Anti-aging tegengaan, 4 must-have stappen in je skincaeroutine

Anti-aging tegengaan, 4 must-have stappen in je skincareroutine

Anti-aging, je kent het wel, de rimpels en fijne lijntjes die je meestal niet wilt hebben. Vanaf je 25e levensjaar nemen veel functies in je huid af, waaronder je collageen en elastine. Collageen zorgt ervoor dat je huid stevig blijft en elastine zorgt ervoor dat je huid soepel blijft. Als je collageen en elastine afneemt, wordt je huid slapper en ga je rimpels vormen. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen, maar welk ingrediënt werkt nu het effectiefste tegen rimpels en fijne lijntjes? Ik ben weer de wetenschapsdatabanken ingedoken en vandaag vertel ik je 5 must-have stappen in je skincareroutine om anti-aging tegen te gaan.

Hoe ontstaan rimpels en fijne lijntjes?

Laten we eerst even terug naar de basis gaan om te begrijpen hoe rimpels en fijne lijntjes ontstaan. Je huid bestaat uit 3 huidlagen: De epidermis, dermis en subcutis. In je dermis bevindt zich de collageenproductie. Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid van je huid en elastine zorgt er vooral voor dat je huid soepel blijft. Vanaf je 25e levensjaar neemt je collageen- en elastineproductie met 1% per jaar af, gemiddeld heb je 30% collageen in je dermis. Na je 50e levensjaar maak je helemaal geen collageen meer aan. Je kunt je dus voorstellen, dat het belangrijk is om je collageen en elastine aan te vullen.

Rimpels, fijne lijntjes, anti-aging, anti-aging tips, ouder worden, huidveroudering, de beste tips tegen huidveroudering

Intrinsieke en extrinsieke invloeden op anti-aging

Je hebt intrinsieke en extrinsieke invloeden op anti-aging. Intrinsieke invloeden zijn dingen die van binnenuit gebeuren, zoals genen en je collageen- en elastineproductie. Maar de extrinsieke invloeden zijn juist de zonnestralen (UV-licht), roken en uitlaatgassen.

Anti-Aging tegengaan, 4 must-have stappen

Stap 1: Always SPF

Zonnestralen zijn de grootste boosdoener bij de ontstaanswijze van rimpels en fijne lijntjes. Daarom is het belangrijk om zonnebrandcrème dagelijks te gebruiken, ook als het bewolkt is en ook in de winter. In de winter hoef je natuurlijk niet elke twee uur bij te smeren, als je maar elke ochtend je skincareroutine afsluit met een goede SPF. Zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 is de allerbelangrijkste anti-aging tip. Het beschermen van je DNA is de eerste stap om ook je collageen en elastine te beschermen.

SPF smeren, zonnebrandcreme, zonnebrandcreme smeren, zonbescherming, uvbescherming, sunprotection, huidkanker voorkomen, anti-aging tips, huidveroudering tegengaan, huidveroudering voorkomen, rimpels en fijne lijntjes tegengaan, always spf

Hoe werkt dat met zonschade?

Je hebt in de zon twee soorten straling: UVA & UVB. Beiden kunnen je DNA beschadigen en dus cellen beschadigen. Echter staat UVB voornamelijk voor het veroorzaken van verbranding en dus sneller huidkanker. En UVA, voor aging. UVA maakt vrije radicalen (agressieve stofjes die je cellen & weefsels kapot maken), waardoor je cellen geen collageen meer kunnen aanmaken. En dus kans op huidkanker en rimpels.

Stap 2: Maak gebruik van Retinoïden (Vitamine A)

Retinoïden zijn vormen van vitamine A. En dit zorgt ervoor dat je collageen-aanmaak wordt gestimuleerd en zorgt ervoor dat de cellen sneller worden vernieuwd. En nog een leuk voordeel het pakt ook pigmentvlekken aan!

Welke vormen van retinoïden kun je het beste gebruiken?

  • Retinol, meest pure vorm & de meeste wetenschappelijke bewijzen voor effectiviteit. Retinol geeft wel meer kans op irritatie dus belangrijk om op te bouwen.
  • Tretinoïne, dit is een retinolzuur en alleen verkrijgbaar op recept van een (huis)arts.
  • Retinal schijnt effectiever te zijn, maar weinig bewijzen.

Stap 3: Antioxidanten om je huid te beschermen tegen anti-aging

Antioxidanten is een verzamelnaam voor de stoffen die jouw beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, zoals UV-licht, maar ook autogassen. Ze beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.

Wat voor antioxidanten kun je in je skincare gebruiken?

  • Vitamine C, liefst de puurste vorm ‘Ascorbic Acid’, dit is het meest effectief. Percentage vanaf 4%.
  • Vitamine E, liefst ook de puurste vorm ‘Tocopherol’, vaak al effectief bij 1%. Wordt vaak gecombineerd met andere antioxidanten.
  • Vitamine B3 (Niacinamide), beschermend maar ook collageenstimulerend. Meestal effectief vanaf 4%.

Stap 4: Altijd hydrateren!

Waarom zou je je huid hydrateren? Retinol droogt je huid uit, dus met hydrateren houd je je huid in balans. Door hydratatie blijft je huidbarrière sterker. Naarmate je ouder wordt, wordt je huid automatisch droger.

serum, retinol, hydrateren, vitamine c, antioxidanten, anti-aging tips, anti-aging, fijne lijntjes, rimpels

Welke ingrediënten hydrateren het effectiefste?

  • Hyaluronzuur, het liefst zowel hoog als laag moleculair
  • Glycerine

Voorbeeld anti-aging skincareroutine

Ochtend

  • Reinigen
  • Serum met antioxidanten
  • Serum met hyaluronzuur
  • Moisturizer
  • SPF

Avond

  • Reinigen
  • Retinol*
  • Moisturizer

*Gebruik je ook een exfoliant? Bijvoorbeeld glycolzuur, wissel deze dan af met je retinol. Bijvoorbeeld 3 avonden glycolzuur en 4 avonden retinol

Bouw retinol altijd langzaam op. Begin bijvoorbeeld met een laag percentage en 1x per week. Daarna kun je 2x per week, 3x per week tot zelfs dagelijks. Als je daaraan gewend bent kun je het percentage verhogen. Let altijd op je huidreactie. Heb je last van roodheid, irritatie? Bouw dan rustiger op.

Op zoek naar producten? Deze artikelen helpen je op weg

skincareroutine, skincare, huidverzorging, retinol, antioxidanten, hyaluronzuur, glycolzuur, vitamine c, serums, dagcremes, moisturizers, anti-aging routine, huidveroudering tegengaan

Dit artikel is gebaseerd op onderstaande wetenschappelijke artikelen

  1. Niacinamide: PMID: 34439563
  2. Retinol VS tretinoïne: PMID: 32574009
  3. Retinol: PMID: 32428912
  4. Vitamine C & E: PMID: 31975502
  5. Huidveroudering: PMID: 31345325
  6. Vitamine C: PMID: 12823436
  7. Vitamine C: PMID: 10522500

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.