Starten met retinol, retinol, retinal, retinol serums, uitleg retinol

7 tips om te starten met retinol

Retinol is het ingrediënt om mee te starten als jij rimpels & fijne lijntjes wilt voorkomen of verminderen. Het stimuleert je collageen- en elastine productie, maar zorgt er ook voor dat je algehele huidstructuur verbeterd. Eigenlijk zou iedereen vanaf 25 jaar retinol moeten gebruiken. Hiermee kan je je huidconditie super krachtig houden. Echter is er wel een gebruiksaanwijzing nodig bij het gebruiken van een retinol serum. Waarom? Je kunt snel irritatie krijgen als je retinol niet goed gebruikt. Daarom deel ik vandaag de gids: Hoe start je met retinol? En 7 tips om te starten!

De voordelen van een retinol serum

Al eerder benoemde ik de krachtige voordelen van retinol. Retinol is HET serum tegen anti-aging, maar het is meer dan enkel een serum tegen rimpels. Retinol biedt ook voordelen bij acne, huidstructuur en pigmentvlekken. Het is een multifunctioneel ingrediënt om meerdere huidproblemen aan te pakken.

Vanaf je 25e levensjaar wordt je collageen- en elastineproductie automatisch minder, ook wordt de celvernieuwing trager. Deze factoren in combinatie met levensstijl, weersomstandigheden en genetische eigenschappen veroorzaakt huidveroudering. Retinol kan de elastine- en collageenproductie versterken en de celvernieuwing versnellen, waardoor huidveroudering tegengegaan wordt.

De voordelen van retinol op een rijtje:

 • Stimuleert collageen- en elastineproductie
 • Verdunt de bovenste huidlaag en verdikt de tweede huidlaag
 • Stimuleert celvernieuwing
 • Vermindert acne
 • Maakt de algehele huidstructuur gladder en steviger
 • Vermindert pigmentvlekjes

Welke vormen bestaan er van retinol, de retinoïden familie?

Retinoïden, retinol, retinyl esters, het zijn allemaal familieleden van elkaar. Retinoïden is de grote overkoepelende de term van alle andere varianten. Alle varianten komen af van vitamine A. Vitamine A-zuur is de krachtigste vorm van de retinoïdenfamilie, deze vorm wordt ook wel tretinoïne genoemd. Tretinoïne is de effectiefste vorm, omdat het de puurste vorm is en niet omgezet hoeft te worden in je lichaam, echter kun je dit enkel op doktersrecept krijgen.

De sterkte per vorm van de retinoïdenfamilie is afhankelijk hoe vaak de stof omgezet moet worden in het lichaam. Op de onderstaande afbeelding zie je dat hoe meer een stof wordt omgezet, hoe krachtiger het ingrediënt, maar ook meer kans op irritatie.

Retinol, retinal, retinyl esters, retinoïnezuur, retinoïden familie

Hoe start je met retinol?

Het allerbelangrijkste om te onthouden bij retinol is: Langzaam opbouwen met een laag percentage. Ook is het belangrijk dat jouw huid in goede conditie is. Je huid heeft voldoende vocht en talg nodig om goed te kunnen functioneren. Is dit niet het geval? Dan heb je meer kans op irritatie en zul je minder snel resultaten zien, omdat je huidbarrière niet sterk genoeg is.

Stappenplan starten met retinol

 1. Zorg ervoor dat je huid in balans is. Ervaar jij een trekkerig gevoel na het reinigen of gedurende dag? Dan heb jij waarschijnlijk een vocht te kort of gebruik je de verkeerde reiniger. Ook bij een doffe huid of een glimmende huid met trekkerig gevoel zijn tekenen van een vocht te kort. Heb jij ook last van velletjes? Dan heb je ook een talg te kort.
 2. Begin met een laag percentage.
  • Retinol: Start met een percentage van 0.3 – 0.5
  • Retinal: Start met 0.025
  • Retinyl Esters hebben vaak weinig irritatie, je kan hoger starten: Vanaf 0.5
 3. Start met een serum die passend is bij jouw huid.
  • Je hebt verschillende vormen: Crème, serum of olie
  • Ook is het belangrijk om te kijken of de pH-waarde op een product wordt genoemd. Vanaf ene pH van 3.5 is een retinol serum heb je minder kans op irritatie, omdat dit dichtbij je eigen natuurlijke pH-waarde (5.5) ligt.
 4. Gebruik retinol altijd in de avond, maar begin rustig. Uiteindelijk kun je het elke avond gebruiken, maar start eens met 1x per week. Gaat dit 2 weken goed? Dan kun je een avond erbij pakken. De avond na de retinol is het belangrijk om een hydraterende herstellende moisturizer te gebruiken.
 5. Gebruik overdag altijd zonbescherming met minimaal SPF 30 en een royale hoeveelheid. Een 1/4 theelepel is de juiste hoeveelheid voor je gezicht, dit komt ongeveer neer op 3 vingerlengtes.

TIP 1: Ervaar je snel irritatie van retinol? Breng je retinol dan aan via de sandwich-methode: Moisturizer – Retinol – Moisturizer.

TIP 2: Gebruik bij een retinol crème altijd maar de hoeveelheid van een erwtje. Bij een serum zijn vaak 4 druppels genoeg! In ieder geval een kleine hoeveelheid.

Retinol serum aanraders om mee te starten

 1. Meditopics Retinoïden crème 1%. Het is een retinol crème met 0.5% retinol gecombineerd met 0.5% retinyl esters, waardoor het een goede starter is. Wil je daarna opschalen? Dan kun je de Meditopics 1% retinol extra sterk gebruiken.
 2. Alpha-H Retinol serum 0.5%
 3. IS Clinical Poly-Vitamin Serum 0.5% gecombineerd met 40% hyaluronzuur, 5% niacinamide en 4% glycolzuur! Dit is een multifunctioneel product om meerdere huidproblemen/huidconditie aan te pakken.

Retinal serum aanraders om mee te starten

 1. Medik 8 Crystal Retinal formule 1 voor heel gevoelige huiden
 2. Medik 8 Crystal Retinal formule 3 voor retinal starters
 3. Geek & Gorgeous A-Game 0,05% retinal serum

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.