Parabenen liggen regelmatig onder vuur, want is het nou wel goed voor de huid of niet? De meningen zijn erover verdeeld. Naar aanleiding van mijn zoektocht naar onderzoeken over parabenen heb ik een mooi lijstje samengesteld met 5 feiten over parabenen. Vandaag deel ik dit lijstje, zodat jullie een besluit voor jezelf kunnen maken of je ze wel of niet in je huidverzorging wilt hebben. Lees je snel mee?
Wat zijn parabenen?
Ik heb een tijdje geleden al een heel artikel geschreven over parabenen, maar ik zal nog even kort vertellen wat parabenen zijn. Simpelweg zijn het gewoon bewaarstoffen, stoffen die ervoor zorgen dat je product langer houdbaar is. Een product zonder of met slechte bewaarstoffen is zeer vatbaar voor besmetting.
Er zijn heel veel verschillende soorten die elk hun positieve en negatieve punten hebben. Wetenschappers zeggen voornamelijk dat ze liever parabenen zien in huidverzorging dan dat een product besmet is. Dit is zeker waar, maar veel verzorging bevat overbodige of slechte parabenen. Hoe het verder zit? Dat lees je hieronder.
Feit: Laag risico op het ontwikkelen van allergieën
Veel mensen denken vaak dat zij reacties krijgen op parabenen, maar dit is in 90% van de gevallen niet waar. Parabenen zijn de meest gebruikte bewaarstoffen en zijn zeer effectief. Er is maar een lage concentratie nodig om een product goed houdbaar te houden. In vergelijking met andere bewaarstoffen loop je met parabenen een laag risico op het krijgen van huidirritatie of een cosmetische allergie.
Feit: Parabenen dringen diep door in de huid
Het voorkomen en de accumulatie van parabenen in het menselijk lichaam in de intacte vorm zijn bevestigd door talrijke uitgevoerde onderzoeken op vrijwilligers die cosmetica gebruiken die parabenen bevat. Veel studies onthulden de aanwezigheid van intacte parabenen in de huid, vetweefsel, bloed, serum, plasma, navelstrengbloed, placenta, moedermelk, vruchtwater, zaadvocht, urine, evenals in gezonde borst- en borsttumor weefsels en de hoogste concentratie van deze verbindingen meestal gerapporteerd door Methylparabene.
Het feit dat parabenen in intacte vorm in het menselijk lichaam worden gedetecteerd suggereert dat ze afkomstig zijn van de dermale huidlaag door cosmetica. Parabenen die het lichaam binnenkomen via het spijsverteringskanaal worden volledig geabsorbeerd.
Feit: Parabenen verhogen het oestrogeenlevel
Verschillende onderzoeken geven aan dat parabenen oestrogene activiteit bezitten. De oestrogeenactiviteit van parabenen neemt toe met toenemende lengte van de alkylketen, vertakking in de alkylketen en de aanwezigheid van een aromatische ring in de keten. Blootstelling van oestrogeenafhankelijke menselijke borstkankercellen aan parabenen bij concentraties van meer dan 10-6 resulteerde in een verhoogde expressie van oestrogeen-regulerende genen en celgroei.
Onderzoekers suggereerden dat oestrogene activiteit van Methylparabene en Ethylparabene, aangetoond in doses die dicht bij aanvaardbare dagelijkse inname bij mensen liggen, geassocieerd kan zijn met oestrogeengerelateerde ziekte.
Er zijn veel meldingen die wijzen op een verband tussen de aanwezigheid van parabenen in het intacte borstweefsel en het verhoogde risico op ontwikkeling van borsttumoren. Vanwege het gebied (het bovenste buitenste kwadrant van de borst) van tumorontwikkeling en veel bewijs dat intacte parabenen zich ophopen in het lichaam afkomstig is van cosmetica, is gespeculeerd dat de aanwezigheid van parabenen in de borsttumor is geassocieerd met toepassing van anti-transpirant/deodorantproducten onder de armen en op het aangrenzende gebied van de borst.
Feit: Parabenen kunnen een rol spelen bij obesitas
Parabenen met oestrogene en anti-androgene eigenschappen kunnen de schildklierhormonen beïnvloeden met als gevolg dat zij ook invloed hebben op de vetcellen. Positieve associatie werden gevonden tussen de plasmaconcentratie van Methylparabene en adipsine niveau en negatieve associaties tussen Methylparabene en glucagon, leptine en plasminogeen activator remmer 1 niveaus. Bovenstaande resultaten suggereren dat parabenen een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van obesitas. Parabenen kunnen het glucosemetabolisme beïnvloeden door oestrogeenafhankelijke signalering en de functie van B-cellen in de lever.
Feit: Parabenen hebben invloed op de fibroblasten in de huid
Fibroblasten zijn de belangrijkste cellen in het bindweefsel en zijn verantwoordelijk voor het vochtgehalte, de elasticiteit en soepelheid van de huid. Je hebt vast wel eens gehoord dat fibroblasten verminderen naarmate je ouder wordt, waardoor er huidveroudering optreedt.
Methylparabene verminderde de levensvatbaarheid en proliferatie (celgroei) van cellen, verminderde expressie van hyaluronan 1 en 2 en type IV collageen. Dit betekent dat het belangrijkste molecuul wat verantwoordelijk is voor het handhaven van huidvocht en collageen verminderd wordt door de parabenen.
In de onderzoeken naar de invloed van Methylparabene op de fibroblasten van de menselijke huid, hebben we ook een significante afname gevonden in de expressie van de belangrijkste huidcollageen types I, III en VI op zowel het gen- als het eiwitniveau. Met als gevolg dat de huid sneller veroudert, omdat de huid niet meer soepel en elastisch gehouden kan worden. Ook zal de huid droger worden en de huidbarrière verslechteren, omdat het belangrijkste huidmolecuul voor de vochtigheid vermindert.
Wat zijn betere alternatieven als conserveermiddel i.p.v. parabenen?
Gelukkig is er ook veel onderzoek gedaan naar welke alternatieve beter te gebruiken zijn in plaats van parabenen. Vooral plantenextracten en etherische oliën vallen erg goed in het veilige straatje thuis. Nog een voordeel, deze is dat deze ingrediënten al regelmatig worden toegepast in de cosmetica. Deze ingrediënten hebben eigenschappen zoals: antioxidant, ontstekingsremmend, beschermend tegen UV, anti-veroudering, verzachtend, handhaaft huidvocht, vermindert verkleuring van de huid, stimuleert wondgenezing en heeft een aangenaam aroma.
Naast hun vele gunstige eigenschappen is het belangrijkste voordeel van velen van hen hun antibacteriële activiteit. Verschillende onderzoeken hebben de conserverende werking van natuurlijk producten aangetoond zoals: thymol, cinnamildehyde, allylisothiocyanaat, citroenzuur, ascorbinezuur, rozemarijnextract, lavendel, tea tree, citroenolie en kamilleolie.
Het is belangrijk om te onthouden dat niet elk product met parabenen schadelijk is voor het lichaam. Vaak gaat het om een opeenstapeling van percentages. Het vervelende is dat er vaak niet vermeld wordt hoeveel percentage erin een product zit. Dit maakt het erg lastig. Mijn advies, is er een betere keus zonder parabenen ga hier dan voor. Gebruik je af en toe wel een product met een parabeen maak je dan geen zorgen.
Wist jij dat parabenen schadelijk kunnen zijn?