Basaalcelcarcinoom (BCC) behandeling

Basaalcelcarcinoom (BCC), wat is de behandeling?

Een basaalcelcarcinoom (BCC) is een vorm van huidkanker. Gelukkig de mildste vorm, maar alsnog huidkanker. Het is daarom van belang dat het plekje altijd wordt weggehaald. Hoe je huidkanker en dus ook een basaalcelcarcinoom herkent lees je in mijn andere blog. Vandaag ligt de focus echt op hoe een behandeling eruit ziet voor een basaalcelcarcinoom (BCC).

Wat zijn de algemene behandelopties voor een BCC?

De algemene behandelopties bestaan uit operatieve methodes of niet-operatieve methodes. Voordat een behandeling wordt toegepast is het van belang om te bekijken naar de volgende kenmerken van het basaalcelcarcinoom:

 • Groeiwijze van de tumor
 • Nieuwe tumor of een terugkerende tumor
 • Op welke plaats bevindt het BCC zich
 • Leeftijd
 • Algemene gezondheid

Het is belangrijk om met bovenstaande dingen rekening te houden, omdat het op sommige plekken niet chirurgisch verwijderd kan worden. Er wordt dan rekening gehouden op cosmetisch vlak, maar soms is ook van belang dat een tumor geheel wordt verwijderd, waarbij sprake kan zijn van huidtransplantatie.

Chirurgische methoden voor een basaalcelcarcinoom (BCC)

Je hebt drie manieren waarop een basaalcelcarcinoom verwijderd kan worden:

 1. Excisie, het is een ingreep waarbij het BCC wordt verwijderd door wegsnijden. De kans dat een tumor terugkomt is heel laag, namelijk 0.7 tot 5% ten opzichte van andere technieken.
 2. Mohs chirurgie, een speciale chirurgische techniek waarbij het BCC verwijderd wordt in dunne laagjes. Laag voor laag wordt het verwijderd en wordt het microscopisch bekeken. Kans op terugkering is 0.6 tot 6.5%.
 3. Cryochirurgie, het weefsel wordt gecontroleerd bevroren en daarna met een scherp instrument schavend verwijderd. Terugkerend percentage is vrij hoog, namelijk 6.2 tot 13.2 %.

Niet-chirurgische methoden voor een basaalcelcarcinoom (BCC)

De niet-chirurgische methoden voor een basaalcelcarcinoom bestaat ook uit 3 methoden.

 1. Radiotherapie, radioactieve straling wordt gebruikt om het BCC op een stralingsmethode te verwijderen. Tumorcellen worden vernietigd, waardoor je het niet hoeft weg te snijden. Ten opzichte van de chirurgische methoden, is radiotherapie niet pijnlijk en krijg je een kleiner litteken. De behandeling duurt wel langer, meestal moet je zo’n tien keer bestraald worden.
 2. Fotodynamische therapie, het is een therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van een lichtgevoelige stof. Er wordt een crème aangebracht op de plek waar het BCC zit, waarbij de tumorcellen selectief worden aangepakt. Na een aantal uren wordt de plek belicht met een bundel licht en dan zie je de reactie van het tumorweefsel.
 3. Immunomodulerende middelen, deze behandeling wordt alleen toegepast bij zeer kleine BCC’s of waarbij andere behandelingen niet mogelijk zijn. De behandeling kan thuis uitgevoerd worden en kan bestaan uit verschillende soorten, zoals: imiquimod, 5-flurouracil of vismodegib.

De behandeling wordt altijd afgewogen met bovenstaande kenmerken en het cosmetisch plaatje wordt ook altijd meegenomen. Ondanks het cosmetische plaatje is het natuurlijk altijd het belangrijkste dat de huidkanker volledig uit het lichaam wordt verwijderd. De arts beslist in samenspraak met de patiënt welke behandeling het beste past.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.