Acanthosis Nigricans

Acanthosis Nigricans, wat is dat en hoe behandel je het?

Acanthosis Nigricans is een huidaandoening wat gepaard gaat met donkere huidverkleuringen (hyperpigmentatie) en verdikkingen van de huid. Het komt het meeste voor bij donkere huidtypes, maar is over het algemeen nog vrij onbekend. Daarom vind ik het belangrijk om hier meer aandacht aan te besteden en jouw meer informatie erover te verstrekken. Ik ga je vandaag uitleggen wat Acanthosis Nigricans is, hoe je het herkent, hoe de diagnose wordt gesteld, wat de oorzaak is, of er een behandeling mogelijk is en of je bepaalde dingen in je levensstijl kan veranderen om de huidaandoening te verbeteren. Laten we snel verder gaan en vergroot jouw kennis van huidaandoeningen.

Acanthosis Nigricans, wat is het en hoe herken je dit?

Acanthosis Nigricans is een niet-specifieke reactiepatroon van de huid. Je herkent het aan de donkere huidverkleuringen (hyperpigmentatie), bultjes en plakkaten van verdikte ruwe huid. Het ontstaat in de plooien, zoals de oksels, liezen, nek, knieën, onder de borsten, de hals, navel, buikplooi en de genitale streek. Soms zie je het op één plek, maar het kan zich ook verspreiden over het hele lichaam. Over het algemeen is het een vrij symptoomloze huidaandoening. Enkele hebben last van pijn en problemen met de geur.

Acanthosis nigricans, huidaandoening, hyperpigmentatie, te veel pigment, donkere vlekken, dikke huid, bultjes

De ernstigere vorm van Acanthosis Nigricans kan zich ontwikkelen tot een kwaadaardige groei wat vaak ontstaat op de handruggen, handpalmen, in en op de mond en bij de tepel.

Wat is de oorzaak, hoe ontstaat dit?

Acanthosis Nigricans ontstaat doordat de weefsels resistent raken tegen insuline. Hetzelfde insuline wat vaak een probleem speelt bij obesitas, diabetes mellitus, het cushingsyndroom en het polycysteus ovariumsyndroom. De insuline heeft een zeer hoge concentratie en bindt zich aan de receptoren op keratinocyten (verhoorningscellen, de cellen die om de zoveel tijd vernieuwen) en fibroblasten (elastine en collageen cellen) in de middelste huidlaag (dermis) wat de groei van deze cellen weer stimuleert.

Soms kunnen goedaardige vormen van Acanthosis Nigricans ook ontstaan door medicijnen. En dan voornamelijk door de anticonceptiepil, nicotinezuur en antivirale proteaseremmers. Soms is erfelijkheid de oorzaak van deze huidaandoening.

De kwaadaardige vormen van Acanthosis Nigricans ontstaat door ziekteverschijnselen van hormonale veranderingen en stofwisselingsveranderingen, die door een tumor worden aangestuurd. Het gaat ook samen met de insulineactiviteit van groeifactoren die de celdeling van keratinocyten en fibroblasten stimuleren.

De diagnose stelt men op basis van de symptomen die ontstaan op de huid, hieruit kan de arts vaak afleiden of het acanthosis nigricans is en of het een goed- of kwaadaardige vorm is. Een extra kenmerk voor het herkennen van de kwaadaardige vorm is dat het ontstaat bij mensen die geen diabetes hebben en geen obesitas hebben.

Hoe kun je acanthosis nigricans behandelen?

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaken van acanthosis nigricans te onderzoeken en zodra dit duidelijk is deze oorzaken mogelijk te behandelen. Soms is dit al genoeg om deze huidaandoening te verminderen.

Andere mogelijke behandelingen:

  • Tretinoïnecrème gebruiken, dit is een vorm van retinol (vitamine A). Vitamine A zuur kan heel goed de cellen weer in de goede banen sturen, verwijdert dode huidcellen, brengt de huidcellen die juist te snel delen weer tot rust en dit is het belangrijkste, omdat dit is wat er gebeurt bij Acanthosis Nigricans. De pigmentcellen delen te hard, waardoor er hyperpigmentatie ontstaat.
  • Lokale vitamine D, dit remt de groei van keratinocyten.
  • Levensstijl adviezen: Als je overgewicht hebt, is het aan te raden om af te vallen tot een gezond BMI.
Acanthosis Nigricans, hyperpigmentatie, verdikte huid, verhoorning van de huid, keratinocyten vermenigvuldigen, te snelle deling van pigmentcellen. retinol, tretinoïne, vitamine D, afvallen, insuline resistentie.

Heb je nog vragen over deze huidaandoening? Laat dan een reactie achter of stuur mij een e-mail. Ik help je graag.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.