ARBUTIN

Arbutin, wat is het en wat doet het voor de huid?

Arbutin is afkomstig van de berendruifplant om de vorming van melanine (pigmentcellen) te voorkomen. Het heeft dus een functie in het verminderen van pigment. Maar wat kan arbutin nog meer? Laten we snel verder kijken wat het allemaal voor de huid kan doen.

Waar komt arbutin vandaan?

Arbutin komt voor in de natuur en kan onder andere afkomstig zijn van de berendruifplant, bosbessenplant en rond wintergroen. Zo bestaat  uit ongeveer 8% van de bladeren van de berendruifplant uit arbutin.

Wat kan het voor de huid betekenen?

Zoals hierboven beschreven kan het een grote bijdrage leveren in het verminderen van pigment. Belangrijk bij aandoeningen waarbij sprake is van hyperpigmentatie, zoals melasma (zwangerschapsmasker). Het is een remmer voor het enzym ’tyronisase’, wat een belangrijke rol speelt bij pigmentcellen. Het werkt dus als een sterke antioxidant en melanineremmer.

Daarnaast werkt het erg goed voor acne littekens en is het zeer goed te verdragen voor gevoelige huidtypes. Het is goed te verdragen voor gevoelige huidtypes, omdat het zeer zacht voor de huid is. Het is een milde maar effectieve manier om acne littekens en donkere pigmentvlekken te bestrijden.

Arbutin is veiliger dan hydrochinon: een tijdlang was hydrochinon het ‘wonder’ huidverlichtende ingrediënt – totdat het door de FDA kankerverwekkend werd verklaard (indien oraal ingenomen, in plaats van plaatselijk aangebracht). Terwijl hydrochinon werkt door de cellen te doden die pigmentatie produceren en melanine, arbutine remt de enzymen die pigmentproducerende cellen stimuleren.

3 producten met arbutin

  1. The Inkey List, alpha-arbutin
  2. The Ordinary, alpha-arbutin 2%
  3. The Ordinary Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2%

Referenties

  1. Zhou, H., Zhao, J., Li, A., & Reetz, M. T. (2019). Chemical and Biocatalytic Routes to Arbutin Molecules (Basel, Switzerland)24(18), 3303. https://doi.org/10.3390/molecules24183303
  2. Boo Y. C. (2021). Arbutin as a Skin Depigmenting Agent with Antimelanogenic and Antioxidant Properties. Antioxidants (Basel, Switzerland)10(7), 1129. https://doi.org/10.3390/antiox10071129
  3. Searle, T., Al-Niaimi, F., & Ali, F. R. (2020). The top 10 cosmeceuticals for facial hyperpigmentation. Dermatologic therapy33(6), e14095. https://doi.org/10.1111/dth.14095

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.