puistjes op de borst

3 tips voor het behandelen van puistjes op de borst

Puistjes op de borst zijn een ontzettend vervelend probleem en kunnen erg storend zijn. Maar wat doe je er nou precies tegen? Het verstrekt een andere behandeling dan puistjes op het gezicht, omdat de huid van de borst een stuk dunner en kwetsbaarder is. Laten we snel verder lezen voor effectieve tips die jij kunt toepassen.

Hoe ontstaan puistjes in het algemeen?

Er zijn 4 factoren die belangrijk zijn bij het ontstaan van acne namelijk:

  1. Verhoogde talgproductie onder invloed van androgenen (mannelijk en vrouwelijk hormoon)
  2. Obstructie van de follikeluitgang ten gevolge van een verdikking van de hoornlaag (hyperkeratose). Wat weer voort kan komen uit androgenen en een bepaalde bacterie het proprionibacterium acnes
  3. Inscheuring van de wand van de follikel, waardoor keratine (is een taai, onoplosbaar eiwit dat voorkomt in onder andere de epidermis (buitenlaag) van de huid bij mens en vele dieren.) en talg in het weefsel komt
  4. Bacteriële verspreiding in de talgfollikel komt door propionibacterium acnes bacteriën. Deze zetten namelijk talg om in vrije vetzuren die zorgen voor verdikking van de hoornlaag(hyperkertose) en een ontstekingsreactie. Met als gevolg dat dit leidt tot rode bultjes, puisten, littekens en cysten.

Deze factoren leiden tot ophoping van talg, waardoor een microcomedo ontstaat. Met als gevolg dat er een mee-eter of puist ontstaat.

White head en black head

Tip 1: Knijp je puistjes op de borst niet uit

Deze tip heb je vast al vaker gehoord, ook voor het gezicht, maar voor de borst is het nog belangrijker om dit niet te doen. De huid van de borst is erg gevoelig en dun, waardoor je heel snel beschadigingen in de vorm van littekens kunt kweken. Littekens zijn moeilijk te behandelen en het maakt dan de huid niet mooier, wat je wel wilt. Je valt dus van het ene probleem in het andere probleem. Zelfs huidtherapeuten zeggen dat zij er liever vanaf blijven omdat de kans op littekens heel groot is.

Tip 2: Reinig je borst met een milde reiniger

Het is belangrijk om net als je gezicht je huid te reinigen met een milde reiniger. Je kunt hier het beste dezelfde reiniger voor gebruiken als die je voor je gezicht gebruikt, omdat deze altijd al zeer mild zijn. Een lichaamsreiniger is vaak een stuk agressiever. Heb je een reiniger met zuurtjes? Dat is ook zeer effectief. Vooral glycolzuur zie je vaak dat dit zeer effectief is bij puistjes op de borst.

Tip 3: Exfolieer de puistjes op je borst

Exfoliëren is een zeer milde manier van scrubben zonder de grove scrubdeeltjes. Het wordt vaak gedaan door middel van chemische zuurtjes genaamd AHA’S, BHA’S of PHA’S. PHA’S zijn de mildste zuren en kunnen zeer effectief zijn, maar ook AHA’S zijn geschikt. AHA’s zul je wel kennen, namelijk melkzuur, glycolzuur, citroenzuur etcetera. PHA’S zijn wat minder bekend en die heten bijvoorbeeld polyglutamic acid.

Tip 4: Hydrateren

Hydrateren is de key! Meestal zitten er kleine bultjes op de borst en meestal zijn het geen grote puistjes met pus erin. Hydrateren is dan erg belangrijk, omdat ze vaak ontstaan vanuit een vochtarme huid.

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.