Acne littekens

Acne littekens, wat is de beste behandeling?

Acne littekens zijn een vervelend probleem die kunnen ontstaan na een periode van acne, maar soms ook al na enkele puistjes. Vaak ontstaan acne littekens door het verkeerd uitknijpen van de puistjes, waardoor er beschadigingen aan de huid ontstaan. Er zijn verschillende soorten die elk een unieke behandeling vereisen. Lees je mee?

Wat voor acne littekens bestaan er?

Er bestaan in totaal 3 verschillende soorten algemene littekens die over het gehele lichaam kunnen voorkomen:

  • Keloïd. Keloïd littekens zijn zijn abnormale verdikte vaak rood tot bruin kleurige littekens. Ze ontstaan vaker bij de donkere huid en vaker op andere lichaamsdelen dan het gezicht, zoals de romp of de rug. De vorm is vaak groter dan het oorspronkelijke puistje.
  • Atrofisch. Atrofische littekens zijn het meest aangetroffen litteken bij acne. Ze ontstaan doordat er te weinig huid is gevormd na beschadiging van het puistje. Er zijn 3 soorten atrofische littekens: Ice-Pick, Boxcar & Rolling.
  • Hypertrofisch. Hypertrofische littekens zijn verdikt, verheven en meestal donkerrood/roze van kleur. Het verschil met een keloïdlitteken is het feit dat een hypertrofisch litteken even groot blijft als het puistje, en een keloïd groter wordt.

De atrofische littekens worden gerangschikt op diepte en vorm:

  1. Ice-Pick. Ice-Pick littekens zijn puntvormige en diepere littekens of putjes in de huid. Er ontstaat een soort ‘V vorm’.
  2. Boxcar. Boxcar littekens zijn ronde of ovale littekens, ze zijn vaak wijder dan Ice-Pick littekens en hebben een soort ‘U vorm’.
  3. Rolling. Rolling littekens zijn diepe of oppervlakkige verzakkingen die erg breed zijn. Soms wel 4 tot 5 mm. Ze hebben een soort ‘M vorm’.

Hoe kun je acne littekens behandelen?

De juiste behandeling is afhankelijk van het soort litteken.

Behandeling van atrofische littekens

Atrofische littekens komen het vaakste voor bij acne. Ook zijn deze littekens het gemakkelijkste te behandelen, omdat ze niet verheven zijn en oppervlakkig op de huid liggen. Deze littekens geven geen pijn en blijven binnen hun eigen grenzen.

Opties qua behandelingen die mogelijk zijn:

  1. Chemische peeling. Met chemische peelings worden chemische stoffen aan de bovenste lagen van de huid aangebracht met als doel de celdeling van de huid te versnellen. Doel van een chemische peeling: uitdunnen van de opperhuid, vernieuwen van de opperhuidcellagen, versnellen van de afbraak van pigment en stimuleren van collageen aanmaak.
  2. Microneedling. Bij microneedling wordt gebruik gemaakt van hele kleine naaldjes die kleine wondjes in de huid maken. Vaak wordt er gebruik gemaakt van de zogeheten ‘stempeltechniek’ op het litteken. Zo kan er dieper in de huid worden gewerkt, waardoor er herstel kan plaatsvinden vanuit de middelste huidlaag de ‘dermis’. Dit leidt tot stimulatie van de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid gladder en steviger aanvoelt.
  3. Laser. De behandeling van acne littekens vindt plaats door middel van ablatieve lasers en non-ablatieve lasers. Ablatieve lasers vernieuwen de huid door middel van gecontroleerde waterverdamping. Ablatief betekent dat de oude huid wordt vervangen door de nieuwe huid. Bij non-ablatieve lasers, ook wel de picolaser genoemd, wordt door krachtige snelheidspulsen het afwijkende bindweefsel vergruisd. De opperhuid (bovenste huidlaag) blijft intact, waardoor er minder kans is op bijvoorbeeld pigmentverkleuringen. De behandeling van non-ablatieve littekens is veiliger bij het donkere huidtype.
  4. Microdermabrasie. Bij microdermabrasie wordt op mechanische wijze de bovenste lagen van de huid verwijderd. Abrasie betekent letterlijk “afslijpen” of “afschuren” . Hierdoor worden oude huidcellen vervangen door nieuwe. Ook wordt de aanmaak van nieuwe bindweefselcellen gestimuleerd waardoor de huid frisser en gladder uit kan zien.

Behandeling van hypertrofische & keloïd

De behandeling van hypertrofische en keloïd littekens zijn een stuk lastiger om te behandelen, omdat je snel meer schade toebrengt dan dat je het litteken verminderd. Daarom is het altijd goed om te overwegen of je wel dit risico wilt lopen.

Behandelopties voor hypertrofische & keloïd littekens:

  1. Injecties. Vaak wordt er gebruik gemaakt van corticosteroïden. De werking van deze stoffen berust op vermindering van de delingsactiviteit van het littekenweefsel.
  2. Stikstof. Bij stikstof is er sprake van directe weefselschade en verstoring van de bloedvoorziening, doordat er een koufront gevormd wordt van -196 graden celsius. Het litteken sterft hierdoor af.
  3. Siliconenpleister. Het is een flexibele pleister wat ervoor zorgt dat er minder vocht verloren gaat en het litteken zich kan herstellen.
  4. Fractionele lasertherapie. De laser maakt kleine gaatjes in de huid, waardoor het weefsel wordt gestimuleerd om nieuwe cellen aan te maken.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.