Wat is het?
Acne is een huidaandoening die veel voorkomt bij pubers/jongvolwassenen, van ongeveer 12 tot 21 jaar oud. Vandaag zal ik jullie meenemen in het proces van acne. Wat zijn de oorzaken? Welke vormen zijn? En hoe kun je ermee omgaan?
Er zijn 4 factoren die belangrijk zijn bij het ontstaan van acne namelijk:
- Verhoogde talgproductie onder invloed van androgenen (mannelijk en vrouwelijk hormoon)
- Obstructie van de follikeluitgang ten gevolge van een verdikking van de hoornlaag (hyperkeratose). Wat weer voort kan komen uit androgenen en een bepaalde bacterie het proprionibacterium acnes
- Inscheuring van de wand van de follikel, waardoor keratine (is een taai, onoplosbaar eiwit dat voorkomt in onder andere de epidermis (buitenlaag) van de huid bij mens en vele dieren.) en talg in het weefsel komt
- Bacteriële verspreiding in de talgfollikel komt door propionibacterium acnes bacteriën. Deze zetten namelijk talg om in vrije vetzuren die zorgen voor verdikking van de hoornlaag(hyperkertose) en een ontstekingsreactie. Met als gevolg dat dit leidt tot rode bultjes, puisten, littekens en cysten.
Deze factoren leiden tot ophoping van talg, waardoor een microcomedo ontstaat. Met als gevolg dat er een mee-eter of puist ontstaat.
Het verschil tussen een blackhead en whitehead, is dat een whitehead een gesloten haarfollikel is en dat een blackhead een open haarfollikel is. Ook wel mee-eters genoemd.
Elke vorm van acne bestaat uit verschillende zorggraden, afhankelijk van welke zorggraad kan je daar je huidverzorging en eventuele behandeling van een zorgprofessional aanpassen. Bij graad 0 is er geen behandeling nodig bij een zorgprofessional, maar zou een schoonheidsspecialiste/huidtherapeut advies kunnen geven over de huidverzorging en eventuele mee-eters te verwijderen.

Wat voor vormen zijn er?
Er zijn erg veel vormen van acne, maar ik zal hier een aantal meest voorkomende vormen benoemen.
- Acne vulgaris, ook wel de puberteitsacne genoemd. Dit is de meest voorkomende vorm en kan voorkomen op het gelaat, borst en rug.
- Acne conglobata. Dit is een ernstige vorm van acne, met grote ontstekingen. Deze vorm komt het meest voor op de schouders, rug, borst en gelaat. En komt voornamelijk bij mannen voor
- Acne keloïdalis. Dit is een ernstige vorm van acne wat vooral voorkomt op gebieden waar haar groeit. Grote kans op littekens.
- Acne tarda, ook wel volwassenenacne genoemd. Dit is een acnevorm die vooral voorkomt bij vrouwen vanaf 25 jaar op het gezicht, rug en borst.
Acne vulgaris, mild-ernstige vorm Acne conglobata
Acne kelloïdalis Acne tarda
Naast de acnevormen, zijn er ook nog een aantal acne verwante aandoeningen zoals:
- Acne inversa, dit is een aandoening waarbij er chronische acne en roodheid in de huidplooien van het lichaam ontstaat.
- Rosacea, dit is een niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht. Het gaat gepaard met rode vlekken, bultjes, mee-eters, puistjes en uitgezette bloedvaatjes. Het komt vooral voor op de wangen.
- Keratosis pilaris, dit zijn kleine rode bultjes op de armen. Soms ook wel genoemd als aardbeivlekjes.
- Pseudofollicullitis barbae, dit is acne vorm die vooral in de baard voorkomt. Het zijn puistjes en heftige ontstekingen die zich in de follikel vormen. Het zijn vaak ingegroeide haren, wat tot een ontsteking kan leiden.
Acne inversa Rosacea
Keratosis pilaris Pseudofolliculitis barbae
Elke vorm bestaat uit bepaalde zorggraden. Deze loopt van graad 0 t/m graad 4:
- Graad 0 is een gezonde huid, geen kenmerken van echte acne aanwezig. Er kan af en toe eens een mee-eter ontstaan
- Graad 1 bestaat vooral uit mee-eters.
- Graad 2 bestaat uit rode bultjes, mee-eters en soms puisten
- Graad 3 bestaat uit rode bultjes, mee-eters (blackheads/whiteheads), puisten en weinig grote ontstekingen
- Graad 4 bestaat uit rode bultjes , cysten, puisten, grote ontstekingen , abcessen en littekenvorming


Adviezen
Wat kan je er tegen doen?
Afhankelijk van de graad zijn er een aantal adviezen die je zou kunnen opvolgen. Vanaf graad 1 is het verstandig om af en toe eens langs een schoonheidsspecialiste/huidtherapeut te gaan, dit kan het proces versnellen, waardoor je sneller acne vrij zou kunnen zijn.
Thuisadvies:
- Reinig je huid 2 keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Dit is erg belangrijk, omdat het vuil wat je overdag meeneemt op je gezicht, voor nieuwe ontstekingen kan zorgen.
- Verschoon je kussensloop elke dag, of minimaal 3x per week. De bacteriën in de nacht hopen zich namelijk op in de kussensloop en dit hoopt zich op in het gezicht, waardoor er weer nieuwe puistjes kunnen ontstaan.
- Blijf van je gezicht af. Het vuil wat je meeneemt op je handen komt dan op je gezicht terecht, wat weer een nieuwe bacterie bron voor de acne is.
- Knijp de puistjes zelf niet uit. Je mag dit zelf niet doen, omdat het puistjes vaak niet volledig uitgeknepen wordt, waardoor er resten achter kunnen blijven, waardoor de ontsteking constant opnieuw blijft opkomen. Daarnaast werkt men vaak niet hygiënisch genoeg, waardoor er meer ontstekingen kunnen ontstaan.
- Ga niet onder de zonnebank en gebruik elke dag zonnebrand speciaal voor het gezicht. De meeste mensen denken dat de zon helpt tegen acne, maar dit is een tijdelijk effect. De zon droogt de huid uit, waardoor de acne verdwijnt, omdat het overtollige talg vermindert wordt. Maar door de zon krijg je beschadigingen en droogt je huid verder uit, waardoor je huid weer gestimuleerd wordt om talg aan te maken en je acne 10x zo hard terug komt.
- Hydrateer de huid, zodat de huid gevoed wordt en de huid niet opnieuw gestimuleerd wordt om talg aan te maken.
Mensen denken vaak dat mensen met een droge huid geen acne kunnen krijgen, maar het begint juist met een droge huid. De huid heeft een mechanisme om talg aan te maken, als de huid te droog is. Het gevolg hiervan is dat je last krijgt van overtollig talg op de huid, wat zich weer kan ophopen. Met als gevolg dat er een puistje/mee-eter ontstaat.
Bij een vette huid kan acne ook zeker ontstaan, omdat hier al een overtollig talg op de huid aanwezig is.
Het belangrijkste bij alle huidtypes is om de huid weer in balans te krijgen, waardoor er geen overtollig talg is, maar ook geen te kort.
Welke producten zou je kunnen gebruiken?
Het is erg lastig om zelf de juiste producten te vinden, omdat er zoveel verschillende huidtypes zijn. Daarnaast zijn er vele merken op de markt, die niet allemaal even goed zijn.
Het belangrijkste om je productkeuze te maken is om je huid in balans te brengen. Een vette huid heeft producten nodig die het talg wat verminderd en een droge huid heeft juist producten nodig die de huid meer hydrateert. Ook heb je gecombineerde huidjes, wat als gevolg heeft dat je een samenstelling nodig heeft van hydratatie, maar ook van vermindering van talg.
Ingrediënten die werkzaam zijn tegen acne:
Ingrediënten die je moet vermijden, omdat dit een irriterend effect geven:
- Parfum, in meerdere maten, dit kan de huid uitdrogen.
- Geurstoffen: linalool, citronellol, geraniol, citral, benzyl, salicylate, benzyl alcohol. Deze ingrediënten kunnen de huid uitdrogen.
- Lanoline, het is een vettige substantie uit de vacht van schapen. Het wordt veel toegepast in cosmetica om de huid te hydrateren, te verzachten en glad te maken. Het nadeel is dat het de huid verstopt en puistjes kan veroorzaken.
- D & C rode pigmenten, dit zijn namelijk rode kleurstoffen wat een sterke werking heeft tot verergering van acne
- Minerale olie, voorkomt vochtverlies in de opperhuid, omdat het een afsluitende werking heeft. Het wordt veel in producten gebruikt, maar helaas verergert het de acne.
Wat kan een huidtherapeut doen?
- Het uitknijpen van puistjes door middel van een klein naaldje
- Productadvies
- Educatie en adviezen geven over zelfzorg thuis
- Verwijzing naar huisarts voor het voorschrijven van medicatie, zoals: antibiotica, anti-conceptiepil, corticosteroïden, isotretinoïne etc.
- Chemische peeling
- Ledlicht masker behandeling
Zoo.. wat interessant om te lezen. Nooit geweten dat je zoveel verschillende soorten hebt. Sommige zien er echt heftig en pijnlijk uit.. en ik maar zeuren als ik een klein pukkeltje heb
Ja, kan heftig zijn. Ik weet niet welke vorm ik had. Alleen Payot hielp bij mij (maar is in NL niet meer verkrijgbaar). Maar eigenlijk ben ik van de Clearasil-generatie. Weet nog wel dat ik het altijd enorm zonde vond van mijn zakgeld 🙂
Heel wat jongeren hebben door die acne een tijdelijk minderwaardigheidscomplex gekregen. Gelukkig is er nu veel meer op de markt dan vroeger, om het te behandelen , toen hield het wel op bij clearasil. Meer was er niet
Wat zijn er toch enorm veel huidaandoeningen op acne gebied. Hoeveel procent van de mensen heeft eigenlijk last van van acne?
Tussen de 12 en 24 jaar is dat wel 85% veel hè!
Zelf heb ik een tijd een hele onrustige huid gehad, ook heb ik nog altijd last van eczeem.. inmiddels goed onder controle💕
Vervelend.. eczeem is een lastig kwaaltje! Ben je wel eens bij een professional geweest voor huidadvies?
Wederom boeiend om te lezen,toch eens nadenken welke vorm ik vroeger hadd