alcohol denat

Alcohol Denat, is het altijd slecht in huidverzorging?

Alcohol Denat staat bekend als een echte boosdoener in de skincarewereld. Het zou je huid heel erg uitdrogen en je zou het te allen tijde vermijden. Maar is dat wel zo? Wat zegt de huidige wetenschap over alcohol denat? En zijn er ook voordelen aan alcohol denat in je huidverzorging. Allemaal vragen die mij de laatste tijd heel erg bezig houden en waar ik uitgebreid onderzoek naar ben gaan doen. Lees hier de huidige ontwikkelingen over alcohol denat.

Wat is de functie van alcohol in skincare?

Tegenwoordig zijn er vele ontwikkelingen op het gebied van alcohol in skincare. Maar laten we het eerst eens hebben over de functie van alcohol in Skincare. Waarom bevat het überhaut alcohol? Dus wat is de functie van alcohol in huidverzorging? Welnu, alcoholen worden om vele redenen in huidverzorging geïntroduceerd. Deze omvatten het gebruik als:

 • Een oplosmiddel om stoffen zoals oliën op het huidoppervlak op te lossen,
 • Een antisepticum om ongewenste bacteriën in de huid te doden,
 • Als buffer om de pH in evenwicht te brengen,
 • Om de afgifte van andere ingrediënten in de huid te verbeteren.
 • Beter vocht vasthouden in de huid
 • Huidbarrière versterken.

Wat is alcohol?

Om te begrijpen waarom alcohol in skincare wordt gebruikt, moet je eerst de basis begrijpen van alcohol. Er bestaan drie soorten:

 • Eenvoudige alcoholsoorten (Alcohol denat, methanol, ethanol en isopropylalcohol) deze alcoholen zijn afgeleid van natuurlijke suikers en worden gebruikt vanwege hun antibacteriële eigenschappen.
 • Het tweede alcoholsoort zijn de vette alcoholsoorten. Deze hebben meestal een wasachtige textuur en enkele van de meest voorkomende zijn laurylalcohol, stearylalcohol en myristylalcohol. Deze zijn niet-uitdrogend in tegenstelling tot de eenvoudige alcoholen. Ze worden gebruikt vanwege hun verzachtende of hydraterende eigenschappen voor huidproblemen zoals dofheid, ongelijkmatige textuur en fijne lijntjes en rimpels, met als doel uiteindelijk de huidbarrière te herstellen.
 • Het derde soort alcohol zijn de aromatische alcoholsoort. Ze worden gebruikt als conserveermiddel of als een element van een geur. De meest gebruikte aromatische alcohol is benzylalcohol. Schrik niet. Ik weet dat het nogal angstaanjagend klinkt, maar Benzylalcohol is eigenlijk een van nature voorkomend product dat het meest voorkomt in fruit zoals abrikozen en veenbessen; evenals een verscheidenheid aan essentiële oliën, waaronder ylang-ylang en jasmijn.

Wat zijn de huidige ontwikkelingen over alcohol denat?

De eenvoudige alcoholsoorten:

 • Dit type alcohol wordt gebruikt om de oliën van het huidoppervlak op te lossen; overmatig gebruik van dit type product, vooral door mensen met een droge huid, kan echter irritatie veroorzaken; deze formulering is bedoeld voor mensen die last hebben van acne en een vette huid – maar zelfs dan hebben ze een keerzijde.
 • Echter heeft dit alcoholsoort ook vele voordelen, zoals dat het ervoor zorgt dat ingrediënten dieper in de huid komen, zorgen ervoor dat het product langer houdbaar is en zorgt voor de juiste formule van het product.
 • In serums en exfolianten is het soms een musthave om de juiste formule te creëren. Ook moet je onthouden dat het doel van een exfoliant of actief serum niet is om de huid te hydrateren. Een moisturizer wel, dus daarin moet je goed nadenken of het past bij jouw huid of niet.

De vette alcoholsoorten:

 • Staan bekend om hun hydraterende werking. Kunnen heel goed vocht vasthouden en de huidbarrière herstellen.

De Aromatische alcoholsoorten:

 • Functioneren goed als conserveermiddel en antibacterieel ingrediënt.

Over het algemeen kun je ook zeggen dat een alcoholsoort in een huidverzorgingsproduct geen hoge percentages bevat, omdat het enkel als hulpstof wordt toegevoegd. Zo kun je er dus vanuit gaan dat je huid nooit extreem droog kan worden van zulke lage percentages als jij gewoon je huid goed blijft hydrateren met hulpzame stoffen, zoals hyaluronzuur.

Zijn er uitzonderingen voor alcohol denat en de andere eenvoudige soorten?

In dit artikel gaan we dieper in op de eenvoudige alcoholsoorten, omdat dit de grote ‘boosdoeners’ zijn. Echter is het heel belangrijk om niet zwart-wit te kijken naar alcohol denat en andere eenvoudige alcoholsoorten. Zoals hierboven beschreven is het soms essentieel om het juiste resultaat van een product te bereiken.

Echter zijn er natuurlijk ook kanttekeningen. Als je een heel droge huid hebt, waarbij je huidbarrière meestal verzwakt is, wil je geen alcohol denat in je moisturizer of een hydraterend serum. Gebruik je echter 3 keer per week een exfoliant met alcohol denat dan is dit niet erg, omdat dit ervoor zorgt dat je dode huidcellen goed worden verwijderd en de actieve ingrediënten hun werk kunnen doen. Gebruik dan altijd een hydraterende moisturizer met verzorgende herstellende ingrediënten erbij, om te voorkomen dat je huid droger wordt.

Ook als je een eczeem, rosacea, psoriasis of gevoelige huid hebt is het belangrijk om voorzichtig te zijn met eenvoudige alcoholsoorten, omdat je huidbarrière al verzwakt is. Volg het stappenplan voor de droge huid.

Daarnaast is het voor de vette huid soms juist prettig om een alcoholsoort in je moisturizer of zonnebrandcrème te hebben. Dit komt omdat een vettigere huid een overtollige talgproductie heeft en deze wilt niet nog meer vettigheid. De alcohol zorgt ervoor dat het vettige laagje minder wordt, waardoor je huid meer gehydrateerd wordt en het vocht ook beter opgenomen kan worden. Een vette huid kan namelijk wel vochtarm zijn, waardoor hydratatie belangrijk is.

Referenties

 1. Noweck, Klaus; Grafahrend, Wolfgang (2005), “Fatty Alcohols”, Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH,
 2. Boelsma, E ; Hendriks, Hfj ; Roza, L. Nutritional skin care: health effects of micronutrients and fatty acids. American Society for Nutrition 2001; 73(5): .
 3. Regulation of Aromatic Alcohol Production in Candida albicans. Suman Ghosh, Bessie W. Kebaara, Audrey L. Atkin, and Kenneth W. Nickerson, Applied And Environmental Microbioly, December 2008, Volume 74, Number 23, pages 7211–7218,
 4. EJ Curry; EM Warshaw (2005), “Benzyl alcohol allergy: importance of patch testing with personal products.”, Dermatitis (16): 203–8
 5. Nair B. Final report on the safety assessment of benzyl alcohol, benzoic acid, and sodium benzoate. Int J Toxicol 2001;20 Suppl 3:23–50.
 6. The Merck Index: An Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and Biologicals (11th ed.), Merck, 1989, 1138
 7. Swarupa G Kulkarni; Harihara M Mehendale (2005), “Benzyl Alcohol”, Encyclopedia of Toxicology1 (2nd ed.), Elsevier, pp. 262–264
 8. EJ Curry; EM Warshaw (2005), “Benzyl alcohol allergy: importance of patch testing with personal products.”, Dermatitis (16): 203–8
 9. Goossens A, Claes L, Drieghe J, et al. Antimicrobials: preservatives, antiseptics, and disinfectants. Contact Dermatitis 1998;39:133
 10. Video’s van Dr. Charlene DeHaven.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.