Home,  Huidartikelen

Parabenen

Overal hoor je vele meningen over parabenen, maar wat is het eigenlijk precies? Waarom zijn er zoveel verschillende meningen en moet je ze nou wel of niet ontwijken?

Vandaag vertel ik jullie meer over parabenen in dit artikel, onthoud wel dat er nog vele onderzoeken lopen naar parabenen, en dat sommige dingen dus niet volledig helder zullen worden op dit moment.

Wat zijn parabenen?

Parabenen worden in producten vooral gebruikt als conserveermiddel. Ze zijn effectief tegen bacteriën en schimmels, en het zorgt ervoor dat je product langer houdbaar is. Het wordt gebruikt in medicijnen, cosmetica, verzorgingsproducten, afwasmiddel, haar producten en zelfs in lijm.

Wat voor soorten parabenen zijn er?

Over het algemeen kun je zeggen, als je in een ingrediëntenlijst kijkt en je ziet achter een woord parabeen/paraben staan dan zal het altijd een parabeen zijn. Hieronder zal ik een aantal voorbeelden geven die vaak voorkomen in producten.

  1. Methylparabeen
  2. Ethylparabeen
  3. Propylparabeen
  4. Butylparabeen, dit parabeen wordt in alles gebruikt behalve in levensmiddelen. Dit parabeen bevat dan ook geen E-nummers.

Zijn parabenen slecht?

Zijn parabenen slecht? Hier is geen ‘’ja’’ of ‘’nee’’ antwoord op. Het ene onderzoek zegt dat het wel slecht is, omdat het in verband kan staan met kanker. Het andere onderzoek zegt dat parabenen een te lage acute giftigheid heeft om slecht te kunnen zijn in producten.

Het 1e onderzoek legt uit dat er ooit een mail is rond gegaan met daarin het nieuws dat parabenen sneller borstkanker zouden triggeren, uit veel onderzoek is gebleken dat dit niet waar is. Er is te weinig wetenschappelijk bewijs om dit toe te zeggen.

Er is hier onderzoek naar gedaan, omdat er parabenen in borstweefsel van vrouwen waren gevonden die borstkanker hadden. Een onderzoek concludeerde hierbij te snel, dat in dit het geval zou komen door deodorant. Er is geen verder onderzoek gedaan naar of deze vrouwen überhaupt deodorant gebruikte en of er bij meerdere vrouwen dit gevonden was.

In 2004 zijn na deze rage een aantal dierlijke onderzoeken uitgevoerd, waarbij bleek dat de dieren totaal geen giftige stoffen uitstootten. Het bleek juist een positief effect te hebben op het lichaam, het werd goed opgenomen en afgescheiden.

In 2011 deed onderzoeker Dabre een nieuw onderzoek waarbij monsters van 40 patiënten met borstkanker werden geanalyseerd. Bij het onderzoek werd geen tumorweefsel onderzocht, al was wel een hogere meting van parabenen met 85 nanogram per gram. De resultaten kwamen niet overeen met eerdere veronderstellingen, omdat de metingen niet hoger waren op plaatsen waar geen tumorweefsel in de buurt aanwezig was. Ook was de meting niet hoger dan de borstkanker gevoeliger was voor oestrogenen. Ook in dit onderzoek kon niet worden aangetoond dat parabenen invloed hebben op borstkanker. (bron)

Uiteindelijk is er op dit moment besloten door de Europese Unie en het Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) dat parabenen wel gebruikt mogen worden, omdat er een te lage giftigheid in parabenen zouden zitten wat iets uit zou kunnen lokken. Volgens deze onderzoekers is het een veilig ingrediënt. Vele mensen blijven toch angstig om dit te gebruiken, sinds dit in het daglicht is gekomen.

De keus blijft bij jezelf, mocht je een vervangend ingrediënt vinden voor parabenen in een product, dan is uiteindelijk dit product beter dan een product met parabenen.

Follow my blog with Bloglovin

Please follow and like us:

Hoi! Ik ben Naomi, geboren op 01-12-1997 te Rhoon. Ik studeer aan de opleiding huidtherapie aan de Haagse hogeschool. Om mijn enorme interesse voor verzorging, beauty en make-up te uiten, ben ik deze blog gestart. Het lijkt mij erg leuk om jullie meer te informeren over verschillende zaken over de huid en andere dingen zoals make-up reviews. Wil je meer over mij weten? Stuur me gerust een berichtje. Liefs, Naomi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: