Claims cosmetica

Wat betekenen al die claims zoals ‘’Dermatologisch getest’’ op cosmeticaproducten?

Er is veel verwarring in de wereld over de claims die op cosmeticaproducten wordt gebruikt, onder andere de claim ‘’Dermatologisch getest’’. Naast deze term zijn er nog vele andere claims op cosmetica die erg misleidend kunnen zijn voor de consumenten. Mensen denken vaak dat een product goed is als er ‘’Dermatologisch getest’’ op staat, maar is dat wel zo?

Vandaag zal ik hier een duidelijker beeld over schetsen en zal ik proberen zoveel mogelijk verwarrende labels op cosmetica te bespreken.

Wat is een cosmetische claim?

Een cosmetische claim is alle openbare informatie aangaande de ingrediënten, de aard, de werking, de eigenschappen of de doelmatigheid van het product. Een claim is gericht op het geven van consumenteninformatie en zorgt ervoor dat het product zich onderscheidt van andere producten.

De claims die aan bod gaan komen zijn onder andere:

 • Dermatologisch getest
 • Hypo-allergeen
 • PH-neutraal
 • Ongeparfumeerd
 • Een natuurproduct

Wat betekent ‘’Dermatologisch getest’’?

Een andere term die vaak gebruikt wordt is ‘’Aanbevolen door dermatologen’’ of ‘’Samengesteld, of ontwikkeld in samenwerking met huidartsen’’. Je kunt je voorstellen dat zulke claims het erg goed doen voor de marketing. Mensen denken dan vaak een arts heeft dit getest, dus dan zal het een goed product zijn.

Maar de vraag is, is zo’n claim waar? Of is het een marketing truc?

De claim ‘’Dermatologisch getest’’, betekent eigenlijk dat het betrokken product en eventuele losse bestanddelen zijn getest bij een groep vrijwilligers om te zien of huidirritatie optreedt. Dit betekent dus in feite dat het wel getest is, maar er wordt helemaal niks gezegd of het goede of slechte resultaten had.

De vermelding van deze claim zegt dus helemaal niks over de uitkomst van het onderzoek en garandeert dus niet dat bij de gebruiker geen irritatie of sensibiliteit zou kunnen optreden.

Wat  betekent ‘’Hypo-allergeen’’?

Nog zo’n claim waar vele mensen van denken dat het goed is voor hun huid. In feite zou je ook zeggen dat dat zo is, maar helaas gebruiken producenten deze term vaak zonder dat het ook echt zo is. Het is namelijk een niet beschermde titel die ieder op zijn product kan zetten.

Meestal zal bedoeld worden dat het een product betreft met bestanddelen waarvan bekend is dat deze zelden allergische reacties geven. Soms wordt ernaar gestreefd een product samen te stellen uit zeer zuivere, hoogwaardige ingrediënten waarbij het aantal ingrediënten zo beperkt mogelijk wordt gehouden.

Dus zo’n product kan zeker voor een hele groep mensen een huidvriendelijke reactie geven, maar het neemt niet weg dat ook bij dergelijke producten irritatie en allergische reacties gezien kunnen worden.

Wat betekent ‘’PH-neutraal’’?

De zuurgraad, ook wel de PH-factor genoemd, wordt regelmatig gebruikt bij zepen en andere reinigingsmiddelen. Onze huid heeft van nature een beschermlaagje. Het bestaat uit zweet, talg en dode huidcellen. Het heet de zuurmantel, omdat de PH-waarde tussen de 4,5 en 5,5 ligt. Dit zure laagje helpt de huid goed gehydrateerd en sterk te houden. Het brengt de slechte bacteriën om zeep en geeft de goede bacteriën een fijn thuis.

Uit onderzoek is gebleken dat een huid met een hoge PH droger, doffer en sneller geïrriteerd is, maar ook dat deze sneller verouderd. De huid moet dus zuur gehouden worden.

Belangrijk om te weten is dat de huidvriendelijkheid van dergelijke producten niet specifiek afhankelijk is van de PH-waarde. Want een zeep met dezelfde PH als de zuurgraad van de huid is niet onschadelijker dan een zeep met een hoge PH-waarde. Deze schadelijkheid is eerder afhankelijk van het ontvettend vermogen van het reinigingsmiddel.

Een PH-waarde onder de 7 hoef je je geen zorgen te maken, maar als het hoger dan 8 is, dan is het niet goed voor de huid. Het blijkt dat mensen met huidaandoeningen moeite hebben met producten met een hoge zuurgraad.

Tip: Heb je een onrustige, droge of doffe huid? Kijk dan eens naar een product met huidneutrale of zure PH, maar laat je niet verleiden door de term PH-neutraal. Deze kunnen alsnog een PH-waarde van 7 hebben, terwijl je liever een product rond de 5,5 hebt.

Wat betekent ‘’Ongeparfumeerd’’?

Ongeparfumeerd, betekent in mijn ogen dat er helemaal geen parfum of geurstoffen in het product zitten. In principe zegt de cosmetica wet, dat je kunt aannemen dat als dit op het product staat, het ook zo moet zijn.

Deze claim kan nuttig zijn voor mensen met eczeem, gevoelige huid en mensen die overgevoelig zijn voor geurstoffen.

Wat betekent ‘’Een natuurproduct’’?

Een variant hierop kan zijn ‘’natuurzuiver’’. Hiermee wordt vaak bedoeld dat het betrokken product biologische stoffen bevat. Meestal van plantaardige aard en daardoor veilig is of een geneeskrachtige werking heeft. Er wordt gesuggereerd dat natuurzuivere producten huidvriendelijker zijn in tegenstelling tot chemisch geproduceerde stoffen.

Dit is misleidend. De natuur bevat talrijke producten die sterk kunnen sensibiliseren of irriteren, precies zoals chemicaliën kunnen doen. Sterker nog, bij het verwerken van zuivere planten zullen het vaak gecompliceerde mengsels zijn waar de exacte samenstelling zelden van bekend zal zijn.

Conclusie

Eigenlijk komt het er dus op neer, dat producenten hun consumenten heel erg misleiden. Alleen de term  ‘’Ongeparfumeerd’’ klopt op verpakkingen. Er is nog veel werk te doen bij de cosmetische industrie, en ik vind dat er beschermende claims gemaakt moeten worden. Dit moet vast gelegd worden in de wet, zodat de consumenten beschermd worden tegen slechte producten.

Mijn tip om hiermee om te gaan is, staar je niet blind op de marketing kreten en de claims, maar gebruik je eigen gezonde verstand en zoek eens wat ingrediënten op die op de verpakking staan. Kies voor producten die samengesteld zijn uit huidvriendelijke, milde ingrediënten en vitamines waarvan de werking en het nut wetenschappelijk aanvaard en bewezen is.

26 reacties op “Wat betekenen al die claims zoals ‘’Dermatologisch getest’’ op cosmeticaproducten?”

 1. ROTS Creators – ROTS – Creators is een creatief bureau dat ervoor zorgt dat uw bedrijf de nodige aandacht krijgt die het verdient in de online wereld. Wij werken uw online product af van begin tot eind en volledig op maat van uw voorkeuren.

  Leuk om hier eens wat meer over te weten te komen.

 2. Sanne Timmermans

  Handige informatie, want ik had hier niet echt een goed beeld bij! Ongeparfumeerd spreekt redelijk voor zich natuurlijk, wat dat inhoudt, en daar lette ik dan ook wel eens op, maar van die andere termen wist ik niet zo goed wat het betekende.

 3. Saskia – Maastricht - Netherlands – Woonachtig in het mooie Maastricht. Met twee katten en een echtgenoot. Blogt over het dagelijkse leven, het hebben van een caravan, lekker eten en af en toe een beetje sporty doen.

  Goed dat je hier eens aandacht aan besteed. Ik let er best wel op, de labeltjes, omdat ik gemerkt heb dat als er fruitzuren in producten zitten, ik allergisch reageer. Maar dat het eigenlijk zo misleidend zou zijn wist ik niet…

 4. mckleuver – Als MC post ik wekelijks nieuwe delen, columns en verhalen uit mijn leven.

  Hey Naomi, wat goed dat je de termen even uitlegt. Ze worden inderdaad vaak gebruikt, maar ik denk niet dat er veel mensen zijn die kunnen uitleggen wat het betekent.

 5. Marcelina - A cup of happiness

  Ik snapte hier nooit zoveel van, maar nu wel. Handige tips en goed om te weten dat je niet alles kunt aannemen wat er op de verpakking staat.

 6. goed toegelicht. nooit bij stilgestaan dat iets wel getest is maar dat je egenlijk geen idee hebt van de uitkomsten (of waar die aan voldoen)

  1. chicamommarleen – Hi there, here's Marleen from the Chicamoms, my lifestyle blog. Check it out if you want! https://www.chicamoms.nl and https://www.instagram.com/chicamoms

   Leuk om dit eens uitgebreid te kunnen lezen ipv losse termen, thanks!

 7. Henk Hofman – contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

  Dermatologisch getest suggereert net als bijvoorbeeld ambachtelijk heel veel maar zegt feitelijk helemaal niets

 8. Maaike Gulden – Ik schrijf, spreek, train en adviseer op het gebied van social media en online marketing. Het is mijn passie om mensen wegwijs te maken in de wondere wereld van de sociale media.

  Handig overzicht….allemaal misleiding dus. Tijd voor een echt keurmerk!

 9. wiebie74

  Handig om al deze termen eens in een overzicht te zien. Het komt inderdaad vaak nogal misleidend over in de verschillende reclames.

 10. Marieke – Getrouwd, moeder van een dochter (oktober 2013) en een zoon (oktober 2015). ZZP-er bij www.puntsgewijs.eu. Mijn hobby's zijn lezen, haken, een spelletje leggen, puzzelen, bakken/koken en knutselen met mijn kinderen.

  Handig om al die termen even op een rijtje te hebben

 11. Henk Hofman – contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

  ook bij cosmetica is er van lege holle marketingtermen sprake, overal waar geld te verdienen is proberen ze producten zo goed mogelijk te verkopen

 12. lodiblogt – Lodiblogt, staat voor family – fashion – fun. een site waar verschillende onderwerpen samen komen. Ik ben Lodi, ga zo langzaam aan richting de 50, getrouwd en moeder van 2 zonen (2007 & 2009). Bohemian, loop het liefst op hakken en gooi af en toe rijkelijk met roze confetti. Ik ben net zo georganiseerd als de categorieën op mijn blog, maar wel met een planner in mijn hand.

  Interessant, ik dacht dus echt dat dermatologisch getest was dat het voor de gevoelige huid was omdat dit getest was. Zo zie je maar weer. Ik wist veel niet van wat ik hier las.

 13. Nadia – Veendam – Hi! Ik ben dus Nadia, een (bijna) altijd vrolijke mama uit het mooie noorden van het land! Wat ik het aller leukste vind is content creëren en dat doe ik dan ook op www.happinessfromme.com, happinessfromme is een family&lifestyle blog.

  Ik wist het niet allemaal, dus leuk om even te lezen! Zelf kijk ik er eigenlijk nooit naar.

 14. That One Time – Netherlands – Janet Dutch travelwriter on That One Time Content creator - blogger - writer - photographer Nature- outdoorsjunkie

  Ik weet dat dit soort labels voor menig mens erg belangrijk is, maar ik kijk er eigenlijk nooit naar (gelukkig heb ik geen allergieën o.i.d.).

 15. chicamommarleen – Hi there, here's Marleen from the Chicamoms, my lifestyle blog. Check it out if you want! https://www.chicamoms.nl and https://www.instagram.com/chicamoms

  Interessant om te lezen!! Leuk!

 16. Amy - Sommarmorgon.com

  Dank voor je uitgebreide uitleg, goed om je bewust te zijn van de betekenis van deze claims. De ‘dermatologisch getest’ claim vond ik altijd al verwaarloosbaar, want inderdaad: wat was de uitkomst?

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%%footer%%