Voornamelijk wordt er vaak gesproken over acne in de puberteit, maar ook acne bij volwassenen komt nog regelmatig voor. Dit wordt acne tarda genoemd. Een vorm van acne die alleen voorkomt bij vrouwen en mannen vanaf 25 jaar. Het is vaak een mildere vorm dan de reguliere vorm acne vulgaris, maar kan ook erg vervelend zijn. Een behandeling is vaak noodzakelijk om volledig ervan af te komen. Vooral op deze leeftijd verwacht je hier geen last meer van te hebben. In dit artikel vertel ik je alles over acne bij volwassenen oftewel acne tarda.
Hoe herken je acne tarda?
Over het algemeen komt acne tarda voor vanaf de leeftijd van 25 tot ongeveer 45 jaar. Echt acne bij volwassenen dus, een periode waarin je eigenlijk verwacht geen acne meer te ontwikkelen. Je wilt des te meer een oplossing om deze puistjes, rode bultjes en mee-eters te verwijderen. Net als de ”puberteit acne”, heb je bij acne tarda last van:
- Puistjes
- Rode bultjes
- Zwarte mee-eters (Open comedo)
- Witte mee-eters (Gesloten comendo)
Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat deze vorm van acne ontstaat vanaf de leeftijd van 25 jaar. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Je hebt hierbij dus nooit eerder last gehad van acne. Heb je wel eerder last gehad in de puberteit dan is het vaak een terugval van de acne vulgaris.
Het kan voorkomen in het gezicht, op de rug en op de borst. Hoe precies acne ontstaat dat lees je in het algemene artikel dat ik heb geschreven over acne.
Waarom ontstaat er acne op volwassen leeftijd?
In het artikel wat ik hierboven heb gelinkt, kun je lezen over de algemene oorzaken hoe acne precies ontstaat. Bij acne tarda is vooral het hormonale aspect en de verhoogde talgproductie een grote oorzaak. Daarnaast speelt een verhoogde hoeveelheid androgenen een grote rol in het ontstaan van acne. Anticonceptie, zoals de pil, hebben een hoog gehalte aan androgenen. In de huid wordt testosteron omgezet in het meer androgene ”5-alfa-dihydrotestosteron” door het enzym ”5-alfa-reductase”. Dit versterkt het androgene signaal, waardoor de talgproductie toeneemt.
Ook kan acne bij volwassenen, bij vrouwen, ontstaan door de Minera spiraal. De Mirena spiraal bevat levonorgestrel-releasing IUD wat androgenen bevat. De bijwerkingen die vaak opspelen bij deze spiraal zijn afkomstig van het hormoon progesteron. Klachten die hier vaak kenmerkend bij zijn:
- Vette huid
- Acne
- Depressie
- Stemmingswisselingen
- Gevoelige borsten
- Gewichtstoename
- Opgeblazen gevoel
- Hoofdpijn
- Excessieve haargroei
- Verminderde seksuele interesse
De oorzaak van het ontstaan van acne bij volwassenen is dus vaak te wijden aan bepaalde hormoonproductie in het lichaam. Het komt vaker voor bij vrouwen, dit is ook logisch, omdat vrouwen vaak anticonceptie moeten slikken en hier vaak veel hormonen aan toegevoegd worden.
Naast deze oorzaken spelen de volgende onderwerpen vaak ook een rol in de ontwikkeling en ernst van acne: stress, beroep, klimaat, voeding, huid- en haarverzorging, make-up en kledingmaterialen.
Wat voor behandeling kun je toepassen voor volwassenen acne?
Het is belangrijk om te kijken hoe ernstig de acne is en wat de oorzaak is. Heeft het een hormonale oorzaak door bijvoorbeeld het gebruik van een spiraal, dan kan soms het overstappen naar een ander anticonceptiemiddel al helpen om van de acne af te komen. Maar vaak is er een combinatie nodig van meerdere therapieën en huidzorg.
Milde acne
Milde acne herken je vaak aan een aantal comedonen met ontstekingen (de puistjes met puskop).
Mild-ernstig acne
Milde tot ernstige acne herken je vaak aan een toename aan rode bultjes (papels) en vooral veel ontstekingen met puskop (Pustel).
Zeer ernstige acne
Zeer ernstige acne herken je vaak aan flinke grote ontstekingen met pus, pijnlijke rode cystes en noduli.
Wat kan de huidtherapeut doen?
De huidtherapeut is een ideale paramedici om de acne huid te verhelpen. Behandelingen die uitgevoerd kunnen worden bij actieve acne:
- Oppervlakkig reinigen
- Diepte reiniging
- Product advies voor thuis
- Chemische peeling
- Toepassen van licht- en lasertherapie
- Camoufleren van de huid
Adviezen voor het behandelingen van acne thuis
Het allerbelangrijkste advies wat ik kan meegeven voor de verzorging van acne is, het reinigen van je huid. Reinig je huid 2 keer per dag met de juiste producten om je huid schoon te houden, zodat je talgproductie niet nog meer gestimuleerd wordt om nog meer talg aan te maken. In het artikel over 8 producten voor de acne huid, vertel ik je welke producten precies geschikt zijn om te gebruiken.
Daarnaast is het heel belangrijk om je puistjes en mee-eters niet uit te knijpen, dit wordt vaak op een verkeerde manier gedaan, met als gevolg dat de acne juist erger wordt in plaats van minder. Laat dit door een huidtherapeut doen op je afspraak.
Ook is uit onderzoek gebleken dat synthetische kleding zorgt voor een toename in acne, draag deze kleding dus zo min mogelijk. Zorg ook dat de kleding niet te strak zit op plaatsen waar acne voorkomt. Ook is het belangrijk om je kussensloop dagelijks te verwisselen, omdat ’s nachts de bacteriën zich ophopen en dit overloopt op je huid. Dit verergert de acne.
Als allerlaatste tip zorg ervoor dat je zo min mogelijk aan je huid zit. Wil je wel aan je huid zitten of je huid reinigen, was altijd je handen van tevoren.
Vragen? Stuur mij gerust een email voor gratis huidadvies.