Claims cosmetica
Huidartikelen

Wat betekenen al die claims zoals ‘’Dermatologisch getest’’ op cosmeticaproducten?

Er is veel verwarring in de wereld over de claims die op cosmeticaproducten wordt gebruikt, onder andere de claim ‘’Dermatologisch getest’’. Naast deze term zijn er nog vele andere claims op cosmetica die erg misleidend kunnen zijn voor de consumenten. Mensen denken vaak dat een product goed is als er ‘’Dermatologisch getest’’ op staat, maar is dat wel zo?

Vandaag zal ik hier een duidelijker beeld over schetsen en zal ik proberen zoveel mogelijk verwarrende labels op cosmetica te bespreken.

Wat is een cosmetische claim?

Een cosmetische claim is alle openbare informatie aangaande de ingrediënten, de aard, de werking, de eigenschappen of de doelmatigheid van het product. Een claim is gericht op het geven van consumenteninformatie en zorgt ervoor dat het product zich onderscheidt van andere producten.

De claims die aan bod gaan komen zijn onder andere:

  • Dermatologisch getest
  • Hypo-allergeen
  • PH-neutraal
  • Ongeparfumeerd
  • Een natuurproduct

Wat betekent ‘’Dermatologisch getest’’?

Een andere term die vaak gebruikt wordt is ‘’Aanbevolen door dermatologen’’ of ‘’Samengesteld, of ontwikkeld in samenwerking met huidartsen’’. Je kunt je voorstellen dat zulke claims het erg goed doen voor de marketing. Mensen denken dan vaak een arts heeft dit getest, dus dan zal het een goed product zijn.

Maar de vraag is, is zo’n claim waar? Of is het een marketing truc?

Afbeeldingsresultaat voor dermatologisch getest

De claim ‘’Dermatologisch getest’’, betekent eigenlijk dat het betrokken product en eventuele losse bestanddelen zijn getest bij een groep vrijwilligers om te zien of huidirritatie optreedt. Dit betekent dus in feite dat het wel getest is, maar er wordt helemaal niks gezegd of het goede of slechte resultaten had.

De vermelding van deze claim zegt dus helemaal niks over de uitkomst van het onderzoek en garandeert dus niet dat bij de gebruiker geen irritatie of sensibiliteit zou kunnen optreden.

Wat  betekent ‘’Hypo-allergeen’’?

Nog zo’n claim waar vele mensen van denken dat het goed is voor hun huid. In feite zou je ook zeggen dat dat zo is, maar helaas gebruiken producenten deze term vaak zonder dat het ook echt zo is. Het is namelijk een niet beschermde titel die ieder op zijn product kan zetten.

Meestal zal bedoeld worden dat het een product betreft met bestanddelen waarvan bekend is dat deze zelden allergische reacties geven. Soms wordt ernaar gestreefd een product samen te stellen uit zeer zuivere, hoogwaardige ingrediënten waarbij het aantal ingrediënten zo beperkt mogelijk wordt gehouden.

Afbeeldingsresultaat voor hypo-allergeen

Dus zo’n product kan zeker voor een hele groep mensen een huidvriendelijke reactie geven, maar het neemt niet weg dat ook bij dergelijke producten irritatie en allergische reacties gezien kunnen worden.

Wat betekent ‘’PH-neutraal’’?

De zuurgraad, ook wel de PH-factor genoemd, wordt regelmatig gebruikt bij zepen en andere reinigingsmiddelen. Onze huid heeft van nature een beschermlaagje. Het bestaat uit zweet, talg en dode huidcellen. Het heet de zuurmantel, omdat de PH-waarde tussen de 4,5 en 5,5 ligt. Dit zure laagje helpt de huid goed gehydrateerd en sterk te houden. Het brengt de slechte bacteriën om zeep en geeft de goede bacteriën een fijn thuis.

Afbeeldingsresultaat voor PH-neutraal

Uit onderzoek is gebleken dat een huid met een hoge PH droger, doffer en sneller geïrriteerd is, maar ook dat deze sneller verouderd. De huid moet dus zuur gehouden worden.

Belangrijk om te weten is dat de huidvriendelijkheid van dergelijke producten niet specifiek afhankelijk is van de PH-waarde. Want een zeep met dezelfde PH als de zuurgraad van de huid is niet onschadelijker dan een zeep met een hoge PH-waarde. Deze schadelijkheid is eerder afhankelijk van het ontvettend vermogen van het reinigingsmiddel.

Een PH-waarde onder de 7 hoef je je geen zorgen te maken, maar als het hoger dan 8 is, dan is het niet goed voor de huid. Het blijkt dat mensen met huidaandoeningen moeite hebben met producten met een hoge zuurgraad.

Tip: Heb je een onrustige, droge of doffe huid? Kijk dan eens naar een product met huidneutrale of zure PH, maar laat je niet verleiden door de term PH-neutraal. Deze kunnen alsnog een PH-waarde van 7 hebben, terwijl je liever een product rond de 5,5 hebt.

Wat betekent ‘’Ongeparfumeerd’’?

Ongeparfumeerd, betekent in mijn ogen dat er helemaal geen parfum of geurstoffen in het product zitten. In principe zegt de cosmetica wet, dat je kunt aannemen dat als dit op het product staat, het ook zo moet zijn.

Deze claim kan nuttig zijn voor mensen met eczeem, gevoelige huid en mensen die overgevoelig zijn voor geurstoffen.

Wat betekent ‘’Een natuurproduct’’?

Een variant hierop kan zijn ‘’natuurzuiver’’. Hiermee wordt vaak bedoeld dat het betrokken product biologische stoffen bevat. Meestal van plantaardige aard en daardoor veilig is of een geneeskrachtige werking heeft. Er wordt gesuggereerd dat natuurzuivere producten huidvriendelijker zijn in tegenstelling tot chemisch geproduceerde stoffen.

Dit is misleidend. De natuur bevat talrijke producten die sterk kunnen sensibiliseren of irriteren, precies zoals chemicaliën kunnen doen. Sterker nog, bij het verwerken van zuivere planten zullen het vaak gecompliceerde mengsels zijn waar de exacte samenstelling zelden van bekend zal zijn.

Conclusie

Eigenlijk komt het er dus op neer, dat producenten hun consumenten heel erg misleiden. Alleen de term  ‘’Ongeparfumeerd’’ klopt op verpakkingen. Er is nog veel werk te doen bij de cosmetische industrie, en ik vind dat er beschermende claims gemaakt moeten worden. Dit moet vast gelegd worden in de wet, zodat de consumenten beschermd worden tegen slechte producten.

Afbeeldingsresultaat voor conclusie claims cosmetica

Mijn tip om hiermee om te gaan is, staar je niet blind op de marketing kreten en de claims, maar gebruik je eigen gezonde verstand en zoek eens wat ingrediënten op die op de verpakking staan. Kies voor producten die samengesteld zijn uit huidvriendelijke, milde ingrediënten en vitamines waarvan de werking en het nut wetenschappelijk aanvaard en bewezen is.

Hoi! Ik ben Naomi, geboren op 01-12-1997 te Rhoon. Ik studeer aan de opleiding huidtherapie aan de Haagse hogeschool. Om mijn enorme interesse voor verzorging, beauty en make-up te uiten, ben ik deze blog gestart. Het lijkt mij erg leuk om jullie meer te informeren over verschillende zaken over de huid en andere dingen zoals make-up reviews. Wil je meer over mij weten? Stuur me gerust een berichtje. Liefs, Naomi

26 reacties

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: