De Biodermal zonnelotion zongevoelige huid SPF 50 is een nieuwe zonnebrandcrème speciaal ontwikkeld voor de huid die zongevoelig is. Een zongevoelige huid reageert sterker op de zon door bijvoorbeeld een zonneallergie, een branderig gevoel of branderige ogen. Deze zonnelotion is speciaal ontwikkeld en is extra mild. Ik heb de Biodermal zonnelotion zongevoelige huid opgestuurd gekregen om te testen en dat heb ik uitgebreid gedaan afgelopen dagen. Vandaag deel ik mijn mening over de zonnebrandcrème om te kijken of hij echt zo mild is en geschikt voor een zongevoelige huid.
Ingrediënten Biodermal zonnelotion zongevoelige huid
Zonnefilters
- Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate = Een sterke UVA filter die heel erg stabiel is en niet wordt opgenomen in het lichaam. Hij geeft zeer weinig kans op irritatie, niet hormoonverstorend en geen kans op vrije radicaalvorming.
- Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine = Een sterke filter die zowel tegen UVA als UVB beschermt. Hij is stabiel, wordt niet opgenomen in het lichaam, niet hormoonverstorend, weinig kans op vrije radicaalvorming en weinig kans op irritatie. En nog een pluspunt is dat hij ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
- Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetra- methylbutylphenol (nano) = De term nano zegt vooral iets over de grootte van de deeltjes. Nanodeeltjes zijn deeltjes die kleiner zijn dan 100 nanometer. Zeker op het gebied van zonprotectie heeft het voordelen om materiaal te verknippen in zulke minuscule deeltjes. Ze blijven dan beter op de huid zitten. De tinosorb M deeltjes zijn realtief groot, waardoor ze samenklonteren. De stof is erg stabiel en vormt ook geen vrije schadelijek radicalen onder invloed van zonlicht. Ook is er een lage kans op allergie of huidirritatie.
- Ethylhexyl Salicylate = Een niet heel erg stabiele filter als hij losstaand is, maar in combinatie met bovenstaande filters is het wel een goed functionerende zonnefilters. Hij beschermt je huid tegen UVB en wordt niet opgenomen door het lichaam, heeft geen hormoonverstorende werking, weinig kans op irritatie en geen vorming van vrije radicalen.
- Ethylhexyl Triazone = Een veilige stabiele UVB filter die niet wordt opgenomen in het lichaam, niet hormoonverstorend is, weinig kans geeft op irritatie en geen vrije radicaalvorming veroorzaakt.
Emulgator/conserveermiddel/verdikkingsmiddelen/stabilisator
- Dibutyl Adipate = Emulgator
- Silica = Het geeft de huid een ‘glow’, en daarnaast functioneert het als textuurverbeteraar en zorgt het ervoor dat andere stofjes beter geabsorbeerd worden.
- Propanediol = Chemisch gezien lijkt het heel erg op propylene glycol, maar vaak wordt dit als een ”veiliger” ingrediënt gezien in de cosmetische industrie. Het helpt de huid beter ingrediënten te absorberen en het kan het product helpen te verdunnen.
- Neopentyl Glycol Diheptanoate = Textuurverbeteraar.
- Potassium Cetyl Phosphate = Dit stofje zorgt ervoor dat je product prettig voelt op de huid. Het is een mix van fosforische zuren en cetyl alcohol (een vettig alcohol soort).
- Phenoxyethanol = Conserveermiddel.
- Decyl Glucoside = Stabiliseert het product.
- Sucrose Stearate = Emulgator.
- Polyglycerin-3 & Polyglycerin-4 = Emulgatoren.
- Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer = Emulgator en verdikkingsmiddel.
- Xanthan Gum = een gom die wordt ingezet als verdikkingsmiddel en om de viscositeit te verhogen. Ook werkt het als stabilisator en emulgator.
- Sodium Benzoate = Conserveermiddel.
Huidverzachtend/verzorgend
- C12-15 Alkyl Benzoate = Een stof die van nature voor komt in cranberries en cocosnoot olie en die de huid zachter maakt. Niet giftig of schadelijk.
- Ethylhexyl Stearate = Zorgt ervoor dat het product zacht aanvoelt op de huid en zorgt voor de juiste dikte van het product.
- Canola Oil = Houdt de huid in goede conditie en verhoogd of verlaagd de viscositeit van het product.
- Allantoin = het werkt exfoliërend. Keratine is een eiwit dat je vindt in onze haren en in de bovenste cellaag van onze huid (epidermis). Allantoïne maakt keratine zacht en week, waardoor de huid beter in staat is om water vast te houden. Dit maakt de huid vochtiger, zachter en soepeler. Ook lost het de lijmlaag tussen dode huidcellen op, waardoor de dode huidcellaag verdwijnt en er een zacht, glad en glowy oppervlak ontstaat. Door het verwijderen van de bovenste laag dode huidcellen wordt de aanmaak van nieuwe cellen gestimuleerd.
- Citric Acid = Reguleert de pH-waarde.
Hydraterend
- Glycerin = Is een groep alcohol die veel voorkomt in de natuur. Het kan vocht vasthouden en ook uit de omgeving onttrekken, wat betekent dat het de huid goed hydrateert.
- Diglycerin = Een natuurlijke moisturizer wat ervoor zorgt dat het water in de bovenste huidlaag verdamp, waardoor het beter het vocht in diepere lagen kan vasthouden.
- Panthenol = Vitamine B5, het werkt kalmerend en trekt goed vocht aan.
- Propylene Glycol Dibenzoate = Een hydraterend ingrediënt wat een gedeelte van het vocht vasthoudt.
- Propylene Glycol = Hydraterend wat goed vocht vasthoudt.
Antioxidant
- Tocopheryl Acetate = Vitamine E.
- Bis-Ethylhexyl Hydroxydimethoxy Benzylmalonate = Functioneert als een sterke antioxidant, het houdt de huid in goede conditie en helpt de schadelijke effecten van externe factoren op de huid te voorkomen.
Waterbestendigheid
- VP/Eicosene Copolymer = Het zorgt ervoor dat een zonnebrandproduct waterbestendig is, zodat de zonnelotion beter aan de huid kan hechten en het bestand is tegen afbraak van water.
Wat vind ik van de ingrediënten?
Laten we eens beginnen met de zonnefilters. Het zijn een zeer mooie combinatie aan zonnefilters die je huid zowel beschermen tegen UVA als UVB. Daarnaast zijn ze allemaal stabiel, niet hormoonverstorend, geen radicaalvorming en weinig kans op huidirritatie of een allergie. Dat stelt mij zeer gerust, want dit is het belangrijkste onderdeel van de zonnebrandcrème. Als er heftige zonnefilters in zitten, zegt de term ‘geschikt voor een zongevoelige huid’ vrij weinig, maar gelukkig hebben ze hier goed over nagedacht. Zoals ik al hierboven deels uitleg kunnen soms mensen schrikken van de term ‘nano’ in zonnebrandcrèmes, omdat dit een slechte naam heeft. Maar dit is onterecht. Het zegt enkel iets over de grootte van het molecuul en het is gewoon een zeer veilige huidvriendelijke zonnefilters om te gebruiken.
Verder bevat de Biodermal zonnelotion zongevoelige huid hydraterende, kalmerende en huidverzorgende ingrediënten, zoals glycerine, vitamine B5 en allantoïne. Prachtige aanvullende stofjes om de huid te hydrateren, te kalmeren en te verzachten. Ook bevat het sterke antioxidanten en is de zonnelotion bestand tegen water. Dit betekent echter niet dat je onbeperkt het water in kunt gaan zonder te smeren! Zowel voor als na het zwemmen altijd extra insmeren, want er gaat altijd een groot deel van het beschermingsgedeelte af van de huid, waardoor je niet meer goed beschermt bent.
Een ander groot voordeel van deze zonnebrandcrème is dat hij volledig parfumvrij is. Dit is extra belangrijk voor een zongevoelige huid, want parfum in combinatie met de zon maakt je huid nog gevoeliger en vergroot de kans op irritatie.
Hoe is de Biodermal zonnelotion zongevoelige huid SPF 50 in gebruik?
De Biodermal zonnelotion zit verpakt in een tube met een kleine opening, dit werkt erg prettig omdat je hierdoor gedoseerd je zonnebrandcrème kunt aanbrengen. Daarnaast is hij vrij klein en verpakt, waardoor hij gemakkelijk is mee te nemen. De antioxidanten blijven goed behouden, omdat het in een tube zit en niet in een pot. Bij een pot zouden de antioxidanten namelijk hun werking verliezen. Ook is het een stuk hygiënischer om te werken vanuit een tube.
De crème ruikt erg neutraal, hij stinkt niet en ruikt ook niet geparfumeerd. Dat klopt natuurlijk, omdat er geen geurstoffen aan toegevoegd zijn. Het is een vrij dikke, maar vloeibare crème die erg gemakkelijk aanbrengt op de huid. Ondanks de dikke formule smeert hij wel heel gemakkelijk uit, voelt hij heel erg gehydrateerd en zacht en trekt hij gemakkelijk in. Er is totaal geen sprake van een plakkerig gevoel, maar juist van een fris hydraterend gevoel. Ik vind hem erg prettig om te gebruiken.
De Biodermal zonnelotion is zowel voor het gezicht als het lichaam prettig te gebruiken. Mijn gezicht glimt niet erg, maar geeft juist een natuurlijk gezonde glow. Hij trekt snel in, laat geen witte waas achter en ook geen vettig laagje. Ook kun je er gemakkelijk make-up over heen brengen, zonder dat het lelijk gaat vlekken.
Prijskwaliteit-verhouding Biodermal zonnelotion zongevoelige huid SPF 50
De Biodermal zonnelotion zongevoelige huid SPF 50 is zeker geschikt voor de gevoelige huid, de zongevoelige huid en ook voor de huid met huidproblemen zoals acne, psoriasis of eczeem. Het bevat een reeks aan zeer veilige stabiele zonnefilters, niet hormoongevoelig, geen radicaalvrije vorming en weinig tot geen kans op het ontwikkelen van irritatie of een allergie. Daarnaast bevat het geen parfum en is hij helemaal vrij van geurstoffen. Het wordt aangevuld door hydraterende en kalmerende ingrediënten die je huid direct verzorgen. Dat heb je nodig, want de zon kan je huid flink uitdrogen. Hij smeert gemakkelijk zowel op het gezicht, als het lichaam. Plakt niet en geeft je huid een fris hydraterend gevoel. De prijs is flink hoog, maar het is wel echt een favoriet van mij geworden, waardoor ik hem zeker opnieuw zou kopen. Het voordeel is dat er regelmatig flinke aanbiedingen zijn bij Biodermal, bijvoorbeeld 1+1. Zonder aanbiedingen is de prijs: €34,99.
Te koop bij:
‘Dit is een gekregen product en in dit artikel staan affiliate links. Dat betekent dat ik ene (kleine) commissie verdien wanneer jij een product koopt. Geen zorgen, jij betaalt niets extra.’