockwave therapie hebben het volgende uitgewezen: 5 studies effectiviteit en 2 studies geen effecitivteit. Echter zijn 4 van de 7 onderzoeken van slechte kwaliteit, dus minder betrouwbaar.

Licht- en laserbehandelingen

Voor de behandeling van cellulite wordt het vaakst de ‘ND-Yag 1064nm laser’ ingezet, omdat het bekend staat om thermische energie te geven in de middelste huidlaag, waardoor een wondgenezingsreactie wordt getriggerd om collageen te stimuleren. Andere studies suggereerden hierop dat een dikkere collageenlaag zal resulteren in het minder zichtbaar worden van cellulites.

Nog een andere manier van behandeling met licht- en lasertherapie is met de ‘ND-Yag 1440 nm laser’. Dit zou effectief zijn doordat het simpel gezegd de ‘vetcellen smelt’, waardoor een vernieuwde structuur ontstaat. En de laser verwarmt de middelste huidlaag, waardoor de huidelasticiteit wordt vergroot. Ten slotte wordt ook de dermis (middelste huidlaag) verdikt, waardoor de cellulites minder zichtbaar moet zijn.

Uit deze studies is het volgende gebleken: 1064 NM ‘1 studie met effectieve resultaten en 1 studie met geen resultaten’. 1440 nm ‘5 studies met goede resultaten’. Combinaties van beiden methoden ‘2 effectieve resultaten en 2 studies zonder resultaat’. En ten slotte hebben ze nog resultaten met andere nanometers uitgetest waarbij ‘2 studies met resultaten en 1 studie zonder resultaat’. Echter zijn ook veel studies van slechte kwaliteit, waardoor de betrouwbaarheid wordt verminderd.

Behandeling met radiofrequentie

Radiofrequentie wordt vaak uitgevoerd voor de behandeling met cellulite. Door het verwarmen van de huid met de RF-techniek ontstaat er een thermische reactie, verandert de structuur van collageen en ontstaat er weefselverstrakking. De weefselverstrakking is afhankelijk van de tegendruk die wordt gevormd met elektriciteit. Uiteindelijk zal dit moeten leiden tot afbraak van de vetcellen. De meeste studies vonden voornamelijk resultaten in verschil van dikte van de bovenste en middelste huidlaag.Soms wordt de RF-techniek ook gecombineerd met lichttherapie (700-1500 nm) & een bepaalde zuigkracht.

In de volgende studies is gebleken dat voor de RF-techniek 7 studies effectieve resultaten hebben geboekt en voor de combinatie techniek betekende dit dat 8 studies effectiviteit hebben laten zien en 1 studie niet. Echter zijn 11 van de 16 studies van slechte/lage kwaliteit, waardoor de betrouwbaarheid laag is.

Een andere studie met onderzoek naar Radiofrequentie, met 17 vrouwen, had bij 89.286% resultaat en zichtbare vermindering van de cellulite.

Andere behandelingen of leefstijladviezen

Aanvullende cellulitisbehandelingen zijn geëvalueerd en gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften over gewichtsverlies, voedingssupplementen, minimaal invasieve subcisie (Met de subcisie-behandeling wordt het litteken of de cellulite met een speciaal soort canule losgemaakt van de onderlaag, waaraan het litteken of de cellulite is vastgegroeid), kooldioxide (CO2) therapie, compressie kousen, fonoforese met hyaluronidase (Een methode waarbij je met heel specifieke frequenties kunt werken zonder elektriciteit is door middel van stemvorken), evenals collageen-injecties.

In de volgende studies zie je het volgende: 3 studies hebben onderzoek gedaan naar voedingssuplementen met als resultaat dat 2 van de 3 studies geen effectiviteit laten zien, 1 studie naar subcisie met kleine verbeteringen, 1 studie naar steunkousen met kleine verbeteringen, 1 studie naar gewichtsverlies met veel effectiviteit en 1 studie naar co2 therapie met geen resultaten.

Wetenschappelijk bewijs voor andere cellulitistherapieën is momenteel zwak. Hoewel gewichtsverlies bij de meeste patiënten cellulitis lijkt te verbeteren, verslechterde het bij sommigen. Er zijn slechts enkele studies gepubliceerd over CO2
therapie, compressiekousen, chirurgische subcisie of combinatie van echografie en plaatselijk aangebrachte hyaluronidasebehandeling. Geen van de onderzoeken voldeed aan de criteria om beschouwd als een effectieve optie om cellulitis te behandelen.

Een andere studie over compressiekousen laat significante resultaten zien, waarin duidelijk betere resultaten werden geboekt bij patiënten met cellulitis die steunkousen droegen.

Werkzame producten voor cellulite

De meeste anti-cellulitisproducten bevatten cafeïne en/of retinolformuleringen en/of botanische derivaten als de belangrijkste actieve ingrediënten. Het veronderstelde therapeutische effect van deze ingrediënten is door de vetverbranding van het vetweefsel, de stimulatie van de bloedsomloop om de lymfedrainage te vergemakkelijken.

Uit deze studies is het volgende gebleken: Retinol 2 studies effectief, Cafeïne matige effectiviteit, combinatie van retinol & cafeïne 9 studies effectief & 4 studies geen effectiviteit.

Wat is nu op dit moment de beste behandeling voor cellulite?

Er zijn relatief nog weinig onderzoeken uitgevoerd, vaak met een te kleine patiëntengroep, waardoor je niet heel betrouwbare resultaten hebt. Echter zien we in de praktijk regelmatig goede resultaten, wat ook veel waarde biedt. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar apparaten in jouw omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de Icoone, dit is een erg goede optie. Daarnaast is het altijd aan te raden om een gezonde leefstijl te nemen, veel te bewegen en collageensupplementen bij te gaan slikken.

Cellulite, sinaasappelhuid, bobbeltjes, verminderen van cellulite, cellulite op de bovenbenen, cellulite bij de billen

Referenties

  1. Luebberding, S., Krueger, N., & Sadick, N. S. (2015). Cellulite: an evidence-based review. American journal of clinical dermatology16(4), 243–256. https://doi.org/10.1007/s40257-015-0129-5
  2. Bagatin, E., Miot, H. A., Soares, J. L., Sanudo, A., Afonso, J. P., de Barros Junior, N., & Talarico, S. (2013). Long-wave infrared radiation reflected by compression stockings in the treatment of cellulite: a clinical double-blind, randomized and controlled study. International journal of cosmetic science35(5), 502–509. https://doi.org/10.1111/ics.12073
  3. Mlosek, R. K., Woźniak, W., Malinowska, S., Lewandowski, M., & Nowicki, A. (2012). The effectiveness of anticellulite treatment using tripolar radiofrequency monitored by classic and high-frequency ultrasound. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : JEADV26(6), 696–703. https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2011.04148.x

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.