acne thuisadviezen

5 keer een acne thuisadvies om acne te verminderen

Acne is een ontzettend vervelend probleem, waar je graag vanaf wilt. Er zijn ontzettend veel adviezen, maar wat kun je nu makkelijk toepassen? Het is begrijpelijk dat je niet altijd direct naar een professional wilt en dat je ook soms snel wat dingen wilt toepassen. Dat is mogelijk, maar het is wel aan te raden om behandelingen te ondergaan, omdat acne vaak een hardnekkig probleem is. Toch zijn er wel wat acne thuisadviezen om je acne te verminderen. Lees snel verder om te weten wat kan helpen!

acne verminderen, puistjes, thuisadvies acne

1. Eerste acne thuisadvies is reinig je gezicht 2 keer per dag met een milde reiniger

Mijn eerste advies om je acne te verminderen is om je gezicht 2 keer per dag te reinigen. Ook als je geen make-up draagt is het echt noodzakelijk om je huid te reinigen, omdat er altijd vuil op komt door alle uitlaatgassen en andere stofjes in de lucht. Alles blijft op je huid zitten en gaat op den duur ophopen. Dat willen we niet, en zeker niet bij acne. Een huid met acne is nog gevoeliger voor het krijgen van ophopingen, talgstimulatie en ontstekingen. Daarom is reinigen belangrijk.

reinigen, milde reiniging, reinigen acne huid

Het is belangrijk dat je een reiniger kiest met milde stoffen zoals melkzuur, zinksulfaat, glycerine of propylene glycol. Dit zijn stoffen die ideaal zijn in een reiniger om het microbioom in tact te houden, je pH-waarde weer in balans te houden, ontstekingen te remmen en natuurlijk je talgregulatie weer te herstellen.

2. Gebruik een exfoliant

Mijn tweede acne thuisadvies bestaat uit het gebruiken van een exfoliant. Dit is essentieel om je dode huidcellen te verwijderen. Bij elke huid hopen dode huidcellen op wat kan resulteren in overtollig talg, vuiligheid, doffe huid of een verouderde huid. Dingen die we liever niet willen. Bij acne is dit voornamelijk overtollig talg, wat verder ophoopt met als gevolg ontstekingen.

exfoliant, scrub, dode huidcellen verwijderen, glycolzuur, salicylzuur, melkzuur

Heb je een vette huid met acne? Kies dan voor een exfoliant in de groep BHA, bijvoorbeeld salicylzuur. Heb je een droge huid met acne? Kies dan voor een exfoliant in de AHA groep, bijvoorbeeld glycolzuur of melkzuur.

3. Gebruik een zijde kussensloop en verschoon 2/3 keer per week

Je kussensloop is een grote bacteriebron. Bacteriën kunnen zich ophopen in je poriën en talgklieren, waardoor het er niet makkelijk uitkomt en zich ophoopt in je huid. Met weer als gevolg puistjes. Daarom is het van belang om de kussensloop minimaal 2/3 keer per week te verschonen en het liefste om de dag.

zijdekussensloop acne

Een zijdekussensloop is te adviseren, omdat dit een zeer zacht en glad materiaal is. Acne ontstaat ook door schuring en wrijving met materialen. Dit heb je wel met andere materialen, maar niet met zijde.

4. Eet gezond en vermijd acne stimulerende voedingsmiddelen

Gezond eten ligt al een lange tijd onder de loep. Wat is nu precies gezond en heeft het echt invloed op acne? Toch schrijf ik mijn thuisadvies voor acne wel over voeding. Er zijn namelijk wel degelijk bewijzen dat sommige voedingsmiddelen acne kan triggeren.

fastfood vermijden acne, gezonde voeding acne, vermijd zuivel

Voedingsmiddelen die acne kunnen triggeren:

  • Bewerkt voedsel, kan een hoog aantal hormonen bevatten
  • Fastfood, omdat het rijk is aan vetten en geraffineerde koolhydraten wat kan leiden tot hormoonspiegels die uit balans raken.
  • Omega-6-vetzuren. De onbalans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren duwt het lichaam in ontstekingstoestand die met de ernst van acne kan verergeren. Omega-6-vetzuren vind je bijvoorbeeld in vis, eieren en orgaanvlees.
  • Zuivel, van melk is namelijk bekend dat het het insulinegehalte verhoogt, onafhankelijk van de effecten op de bloedsuikerspiegel, die de ernst van acne kan verergeren. Daarnaast bevat koemelk ook aminozuren die de lever stimuleren om meer IGF-1 te produceren, wat verband is gebracht met de ontwikkeling van acne.

5. Ten slotte mijn laatste thuisadvies voor acne, knijp je puistjes niet zelf uit

Ik hoor je denken, daar komt iemand weer met ”Knijp je puistjes niet zelf uit”. Ik snap het, het is moeilijk om er van af te blijven, maar het is echt belangrijk om dit niet te doen. Vaak worden puistjes verkeerd uitgeknepen, niet hygiënisch of niet voldoende, waardoor de puistjes eerst weggaan maar vervolgens met een heftigere ontsteking terugkomen. Heb je veel puskoppen, maak dan altijd een afspraak bij de huidtherapeut of schoonheidsspecialiste.

puistjes niet uitknijpen, acne, huidtherapeut, schoonheidsspecialiste

‘In dit artikel staan affiliate links. Dat betekent dat ik ene (kleine) commissie verdien wanneer jij een product koopt. Geen zorgen, jij betaalt niets extra.’

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.