yoga

10 voordelen door het doen van Yoga

Sinds een aantal maanden ben ik begonnen met yoga. Een erg rustgevende manier van sporten waar nog veel mensen niet veel over weten. Het heeft ontzettend veel voordelen voor de geest, maar ook voor het lichaam. Er wordt vaak gedacht dat yoga alleen voor heel flexibele en zweverige personen is, maar dit is absoluut niet waar. Er zijn heel veel verschillende soorten vormen van yoga en het kan soms erg intensief sporten zijn. Vandaag neem ik jullie mee in de voordelen van yoga en bespreek ik kort een aantal van de verschillende vormen. Word jij een echte Yogi?

Wat is het doel van yoga?

Een vraag waar veel mensen mee kampen, want waarom doet opeens iedereen yoga? Het kan verschillend per persoon zijn waarom mensen ervoor kiezen om yoga te gaan beoefenen, maar het bestaat al erg lang en toen kozen mensen er ook bewust voor.

De moderne yoga wordt ook wel ”Hatha yoga” genoemd en de houdingen die uitgevoerd worden heten ”Asana’s”. Van origine zijn de Hatha Yoga oefeningen erop gericht dat je uiteindelijk een goede meditatie kunt hebben. Je spieren worden opgewarmd, zodat je voor langere tijd goed kunt zitten, zonder ongemakken te ervaren.

Daarnaast hebben de verschillende Asana’s elk hun eigen doel. Zo kunnen sommige houdingen je immuunsysteem verbeteren, je dingen laten loslaten of je darmstelsel verbeteren. Yoga heeft dus zowel geestelijke als lichamelijk voordelen die op iedereen van toepassing kunnen zijn.

Ook staat yoga erom bekend dat het veel verlichting kan brengen bij tal van lichamelijk klachten. Zelfs door artsen wordt er regelmatig geadviseerd om aan yoga te beginnen.

De geestelijke voordelen betreft vooral het gevoel van ”lekker in je vel zitten”. Het kan je algemene mentale niveau een level omhoog brengen. Je voelt je blijer, gelukkig en sterker. Het is de truc om een balans te vinden tussen het lichamelijk en het geestelijke.

Welke vormen van yoga bestaan er?

Zoals al eerder gezegd bestaan er een aantal vormen van yoga. Ik neem je mee in deze vormen met een korte uitleg.

 • Hatha yoga, de klassieke vorm van yoga. Alle verschillende aspecten komen aan bod, van ademhalingsoefeningen (pranayama) tot aan diverse houdingen (asana’s) en meditatie.
 • Ashtanga yoga, werkt vanuit acht verschillende disciplines, gebaseerd op het achtvoudige pad van Patanjali beschreven in de yoga sutra’s. Het doel is overgave en geluk. Erg variërend in intensiteit en dynamiek.
 • Vinyasa (flow) yoga, een onderdeel van Ashtanga yoga, die zich meer richt op de ademhaling en hoe je deze kunt toepassen tijdens verschillende asana’s. De overgang naar verschillende asana’s heet vinyasa, waar de naam dus vandaan komt.
Yoga houding
 • Bikram yoga, yoga in een warme ruimt (38 tot 40 graden). Stimuleert de bloedsomloop en vergroot fysieke mogelijkheden. Doel is om sneller soepel te worden om blessures te verhelpen of juist voorkomen.
 • Kundalini yoga, staat voor levensenergie die in het lichaam aanwezig is en door yoga-oefeningen kan worden geactiveerd en versterkt. Er worden dynamische oefeningen gecombineerd met krachtige ademtechnieken, mantra’s en meditaties.
 • Yin & yang yoga, deze vorm is erg populair en valt onder de rustige vorm van yoga. Het biedt veel ontspanning, vrouwelijk intuïtief en rust. Soms wordt er alleen een Yin les gegeven, soms alleen een yang of gecombineerd. Ying betekent maanenergie en yang zonne-energie. Het zoeken naar evenwicht en balans hoort bij de combinatieles. Vaak rustige houdingen met een diepe stretch.
yoga houdingen
 • Vini (mindful) yoga, meditatief uitvoeren van asana’s. Focussen op de gezondheid van de wervelkolom, de vrijheid van de ademhaling en meditatie.
 • Lyengar yoga, een yoga vorm waarbij je alle houdingen heel precies uitvoert.
 • Critical alignment yoga, ook deze vorm draait om de technische precisie. Vaak wordt er gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals rolletjes, stripjes, banden etc.
 • Anusarayoga, anusara betekent ”met de natuurlijke stroom van het hart meebewegen”. Het zijn vaak houdingen waaraan je werkt aan het uitbalanceren van de houdingen, waarin een vreugdevolle en dansende energie centraal staat.
yoga balans houding
 • Acroyoga, de spirituele yoga met de speelsheid van acrobatiek en ontspanning van Thaise massage. Heel intensief met anderen bezig om acrobatisch houdingen uit te oefenen.
 • Power yoga, een erg intense yoga met de nadruk op de fysieke kant. Oefeningen worden op een hoog tempo uitgevoerd, waardoor je conditie, kracht en flexibiliteit verbetert en je calorieën verbrand
kraai houding yoga

10 voordelen van yoga

Een belangrijk iets om mee te geven van de yoga is dat ieder mens uniek is en dat yoga geen competitie is. Juist bij yoga mag je op jezelf focussen. Jij voelt aan je lichaam tot hoe ver je wilt gaan en wanneer je een moeilijkere houding aan kan of niet. Ga nooit verder dan jou lichaam aangeeft, dat is nou juist het mooie leerdoel van yoga, luister naar je lichaam en geest.

1. Het vergroot je flexibiliteit en versterkt je spieren

Door de vele oefeningen wordt je steeds flexibeler, omdat er vaak ook veel stretchoefeningen bij zit. Daarnaast worden je spieren steeds sterker, omdat er vaak veel krachtoefeningen bij zitten en je deze oefeningen vaak een aantal minuten vasthoudt. Denk bijvoorbeeld aan de plank.

spieren versterken yoga

2. Verbetert je lichaamshouding en balans

Zelf heb ik hier al veel verbetering in ervaren. Vooral als je bij een goede yogaschool zit dan zal de yogadocent jou ook corrigeren of helpen corrigeren als jij bij een houding niet je wervelkolom recht hebt. Je wordt je bewuster van je lichaam en je lichaamshouding, waardoor je het uiteindelijk zelf leert corrigeren.

balans yoga

3. Het verbetert je bloedcirculatie

Het is een feit dat als men beweegt de bloedcirculatie als verbetert, omdat je spierpomp continu aan het werk wordt gezet. De grote variatie aan houdingen helpt je bloedcirculatie te verbeteren. Niet alleen doordat je je inspant, maar ook door de aard van de houdingen. Houdingen met de benen in de lucht helpen bijvoorbeeld om de bloedstroom in de benen te verbeteren. Gedraaide houdingen geven de organen in de torse een lichte massage wat de bloedcirculatie in de organen stimuleert.

bloedcirculatie verbeteren

4. Verbetert je zuurstofopname

Ook een erg belangrijke, je zuurstofgehalte. Het is erg logisch bij yoga dat dit verbetert, omdat een groot doel bij yoga je ademhaling is. Alles draait er bij yoga om dat jij in de moeilijkste houding je adem onder controle kan houden. Je zorgt ervoor dat je de volledige capaciteit van je longen kan benutten, hierdoor neem je meer zuurstof op in je lichaam.

Een betere zuurstofopname is goed voor veel delen van het lichaam. Een voor de meest voor de hand liggende redenen is je energieniveau. Cellen hebben zuurstof nodig om energie te maken. Meer zuurstof, betekent dus meer cellen, en dus meer energie.

verbetering opname zuurstof

5. Het helpt je om afvalstoffen af te scheiden

Je hebt vast weleens van de term detoxen gehoord, zeker in de maand januari hebben veel mensen behoefte hieraan. Detoxen betekent ontgiften. Door onze manier van leven hebben we vaak last van teveel afvalstoffen in ons lichaam. Dit kan voor veel complicaties zorgen. Detoxen kan helpen om je organen te masseren waardoor opgehoopte afvalstoffen vrij worden gemaakt en het lichaam kunnen verlaten.

6. Helpt emotionele blokkades te verhelpen

Ook bij dit enorme voordeel heb ikzelf erg veel baat bij. Het helpt mij heel erg om rust te krijgen in alle emotionele en heftige gebeurtenissen. Je kunt makkelijker emotionele blokkades opheffen, dingen loslaten door de verschillende meditaties, ontspanningsoefeningen en fysieke houdingen. De gevolgen van emotionele blokkades zijn soms namelijk niet te overzien en kunnen ervoor zorgen dat het gehele lichaam minder goed functioneert.

angst en emotionele blokkades opheffen

7. Verbetert je focus

Als je yoga aan het doen bent leer je dat je heel erg in het moment bezig bent en dus bewust te ademen en je aandacht erbij te houden. Je zult merken dat je aan het begin hierdoor juist afdwaalt met je gedachten, omdat je dit niet gewend bent. Maar door te oefenen dat je bent in het moment, zul je merken dat je beter kunt focussen op het hier en nu.

focus verbeteren

8. Het reset je zenuwstelsel

Je zenuwstelsel is ontzettend gevoelig voor allerlei prikkels in je omgeving, zoals stress. De mate waarin jij je ontspannen en relaxed voelt, wordt namelijk voor een groot gedeelte door je zenuwstelsel geregeld. Je zenuwstelsel kan in de war raken als jij dus erg gestrest bent en je lichaam kan niet goed meer schakelen tussen inspanning en ontspanning.

Een van de redenen waarom yoga gezond is, is omdat het je helpt om je zenuwstelsel weer te restten en hier meer controle over te krijgen. Met als gevolg dat je weer het verschil kunt voelen en zien tussen inspanning en ontspanning.

zenuwstelsel resetten

9. Verbetert de spijsvertering

Er zijn verschillende houdingen die de spijsvertering kunnen verbeteren, hierdoor worden de organen gestimuleerd en functioneren ze beter. Ook hier speelt je zenuwstelsel een rol. Wanneer je gestrest bent staat het op de vechtmodus, waardoor je lichaam minder aandacht heeft voor de normale processen, zoals de spijsvertering.

Door jezelf in rust te brengen en je zenuwstelsel te resetten, schakelt je systeem over naar de ontspanningsmodus. In deze modus is je lichaam juist ervoor om alle organen te voeden met positieve energie zodat het weer goed gaat werken.

spijsvertering verbeteren doordat zenuwstelsel wordt gerest en uit vechtmodus wordt gehaald

10. Het kan pijn verminderen

Mensen met pijn kunnen veel baat hebben bij het doen van yoga. Vooral bij bijvoorbeeld rug/nekklachten en reuma. Het is hierbij wel erg belangrijk om te zorgen voor de juiste houdingen en vorm. Test goed uit waarbij jou lichaam het fijnste voelt.

yoga rustgevend, zelfzorg, liefde, negatief zelfbeeld, reuma, pijn, spijsvertering, zenuwstelsel, balans, sterke spieren

Wist jij dat er zoveel gezondheidsvoordelen waren?

Iets te vragen of iets leuks te melden? Reageer hieronder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.