Azelaïnezuur

Azelaïnezuur, Wat is het en voor welke huidtypes?

Azelaïnezuur ook wel in het Engels Azelaic acid genoemd, komt steeds vaker voor in huidverzorgingsproducten. Het is een multifunctioneel ingrediënt, die onder andere de bovenste huidlaag verweekt. Een soort exfoliërend effect. Daarnaast zijn er nog vele andere voordelen. In dit artikel vertel ik je wat azelaïnezuur is en wat alle voordelen zijn. Lees nu!

Wat is het en waar komt het vandaan?

Azelaïnezuur is een verzadigd dicarbon-vetzuur ook wel carbonzuur genoemd. Van nature komt het voor in granen, maar het wordt ook geproduceerd door de gist Malessezia furfur, die op de huid voorkomt.

Wat doet azelaïnezuur voor de huid?

Azelaïnezuur is dus multifunctioneel, maar welke functies heeft het allemaal dan?

  • Antibacterieel
  • Keratolytisch
  • Antioxidant
  • Blekend
  • Weinig toxisch

Dit betekent voor de huid dat het bacteriën kan bestrijden, dode huidcellen verwijderd, je beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf, het remt de werking van tyrosinase waardoor je minder kans hebt op pigmentvlekken en het gaat de groei van melanocyten (pigmentcellen) tegen. Ook zorgt het voor minder huidirritaties, doordat het weinig toxisch is.

Voor welke huidtypes is azelaïnezuur geschikt?

Bovenstaande heb je kunnen lezen dat het ontzettend veel functies heeft en daarmee is het dus ook geschikt voor vele huidtypes. Een aantal huidtypes springen eruit en per huidtype kan het een probleem aanpakken.

Azelaïnezuur is geschikt voor de volgende huidtypes:

  • Droge huid, het verwijderd schilfers en dode huidcellen. Daarnaast is het zeer mild en geeft het geen huidirritatie.
  • Vette huid, het verwijderd dode huidcellen, waardoor de kans op ophopingen minder is en je minder kans hebt op ontstekingen en/of talgproblemen.
  • Pigmentstoornissen/pigmentatie problemen, het remt de werking van tyrosinase waardoor je minder melanocyten produceert en het vermindert je pigmentvlekken. Azelaïnezuur schijnt de effectiefste manier te zijn voor het behandeling te zijn voor melasma (zwangerschapsmasker).
  • Rosacea, het vermindert huidirritaties, beschermt je huid tegen stoffen van buitenaf en vermindert bacteriën, wat erg effectief werkt bij rosacea. Het is bewezen dat puistjes, roodheden en pigmentvlekken binnen enkele weken verminderen.
  • Acne, ongeveer dezelfde werking als bij rosacea, waaronder het verminderen van puistjes en roodheden.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.