Acne Infantum of Acne Neonatorum zijn twee vormen van acne, in de volksmond wordt het ook wel ”baby acne” genoemd. Het is een vorm die bij de geboorte aanwezig is, of kort erna. Bij ongeveer 20% van de baby’s komt een vorm van baby acne voor. Erg vervelend, want vele ouders schrikken hiervan. Ze weten vaak niet wat het is en wat ze eraan kunnen doen. In dit artikel vertel ik je wat baby acne is, hoe je het kunt herkennen, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de oorzaak is.

Wat is acne neonatorum en acne infantum en wat is de oorzaak?
Acne neonatorum komt direct of kort na de geboorte (meestal ongeveer twee weken) voor. De naam zegt het namelijk al, ”neonatale periode” kun je herkennen in het woord ”neonatorum”. Acne infantum daarentegen ontstaat meestal tussen de leeftijd van 3 en 16 maanden. Beide vormen komen voornamelijk bij jongens voor. Daarnaast komt babyacne ongeveer voor bij 20% van alle baby’s.
De oorzaak is helaas nog steeds onbekend, maar bij acne neonatorum wordt gedacht aan een toegenomen gevoeligheid van de talgklieren voor de androgenen van de moeder. Anderen denken aan een ontstekingsreactie op de gist ”Malessezia”. Bij acne infantum is de echte oorzaak ook onbekend, maar worden er soms verhoogde spiegels van testosteron gevonden. Verhoogde spiegels van testosteron komt vaker voor bij jongetjes in de leeftijd van 6 tot 12 maanden oud.
Hoe kun je het herkennen?
Acne neonatorum kun je herkennen aan kleine witte of zwarte puntjes, ook wel comedonen genoemd. Het zijn verstopte talgklieren, met overtollig talg wat zich ophoopt in de talgklier. Daarnaast kunnen er zogeheten papulopustels voorkomen, dit zijn puistjes met een ontsteking erbij. Het komt voornamelijk voor op de wangen en het voorhoofd.

Acne infantum is een hardnekkigere en ernstigere vorm dan acne neonatorum. Het kenmerkt zich vaak ook door de witte of zwarte puntjes, puistjes met ontsteking en soms ook diepliggende ontstekingen, ook wel noduli genoemd. Noduli kunnen aanleiding geven tot ontstekingen. Vaak zijn er meer puistjes en noduli aanwezig dan comedonen.
De diagnose wordt meestal door een huisarts gesteld op klinische kenmerken. Klinische kenmerken kunnen zijn zoals hierboven genoemd de comedonen, papulopustels en eventuele noduli.
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Acne neonatorum
- Lokale therapie met azelaïnezuur (20% crème)
- Milde tretinoïne-preparaten (0,025-0,05% crème)
- Actuele erytromycine
- Benzoylperoxide
Vaak is een behandeling bij acne neonatorum niet nodig en gaat het vanzelf over, maar als het ernstig is kunnen bovenstaande behandelingen een uitkomst bieden.
Acne infantum
- Actueel tretinoïne, benzoylperoxide of antibiotica
- Vaak noodzakelijk om orale antibiotica toe te voegen bij tweemaal daags 125 mg erythromycine
- Diepe knobbeltjes en cysten kunnen behandeld worden met injecties met triamcinolonacetonide met lage concentratie (2.5 ml).
Acne infantum kan een ernstigere vorm zijn dan acne neonatorum. Het kan langdurig blijven, soms wel tot dat het kind 5 jaar oud is. Echter kan het ook spontaan genezen en is er geen behandeling nodig.
Wat voor advies kun je opvolgen bij baby acne?
Het is erg belangrijk om de baby huid niet te vaak aan te raken, zodat er geen bacteriën op de huid komen. Bacteriën kunnen ervoor zorgen dat er meer puistjes of comedonen ontstaan. Probeer ook niet de puistjes of comedonen uit te drukken, want dit kan littekens geven en vaak resulteert het in meer puistjes. Ten slotte is het belangrijk om niet zomaar aan de slag te gaan met crèmetjes, want een babyhuid is erg kwetsbaar. Het heeft nog niet veel opgebouwd qua huidbarrière en is daardoor erg gevoelig. Een crème op de huid smeren, zonder dat je precies weet wat het doet kan ervoor zorgen dat de baby acne verergert. Je kunt wel altijd het huidje schoonmaken met lauwwarm water en daarna voorzichtig droog deppen. Vraag altijd om advies aan de behandeld arts of therapeut.
