Atopisch eczeem behandeling

Atopisch eczeem/contacteczeem, wat is de beste behandeling?

Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem. Het gaat over het algemeen gepaard met chronische jeuk, roodheid, huiduitslag en soms rode blaasjes/bultjes. Ruim 1,2 miljoen mensen hebben in Nederland eczeem, waarbij een juiste behandeling noodzakelijk is. Mensen hebben vaak veel last van jeuk, waardoor ze gaan krabben, dit verergert het juist, waardoor het van belang is om behandeld te worden. In dit artikel leg ik je uit wat voor behandelingen er bestaan en wat de beste behandeling is voor atopisch eczeem. Ook vertel ik je nog even kort wat atopisch eczeem precies is.

Gratis stockfoto met bevolking, gemeenschap, lopen

Wat is atopisch eczeem?

Dit type eczeem komt het meeste voor bij de mens, namelijk 5-15% bij kinderen en 1-3% bij volwassenen bij geïndustraliseerde landen. In Nederland is dit ongeveer 400.000 mensen. 75% van de patiënten is jonger dan 20 jaar. Ook is er bij deze vorm sprake van erfelijkheid. Daarnaast komt het vaak voor in combinatie met allergieën zoals hooikoorts en astma.

Atopisch eczeem heeft 2 stadia:

 1. Acuut eczeem: roodheid, zwelling, vochtblaasjes, natten en krabeffecten. Daarna drogen de blaasjes in tot korstjes, gaat de huid schilferen en neemt de roodheid af.
 2. Chronisch eczeem: De roodheid neemt af, de schilfering neemt toe en de huid is wat dikker. Daarnaast zijn de huidlijnen grover.

Daarnaast heb je nog twee termen die vaak worden gebruikt in plaats van atopisch eczeem, namelijk ‘contacteczeem’ en ‘constitutioneel eczeem’.

Hoe verloopt eczeem?

Eczeem is vaak heel moeilijk te voorspellen, omdat het afhankelijk is van vele factoren. Factoren die onder andere van invloed zijn op eczeem zijn:

 • De weersomstandigheden
 • Ziekte, stress en emotionele spanningen
 • Water, zeep en producten die niet geschikt zijn voor de eczeemhuid
 • Huidbacteriën
 • Wol
 • Afwas- en schoonmaakmiddelen

Het is belangrijk om deze factoren zoveel mogelijk te vermijden, dat is direct al een deel van je behandeling. Maar daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je dit niet altijd kunt vermijden en daarom kan het soms erger zijn op bepaalde dagen/seizoenen. Zoals hierboven beschreven heb je wel een acute en chronische fase. De acute fase begint vaak met roodheid, blaasjes en korstjes. Schilfering is vaak centraal in de chronische fase.

Welke behandelingen kun je inzetten bij atopisch eczeem/contacteczeem?

Dus het is in ieder geval belangrijk om zoveel mogelijk irriterende factoren (zie hierboven) te vermijden. Seizoenen heb je helaas geen invloed op, dus je kunt merken dat je in de winter (droogheid) meer geschikte producten moet gebruiken of meer behandeling nodig hebt.

Behandelingen die je zou kunnen inzetten bij atopisch eczeem:

 • Hydraterende crèmes gebruiken die het vochtgehalte van de huid op peil houden, waardoor er minder jeuk ontstaat.
 • Anti-histamines crèmes kunnen worden voorgeschreven door de dermatoloog/huisarts
 • Anti-histamines tabletten kunnen worden voorgeschreven door de dermatoloog/huisarts
 • Lichttherapie wordt vaak ingezet om ontstekingen te verminderen. De reden hierachter is dat zonlicht, specifiek het ultraviolette deel, de afweer in de huid zelf onderdrukt, waardoor het eczeem – wat door een overactief afweersysteem wordt veroorzaakt – minder wordt.

Adviezen bij atopisch eczeem:

 • Probeer krabben uit te stellen. Jeukt het? Smeer het in met de juiste hydraterende crème
 • Probeer zoveel mogelijk irriterende factoren te vermijden
 • Bij contacteczeem is er vaak sprake van eczeem door aanraking met een product, bijvoorbeeld zeep, let hier goed op en peil je reactie. Dit kun je bijvoorbeeld bij houden in een boekje, zo kun je die producten nog minder gebruiken en heb je minder kans dat je een nieuwe uitbraak krijgt.

Welke hydraterende producten zijn geschikt voor contacteczeem?

De voorwaarden van producten voor de huid met eczeem zijn onder andere:

 • Bevat geen irriterende stoffen, zoals geur- en kleurstoffen.
 • Gebruik producten die rijk zijn aan antioxidanten om je huid goed te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals zonlicht.
 • Het product moet ingrediënten bevatten die de huid verbeteren en kalmeren, zoals niacinamide, glycerine & hyaluronzuur.

Geschikte producten:

1 gedachte over “Atopisch eczeem/contacteczeem, wat is de beste behandeling?”

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.