Borstkanker gaat vaak gepaard met oedeem en littekens

Borstkanker is een kwaadaardige ziekte die steeds vaker voorkomt in Nederland. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die deelnemen aan het borstkankeronderzoek. Echter, komt het nog veel te vaak voor. Ook de complicaties tijdens en na borstkanker zijn verschrikkelijk, zoals oedeem en littekens. Deze complicaties treden voornamelijk op na een amputatie van één of beiden borsten. Als huidtherapeut kun je een grote rol spelen in dit proces. Ik vertel je meer over de complicaties die kunnen ontstaan, wat het met je huid doet en de hulp die je kunt krijgen van een huidtherapeut en andere specialisten.

Borstkanker en de huidcomplicaties

Het traject van borstkanker kan erg gecompliceerd zijn. Bij de ene patiënt begint het traject met chemotherapie, bij de ander een operatie en nog een andere optie kan bestraling zijn. Sommige patiënten lopen alle stappen door, maar sommige ook maar een stukje. Bij elk traject kunnen complicaties van de huid ontstaan, van chemotherapie tot de amputatie van de borst(en).

Complicaties van de huid na en tijdens chemotherapie

Chemotherapie kan veel invloed hebben op de huid en haren. Het haaruitval is één van de grootste bekendheden van chemotherapie, echter is dat niet het enigste vervelende. Je huid kan ook ontzettend droog worden en last krijgen van schilfering. Op het gezicht kan dit voorkomen, maar ook op andere delen van de huid zoals de handen. Op de handen worden ook vaak kloven gezien, dit zijn kleine barstjes in de huid. Je huid kan donkerder worden of vlekken gaan vertonen. En ten slotte is je huid gevoeliger voor zonlicht, dus zal je sneller huidschade oplopen en sneller verbranden.

chemotherapie, huidproblemen tijdens chemo, huidproblemen na chemo, droge huid door chemo, schilfers door chemo, huidverzorging tijdens chemo

Een voordeel is dat net als de haaruitval, de huidproblemen meestal geleidelijk na de chemotherapie weer herstellen. Echter kan chemotherapie soms voor een lange periode zijn en soms zelfs levenslang. Daarom is het verstandig om wat gerichter naar je huidverzorging te gaan kijken.

Huidverzorging helpend tijdens en na de chemotherapie

Het is belangrijk om zeer voedende producten te gebruiken die de huid hydrateren en die ervoor zorgen dat de huidbarrière sterk blijft. Ingrediënten die dan belangrijk zijn om te gebruiken zijn o.a. ureum, hyaluronzuur en panthenol. Daarnaast is het belangrijk om geurstoffen te vermijden.

Voor het lichaam:

Voor het gezicht:

Complicaties van de huid na operatie van de borst(en)

Soms is de tumor te groot of de kans op uitzaaiingen te groot, waardoor gekozen moet worden van de amputatie van één of beiden borsten. Dit kan grote gevolgen hebben voor de huid, omdat er vaak ook een okselkliertoilet wordt uitgevoerd. Een okselkliertoilet is een onderzoek, waarbij er 1 lymfklier een blauwe vloeistof krijgt ingespoten, waardoor ze kunnen traceren of er uitzaaiingen zitten in de lymfeklieren. Is dit het geval? Dan worden alle lymfeklieren weggehaald in die regio met als gevolg dat de lymfe niet goed meer vocht kunnen afvoeren.

borstamputatie, borstkanker, littekens na borstkanker, littekentherapie, manuele lymfedrainage, lymfoedeem, lymfkliertoilet, compressietherapie, therapie na borstkanker, huidtherapie na borstkanker, huidtherapeut

Oedeem, littekens en huidverstrakking na amputatie en soms verwijdering van lymfeklieren

Na een operatie van de borst(en) en eventueel de lymfeklieren kan lymfoedeem. littekens en huidverstrakking ontstaan. Dit ontstaat vaak in de arm van het aangedane gebied (waar de lymfeklieren zijn weggehaald). De huidtherapeut kan oedeem, littekens en huidverstrakking goed verhelpen door middel van manuele lymfedrainage, behandeling met het LPG apparaat, compressietherapie en het geven en doen van oefeningen.

Complicaties van de huid na bestraling

De huid is na bestraling erg kapot gemaakt, waardoor er verschillende complicaties kunnen ontstaan. De huid kan rood en gevoelig worden en soms ook gaan trekken. Echter kan het ook verder dan dit gaan en kan er ook pigmentatie, blaasjes en jeuk ontstaan. Soms wordt de huid ook vochtiger, alsof het ‘lekt’.

bestraling, kanker, borstkanker, huidproblemen na bestraling, huidverzorging bij en na bestraling

Na de periode van bestraling kan je huid extra droog worden en gaan vervellen.

Hoe kan je de huid ondersteunen na en tijdens bestraling?

Het is belangrijk om zeer milde producten te gebruiken die vrij zijn van irriterende stoffen zoals: simpele alcoholsoorten, parfum, agressieve reinigingsstoffen en etherische oliën. Het is goed om juist te zoeken naar producten met urea, hyaluronzuur, panthenol, shea butter en antioxidanten (vitamine C, E etc.). Daarnaast is het belangrijk om de huid heel goed in te smeren met SPF 50.

Producten voor op het lichaam:

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.