7 tips tegen zonverbranding

7 tips tegen zon-verbranding

De zon is weer sterk aanwezig de komende tijd, en dat betekent smeren! Zon-verbranding wil je ten allen tijde voorkomen, omdat dit erg schadelijk is voor de huid. In dit artikel leer ik je waarom zon-verbranding zo schadelijk is, wat de gevolgen zijn en hoe je het kunt voorkomen. Het is namelijk ontzettend belangrijk om je bewust te worden over hoe schadelijk zon-verbranding kan zijn.

Smeren tegen zon-verbranding. Ontzettend belangrijk om huidkanker te voorkomen.
Bron: Stichting Melanoom

Waarom is zon-verbranding zo schadelijk en wat zijn de gevolgen?

Zoals eerder uitgelegd in een ander artikel, bestaan er drie soorten UV-straling. A, B en C. In elk seizoen is UV-A continu aanwezig, maar in de zomer is deze het sterkste. Van UV-A kun je huidkanker krijgen en van UV-B wordt je bruin. UV-A dringt namelijk door tot in je 2e huidlaag (Dermis), en UV-B geeft alleen straling op het oppervlakkige deel van de huid (Epidermis). Hoe dieper de straling, hoe minder snel de huid zich kan herstellen, omdat de DNA-cellen dan in de war raken en niet meer op de ”goede” functie kunnen concentreren.

UV-sterkte. UV-A dringt door tot dermis, uv-b epidermis.

Een verbrande huid wordt veroorzaakt door teveel UV-B. Het kan zijn dat je eerst bruin was, maar het verdedigingsmechanismen van de melanine-cellen hebben het niet gered, omdat deze maar 50% kunnen tegenhouden. Hoe vaker je verbrand, hoe meer schade je opbouwt. Vandaar dat huidkanker vaak pas zichtbaar wordt op oudere leeftijd. Het is een oplopend proces van huidbeschadigingen.

Het is dus zo schadelijk, omdat verbrande huid vooral op jonge leeftijd huidkanker kan veroorzaken. Een bruin kleurtje, is niet gezond. Dit is al een vorm van huidschade. Diepe verbranding van de zon kan er al voor zorgen dat je DNA-cellen niet meer goed kunnen functioneren, waardoor ze kwaadaardig kunnen worden. Het is belangrijk om te weten dat UV-B de minder ”erge” vormen van huidkanker veroorzaakt en UV-A die dieper in de huid dringt verantwoordelijk is voor melanomen.

Hoe kun je zonneschade voorkomen?

 1. Smeren, smeren, en nog eens smeren. De allerbelangrijkste tip die ik kan meegeven is smeren! In mijn vorige artikel heb ik alles uitgelegd over welke factor bij welk huidtype past, dit kun je hier lezen.
 2. Draag een hoed/pet/zonneklep, zodat ook je hoofdhuid beschermt wordt. Dit is namelijk een erg kwetsbaar gebied. Je oren, handen en hoofd zijn kwetsbare gebieden die veel blootgesteld worden aan de zon. Ook kan je haar droog en futloos worden van de zon.
 3. Blijf tussen 11 en 2 uur uit de zon. De zon heeft namelijk verschillende UV-factors wat elk uur verhoogd. Tussen 11 en 2 uur is deze factor het hoogste, waardoor lichte huidtypes binnen 5 minuten al kunnen verbranden. Blijf in de schaduw, ook de donkere huidtypes want de schade die je oploopt in deze uren zijn het grootste. Vergeet ook niet om te smeren in de schaduw, want in de schaduw kun je ook verbranden.
 4. Smeer elke 1-2 uur per dag met een royale hoeveelheid zonnebrandbescherming met de juiste factor. Vele mensen gebruiken te weinig zonnebrand, waardoor je eigenlijk elk kwartier zou moeten smeren. Smeer je dus dik in, zodat je het langer kan uitstellen. Gezwommen? Gesport? Smeer je dan extra in, want de werking kan verminderen door zweet en water!
 5. Gebruik een losse zonnebrandcrème voor het gezicht, zodat je geen talgklierverstoppingen veroorzaakt. Daarnaast is een zonnebrandcrème voor het lichaam vaak heftiger, omdat je huid daar dikker is, dit kan het gezicht irriteren.
 6. Drink genoeg water. Ja een klassieker, maar ook dit is enorm belangrijk. Het is ontzettend belangrijk, omdat hydratatie zorgt voor genoeg zuurstof, het werkt afvalstoffen weg, het voorkomt uitdroging en krampen. In de hitte scheidt je namelijk ontzettend veel vocht, zweet en zouten uit.
 7. Ga op tijd uit de zon, blijf niet uren bakken. Want wist je dat je al 4 uur van tevoren verbrand voordat je de roodheid signaleert? Smeer je dus direct in als je naar buiten gaat en niet pas als je op het strand gaat liggen.
 8. BONUSTIP: Gebruik altijd een zonnebril om ook je ogen te beschermen tegen de zonnestralen. Je ogen zijn erg kwetsbaar voor de zon en wil je net zo goed beschermen als je huid.
Erg dik smeren is ontzettend goed om zon-verbranding te voorkomen. Zo voorkom je namelijk ook huidkanker
Bron: KWF, Zon en huidkanker

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips gehad hebben. Blijf altijd denken, huidkanker is het gevolg van oplopende zonneschade. Het begint al bij de geboorte. Hoe meer schade in de kinderjaren hoe meer kans op huidkanker. Geniet van de zon, maar veilig.

18 gedachten over “7 tips tegen zon-verbranding”

 1. Ik vergeet regelmatig mij weer opnieuw in te smeren. Whoops. Wist niet dat je gezicht andere zonnebrand creme nodig heeft dan je lichaam!

 2. Ik smeer me eigenlijk meestal wel in voordat ik de zon inga, maar daar blijft het eigenlijk ook wel vaak bij.. ik vergeet het om later te herhalen.

 3. Heel goed. Ik hoorde zelfs van een dermatoloog dat je het beste tussen 11 en 15 uur uit de zon kunt blijven. Wij proberen meestal tussen 12 en 14/15 uur aan te houden (lunchtijd en dan iets binnenshuis uitkiezen).
  Ik ben zelf Indisch en ik smeer zelfs met factor 50(+) op mijn gezicht. Ik ben in de loop der tijd pigmentvlekken gaan ontwikkelen en tijdens mijn zwangerschap lijkt er een vorm van melasma te zijn ontstaan. Ons dochtertje smeer ik zeer regelmatig in – op het strand – en zelfs op een doordeweekse schooldag smeer ik haar gezicht, hals, nek, oren en handen in (en haar benen als die ‘bloot’ zijn).

  1. Ik kan best snel verbranden daarom smeer ik mij ook altijd goed in om dit zoveel mogelijk te voorkomen niks zo vervelend als verbrand zijn,

 4. Wat een goede tips! En wat goed dat je hier aandacht aan besteed want veel mensen denken alleen aan bruin worden.

  Helaas ben ik ooit 1 keer verbrand maar ik had op me 30ste toch een plekje huidkanker en geloof me ook al is het er dan goed weg te halen je schrikt er toch enorm van. En je moet afwachten of alles er wel uitgesneden is.

  1. Zeker ja.. ook al verbrand je niet snel. Een bruin kleurtje is ook al zonschade! Probeer je altijd in te smeren, het is zonde als je later denkt had ik maar….

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.